Bloggers


Leon Haenen

Liefhebber van beekjes en kleine rivieren

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Ton Ruijs

Allround witvisser met focus op commercials en matchvissen Nijkerk

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

Bradley van Horssen

Wedstrijdvisser

 

Blog overzicht

Het is vakantie en uiteraard staat vissen dan hoog op de agenda. Na een paar gezamenlijke vrije weken heb ik de laatste week carte blanche omdat de rest van het gezin weer moet werken of andere verplichtingen heeft. Voor mij de uitgelezen mogelijkheid om de auto vol te laden en af te reizen naar het Franse land voor een onvervalste roadtrip. Ik wil daarbij niet alleen maar de geijkte en afgezaagde stekken aan doen maar mezelf uitdagen. Op het programma staan dan ook twee nieuwe rivieren en toch ook nog één oude bekende.De vakantie is alweer voorbij en nu blijken die drie weken veel te kort. Gelukkig bleef het warme weer voortduren en hebben we allemaal een super warme zomer mogen beleven. In die paar weken  even op vakantie naar Italië geweest, maar gelukkig bleef er daarna nog  wat tijd over om te vissen. Een mooi moment om gelijk wat nieuwe spullen te testen.  Maar ook stond er nog een leuke Witvis Totaal nachtviswedstrijd op het programma…Het blijft voorlopig niet altijd even gemakkelijk in de Ardennen. De veel te lage waterstanden dragen daar een steentje aan bij. Feitelijk maakt het me allemaal niet uit. Ik vind het wel wat hebben als ik hard moet werken voor een paar vissen. Dat geldt hetzelfde voor Tim. Die kan er ook wel van genieten als het allemaal niet vanzelf gaat. Na een periode van zeven weken in de ziektewet langzaamaan maar de draad weer oppakken, om zo te zien hoe mijn gezondheid het houdt tijdens de sessies die ik gepland had. Helaas heb ik veel (belangrijke) wedstrijden moeten afzeggen, waar ik ongelofelijk van baal maar mijn gezondheid gaat natuurlijk voor. Een wedstrijd in mijn drie weken durende vakantieperiode was gepland op visvijver ’t Mun in Appeltern. Zoals de meeste witvissers wel weten een vijver vol met grote karper. Het bijzondere aan deze wedstrijd is de vrije hengelkeus. Eigenlijk wel grappig om dit ook eens te doen. Deze wedstrijd gevist samen met koppelmaat Kevin van Hattum en we loten op ‘stek 5’, de kop van de landtong aan de rechterkant. Briljant eigenlijk, gezien de vakverdeling, maar toch; we moesten het dus nog wel ‘ff’ gaan doen. 


Na een periode van weinig vissen, tijdens de hitte van deze zomer ben ik weinig aan het water te vinden geweest, staat het vizier nu weer op scherp. We staan op de drempel van mijn favoriete jaargetijde: de herfst! Met name september en oktober vind ik persoonlijk de mooiste maanden om te vissen. In aanloop naar de winter zijn de vissen naarstig op zoek naar voedsel, dat staat garant voor mooie vangsten. Niet voor niets staat de kalender deze weken daarom vol met wedstrijden.Na een reeks vakanties in voornamelijk het Franse land werd het weer eens tijd om ons vizier op iets nieuws te richten. Een land welke al heel lang op mijn lijstje staat is Kroatië.Veel te warm…

Het is inmiddels hartje zomer en we zitten midden in de bouwvak. Waar ik een beetje bang voor was is totaal niet gebeurd; het weer is alleen maar warmer geworden, misschien wel een beetje te warm want ruim boven de 35 graden nodigt toch ook niet echt uit om te gaan vissen. Maar laten we niet klagen. Beter dit dan regen, toch?


