Bloggers


Leon Haenen

Liefhebber van beekjes en kleine rivieren

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Ton Ruijs

Allround witvisser met focus op commercials en matchvissen Nijkerk

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

Bradley van Horssen

Wedstrijdvisser

 

Blog overzicht

Ik begin op een visgids te lijken. Een slecht betaalde, dat dan weer wel. Vandaag mag ik wederom twee gasten meenemen naar de waterkant. Opnieuw de uitdaging aangaan om samen een barbeel te strikken. Voor Jochem is het al de tweede keer dat-ie meegaat, voor zijn vismattie en professionele steun- en toeverlaat Bob is het de allereerste keer dat hij op barbeel gaat vissen. Twee over-enthousiastelingen in mijn auto. Tel daar mijn eigen afwijkingen bij op en je hebt een komisch trio te pakken. Stipt op tijd rijden de twee bij mij de oprit op.Hoewel het de afgelopen week knap koud was en er her en der op diverse wateren zelfs een laagje ijs verscheen, zal het nieuwe ‘commercial seizoen’ niet lang meer op zich laat wachten. Een lekker vooruitzicht, want in de winter komt mijn visserij nagenoeg compleet stil te liggen en ik heb zin om te vissen. Eerst komen er echter nog de nodige beurzen en open dagen aan en die vormen in zekere zin ook een soort voorbereiding, al is dat op het droge…Het is begin februari en we zitten nog middenin de diverse wintercompetities die we organiseren onder auspiciën van Witvis Totaal magazine. Tijdens de feestdagen zijn we druk bezig geweest met de aankondigingen en het verwerken van de inschrijvingen voor de reeks aan wedstrijden die we in 2018 gaan organiseren. En wederom waren we blij verrast door het animo voor de commercial wedstrijden van Witvis Totaal.Zoals ik al in eerdere blogs met jullie heb gedeeld –zie Lotverslaving deel 1 en deel 2- heb ik een grote voorliefde voor de Franse rivier de Lot. Op de één of andere manier heeft die rivier een magnetische werking op mij.  Afgelopen jaar ben ik in het voorjaar al twee keer richting het diepe zuiden van Frankrijk gereden en begin oktober mocht ik daar een derde trip aan toevoegen. Samen met vismaat Edwin had ik een week een prachtig huis gehuurd, met de tuin direct aan de rivier. Mooier kunnen we het niet krijgen!


Het afgelopen jaar kende voor mij op visgebied genoeg positieve zaken, al zaten er ook beslist ook wat mindere resultaten bij. Maar goed: ook dat laatste hoort bij het vissen en dat is maar goed ook. Dan blijft er genoeg uitdaging over voor verbetering. En met die verbeteringen zijn wij dan ook met het hele team alweer volop bezig. Voor ik daarover meer vertel, eerst nog enkele laatste ervaringen uit 2017. Zo hebben we deelgenomen aan de tweede wedstrijd van de Witvis Totaal Winter Carp Classics en tussen Kerst en Nieuwjaar ook aan die heel bijzondere benefietwedstrijd voor Gerard Paans.De feestdagen zijn alweer geruime tijd achter de rug en een nieuw jaar met veel uitdagingen is op weg. Tijdens die eindejaarsfeestelijkheden blijven bij mij de visspullen tijdelijk werkeloos in de schuur staan. Tussen alle gezelligheid door moest er gewoon gewerkt worden en dus werd de vissen even rust gegund. Het gericht vissen op kopvoorn (Leuciscus cephalus) houdt me al bezig sinds ik mijn eerste matchhengel kreeg. Ik was een jaar of 17, toen ik deze ‘kreeg’. In dit geval was er echt sprake van krijgen… alhoewel ik de hengel gevoelsmatig wel verdiend had… Als dank voor een geweldige stageperiode bij de toenmalige hengelsportzaak van den Boorn in Maastricht mocht ik een hengel met werpmolen uitzoeken. We spreken over de jaren 80. Matchengels, swingtips en quivertips waren nog maar net komen overwaaien vanaf de overkant van de Noordzee.


Afzien | Blog Leon Haenen

De afspraak met Jochem Myjer stond al maanden op de kalender. Naarmate de datum dichterbij kwam, veranderden de omstandigheden in de Ardennen per dag. Variërend van helemaal top tot helemaal ruk in een paar dagen. Lekker is dat. De avond voordat we zouden gaan vissen, zat ik in het theater naar hem te kijken en te genieten van zijn fantastische show, samen met mijn gezin. 


Begin september staat de jaarlijkse visvakantie met mijn vader weer op het programma met dit jaar de Duitse Donau als mooie bestemming. Die Donau stond al jaren op onze planning en na trips naar respectievelijk de Rhein, Moezel en de Elbe gaat het er dan eindelijk van komen.Na alle drukte van het afgelopen jaar en de vele wedstrijden die we met ons team hebben gevist, braken de donkere herfstweken weer aan. De klok is inmiddels al weer geruime tijd verzet en het is ’s avonds rond de klok van 17.00 uur donker en daarmee is nog even vissen na het eten er niet meer bij. In november stonden de laatste wedstrijden op het programma, in de vorm van de diverse wintercompetities, al dan niet onder de vlag van Witvis Totaal.Het afgelopen jaar analyserend, kom ik eens te meer tot de conclusie dat veel wedstrijden uiteindelijk op details worden beslist. Hoe vaak denk je na het net niet winnen van een wedstrijd of het nipt buiten de prijzen vallen: ”Wat had ik anders kunnen of moeten doen?” Naast een beetje mazzel met bijvoorbeeld het loten, blijven er voldoende factoren over die je zelf in de hand hebt…Nu het Witvis Totaal Carp Classics seizoen erop zit, konden wij met ons team MAP volledig de focus leggen op de laatste competitiewedstrijden van de Dutch Carp Lakes competitie. Met nog twee wedstrijden te gaan en een 9e positie in de tussenstand, was in die wedstrijdserie alles nog mogelijk… 


Ergens eind augustus krijg ik de vraag of ik interesse heb om een paar dagen met twee Italiaanse vissers door te brengen bij Kingfisher Maison aan de Franse Maas. Lang hoef ik hierover uiteraard niet na te denken en een paar dagen later zal ik al afreizen naar mijn vrienden Ade & Tjitske die sinds kort een werkelijk prachtige accommodatie runnen, direct aan de Franse Maas. Een waar Walhalla voor met name barbeelvissers.Zomaar ‘uit het niets’ komt er een uitnodiging om op een vrijdag naar de Vossekuil te komen, om daar een clinic bij te wonen van Nick Speed. En als je dan weet dat het hier om een van de beste commercial vissers van Engeland gaat, dan belooft dat een leuke en leerzame dag te worden. En dat werd het ook…