Bloggers


Leon Haenen

Liefhebber van beekjes en kleine rivieren

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Ton Ruijs

Allround witvisser met focus op commercials en matchvissen Nijkerk

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

Bradley van Horssen

Wedstrijdvisser

 

Blog overzicht

Begin september staat de jaarlijkse visvakantie met mijn vader weer op het programma met dit jaar de Duitse Donau als mooie bestemming. Die Donau stond al jaren op onze planning en na trips naar respectievelijk de Rhein, Moezel en de Elbe gaat het er dan eindelijk van komen.Na alle drukte van het afgelopen jaar en de vele wedstrijden die we met ons team hebben gevist, braken de donkere herfstweken weer aan. De klok is inmiddels al weer geruime tijd verzet en het is ’s avonds rond de klok van 17.00 uur donker en daarmee is nog even vissen na het eten er niet meer bij. In november stonden de laatste wedstrijden op het programma, in de vorm van de diverse wintercompetities, al dan niet onder de vlag van Witvis Totaal.Het afgelopen jaar analyserend, kom ik eens te meer tot de conclusie dat veel wedstrijden uiteindelijk op details worden beslist. Hoe vaak denk je na het net niet winnen van een wedstrijd of het nipt buiten de prijzen vallen: ”Wat had ik anders kunnen of moeten doen?” Naast een beetje mazzel met bijvoorbeeld het loten, blijven er voldoende factoren over die je zelf in de hand hebt…Nu het Witvis Totaal Carp Classics seizoen erop zit, konden wij met ons team MAP volledig de focus leggen op de laatste competitiewedstrijden van de Dutch Carp Lakes competitie. Met nog twee wedstrijden te gaan en een 9e positie in de tussenstand, was in die wedstrijdserie alles nog mogelijk… 


Ergens eind augustus krijg ik de vraag of ik interesse heb om een paar dagen met twee Italiaanse vissers door te brengen bij Kingfisher Maison aan de Franse Maas. Lang hoef ik hierover uiteraard niet na te denken en een paar dagen later zal ik al afreizen naar mijn vrienden Ade & Tjitske die sinds kort een werkelijk prachtige accommodatie runnen, direct aan de Franse Maas. Een waar Walhalla voor met name barbeelvissers.Zomaar ‘uit het niets’ komt er een uitnodiging om op een vrijdag naar de Vossekuil te komen, om daar een clinic bij te wonen van Nick Speed. En als je dan weet dat het hier om een van de beste commercial vissers van Engeland gaat, dan belooft dat een leuke en leerzame dag te worden. En dat werd het ook…Naar mijn idee zitten we nog midden in de mooiste periode van het jaar. Zowel in september als oktober richt ik mijn visserij nagenoeg geheel op de Gelderse IJssel. Juist in de nazomer is er volop vis aanwezig op de rivier en mits je een beetje weet hoe je er kunt en zou moeten vissen, is een actief dagje met veel beet bijna gegarandeerd. De visserij is ronduit divers en eigenlijk nooit saai te noemen.


Het is hartje zomervakantie als we al vroeg onderweg zijn richting de Belgische Ardennen. Naast Isabel is ook Debby dit keer mee. Zij is enthousiast geraakt door de verhalen van Isabel en wil die toverachtige Ardennen ook wel eens met eigen ogen zien. De dames hebben al aangegeven het visgedeelte van de trip aan zich voorbij te laten gaan en vertier te zoeken in het naast gelegen dorp. Voor mij betekent dit dat ik deze ochtend geen concurrentie heb van Isabel en dus heel de stek zelf kan bevissen... 


De laatste wedstrijd voordat mijn vakantie begon, was de Twin Margin Koppel uit het circuit van de van Witvis Totaal wedstrijdconcepten, die ik samen met mede Neobaits teamlid Henk Dunnink zou gaan vissen. Het strijdtoneel was de Vossekuil en die vijver staat altijd wel garant voor een mooi netje vis. Maar hoe zou de vis reageren nu er niet verder gevist en gevoerd mocht worden dan vijf meter uit de kant?Na mijn avontuur in Engeland –zie mijn vorige blog-  had ik nog twee weken vakantie. Uiteindelijk heb ik in die vrije dagen vooral niet gevist en ben ik er ook niet ermee bezig geweest. Ik vond het tijd om even met mijn gedachten ergens anders te zijn en mijn energie te sparen. Na één week continu en intensief vissen, ben je toch ook behoorlijk uitgeput en was de rust die ik daarna had toch wel lekker.De zomer is voor mij niet de meest intensieve periode van de wedstrijdvisserij. Wat dat betreft liggen de topmaanden nog in het verschiet. In september en oktober zijn alle weekenden al wel zo ongeveer vol geboekt. Die twee maanden richt ik mij voornamelijk op de visserij op de IJssel. Naast enkele losse individuele en koppelwedstrijden zijn de driedaagse van Zutphen en de vierdaagse Grand National voor mij altijd weer de kersen op de taart van het wedstrijdseizoen.Bij de keuze van onze zomervakantie komen we na 10 jaar weer uit bij de rivier die mij ooit tijdens een meivakantie de eerste Franse barbeel opleverde en dus ook de basis vormde voor mijn verslaving aan Frankrijk: La Dordogne. De plaatjes die we tijdens onze voorbereidingen bekijken, zien er fantastisch uit. Geweldig huis met zwembad en aan de voorkant van het huis stroomt de rivier de Dordogne en grenzend aan de achtertuin loopt het Canal du Dordogne. Volgens diverse bronnen op internet zou er ook in dat kanaal ook barbeel moeten voorkomen. Kortom: ik heb er zin in!


In deze bijdrage bericht ik graag over de mooie avonturen die ik samen met mijn maat Christian eind juli jl. mocht beleven in het oh zo mooie Engeland. Tenslotte is het commercieel vissen ontstaan in dat land aan de andere kant van de Noordzee. Wij wilden dus wel eens kijken hoe het er daar bij het vissen van commercial wedstrijden aan toe gaat. En ook of we er nog wat kunnen leren door bijvoorbeeld Engelse vissers te spreken over hun plan van aanpak en van dat soort dingen.In mijn vorige blog beschreef ik hoe een trainingssessie op een nieuw stuk water in combinatie met wat mazzel bij het loten resulteerde in winst tijdens de wedstrijd. Nog maar kort geleden werd ik weer even geconfronteerd met de soms dunne scheidslijn tussen winnen of verliezen.