De meivakantie is steevast onze gezinsvakantie. Dit jaar niet met één maar met twee bestemmingen. Het wordt een tweeluik aan de Franse Lot en aan de Meuse (Maas) waar ik al maanden enorm naar uitkijk. Tegen de tijd dat we daadwerkelijk afreizen zijn de weersomstandigheden ideaal. Een heerlijk voorjaarszonnetje en gezien de temperaturen in de voorgaande weken verwacht ik dat de barbelen al uit de paai zijn, hetgeen zou betekenen dat ik mooie vangsten zou kunnen doen.


In mijn vorige blog van ruim een maand geleden, schreef ik over de aanstaande tweede ronde van de Evezet Nationale Teamcompetitie Feeder, de opvolger van de Topcompetitie Feeder. Wedstrijdvissers zullen het ongetwijfeld met mij eens zijn: niets is zo spannend en interessant als vissen in teamverband. Deze spanning vergoedt zelfs de soms matige vangsten waarmee je te maken hebt. Teamstrategie en teambelang staan voorop en ieder verloren puntje kan je uiteindelijk opbreken.Een drukke tijd met iedere zaterdag wel een wedstrijd, waarbij soms ook op zondag de spullen nog uit de auto mogen. Maar eerst een weekend niks waar ik dus voor de komende tijd de spullen gereed kan maken.Het afgelopen voorjaar hebben we over het weer bepaald niet te klagen gehad en die mooie, zonnige dagen waarvan we hebben mogen genieten, komen de vangsten zeker ten goede. Zo zijn ook de margins (visplekjes dicht onder de kant) nu belangrijke stekken geworden om een goed gewicht bij elkaar te vissen. Die kantstekken zullen dan ook in de wedstrijden een steeds belangrijker rol gaan spelen, want mochten je andere voerlijnen niet helemaal lopen zoals je dat zou willen, dan kun je dicht tegen de oever naast je altijd nog een back-up voerplek maken. Weet je daar dan alsnog enkele dikke vissen te vangen, dan kan dat je gewicht snel een boost geven en daarmee je wedstrijd zelfs redden.Terwijl ik in Frankrijk achter de hengels zit, krijg ik vanuit eigen land heel goede vangstberichten door van vismaat Tim Janssen. Vanaf begin maart is hij al enorm goed aan het vangen op de Gelderse IJssel. Vissend met een feederhengel en bewapend met maden weet hij daar vrijwel elke sessie barbeel in het net te krijgen en dat al zo vroeg in het voorjaar! Enkele weken later kan ik eindelijk gehoor geven aan zijn uitnodiging voor een gezamenlijke voorjaarssessie aan die IJssel.


In mijn vorige blog gaf ik aan een fantastisch voorjaar te hebben gehad met leuke vangsten en dat kwam met name door de wedstrijden die we in april visten op de Amstel. Het vervolg in mei en het begin van juni hebben mij dan toch echter weer een heel ander beeld laten zien. Misschien lag het aan de keuzes die je vooraf maakt bij het invullen van de kalender. Was het een kwestie van het verkeerde water op het verkeerde moment. Niet dat de resultaten allemaal puur slecht waren -zo beroerd ging het nu ook weer niet!- maar de vangsten lieten wel te wensen over…Naast mijn deelname aan de competitie van de Duch Carp Lakes (DCL), vis ik ook mee in het criterium van de DCC (Dutch Carp Classics), de voormalige WTCC (Witvis Totaal Carp Classics). Dat betreft de oudste commercial competitie van ons land, waaraan rond de 80 fanatieke vissers op individuele basis deelnemen. Voor mij een leuk evenement om mezelf te vergelijken (en te meten!) met andere commercial vissers. Ik kijk dan ook graag uit naar deze wedstrijden. Lekker mijn eigen gang gaan en zien wat er dan gebeurt. Dat is toch een ietwat andere benadering dan het vissen in teamverband, waarvan ik als lid van ons MAP-Nederland Commercialteam overigens ook erg geniet. Twee verschillende werelden in mijn ogen. Dezelfde wateren, maar verschillende aanpakken en de tactiek zelf op individuele basis te bepalen.