Bloggers


Leon Haenen

Liefhebber van beekjes en kleine rivieren

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Ton Ruijs

Allround witvisser met focus op commercials en matchvissen Nijkerk

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

Bradley van Horssen

Wedstrijdvisser

 

Blog overzicht

Het is hartje zomervakantie als we al vroeg onderweg zijn richting de Belgische Ardennen. Naast Isabel is ook Debby dit keer mee. Zij is enthousiast geraakt door de verhalen van Isabel en wil die toverachtige Ardennen ook wel eens met eigen ogen zien. De dames hebben al aangegeven het visgedeelte van de trip aan zich voorbij te laten gaan en vertier te zoeken in het naast gelegen dorp. Voor mij betekent dit dat ik deze ochtend geen concurrentie heb van Isabel en dus heel de stek zelf kan bevissen... De laatste wedstrijd voordat mijn vakantie begon, was de Twin Margin Koppel uit het circuit van de van Witvis Totaal wedstrijdconcepten, die ik samen met mede Neobaits teamlid Henk Dunnink zou gaan vissen. Het strijdtoneel was de Vossekuil en die vijver staat altijd wel garant voor een mooi netje vis. Maar hoe zou de vis reageren nu er niet verder gevist en gevoerd mocht worden dan vijf meter uit de kant?Na mijn avontuur in Engeland –zie mijn vorige blog-  had ik nog twee weken vakantie. Uiteindelijk heb ik in die vrije dagen vooral niet gevist en ben ik er ook niet ermee bezig geweest. Ik vond het tijd om even met mijn gedachten ergens anders te zijn en mijn energie te sparen. Na één week continu en intensief vissen, ben je toch ook behoorlijk uitgeput en was de rust die ik daarna had toch wel lekker.De zomer is voor mij niet de meest intensieve periode van de wedstrijdvisserij. Wat dat betreft liggen de topmaanden nog in het verschiet. In september en oktober zijn alle weekenden al wel zo ongeveer vol geboekt. Die twee maanden richt ik mij voornamelijk op de visserij op de IJssel. Naast enkele losse individuele en koppelwedstrijden zijn de driedaagse van Zutphen en de vierdaagse Grand National voor mij altijd weer de kersen op de taart van het wedstrijdseizoen.


Bij de keuze van onze zomervakantie komen we na 10 jaar weer uit bij de rivier die mij ooit tijdens een meivakantie de eerste Franse barbeel opleverde en dus ook de basis vormde voor mijn verslaving aan Frankrijk: La Dordogne. De plaatjes die we tijdens onze voorbereidingen bekijken, zien er fantastisch uit. Geweldig huis met zwembad en aan de voorkant van het huis stroomt de rivier de Dordogne en grenzend aan de achtertuin loopt het Canal du Dordogne. Volgens diverse bronnen op internet zou er ook in dat kanaal ook barbeel moeten voorkomen. Kortom: ik heb er zin in!In deze bijdrage bericht ik graag over de mooie avonturen die ik samen met mijn maat Christian eind juli jl. mocht beleven in het oh zo mooie Engeland. Tenslotte is het commercieel vissen ontstaan in dat land aan de andere kant van de Noordzee. Wij wilden dus wel eens kijken hoe het er daar bij het vissen van commercial wedstrijden aan toe gaat. En ook of we er nog wat kunnen leren door bijvoorbeeld Engelse vissers te spreken over hun plan van aanpak en van dat soort dingen.In mijn vorige blog beschreef ik hoe een trainingssessie op een nieuw stuk water in combinatie met wat mazzel bij het loten resulteerde in winst tijdens de wedstrijd. Nog maar kort geleden werd ik weer even geconfronteerd met de soms dunne scheidslijn tussen winnen of verliezen.


En dan kom je op een vrijdag terug van een heerlijke week in Engeland, waarin m’n vismaten en ik lekker hebben gevangen, veel producten van Neobaits hebben kunnen testen en vooral ook hebben kunnen experimenteren hoe je het vissen op een commercial zo effectief kunt aanpakken. Aan de voorbereidingen lag het dus niet en nog maar amper bekomen van de terugreis stond er voor de dag nadien alweer de derde wedstrijd van de Witvis Totaal Carp Classics op het programma en moesten wij met onze poule naar het commercialcomplex van de Kool. 


Het is inmiddels alweer maanden terug dat dochter Isabel en ik samen de Ardennen bezochten, maar nu het gesloten seizoen eindelijk weer voorbij is, kunnen we niet wachten. De bewuste zaterdag zitten we al behoorlijk vroeg in de auto en rond 8.30 uur staan we al aan de oevers van een goed stromende Ourthe. De voorgaande dagen heeft het behoorlijk geregend en ook voor vandaag geven ze wisselvallig weer op. Voor deze rivier is dat juist goed, omdat het water dan troebeler wordt en uiteraard levert het ook een hogere waterstand op. Voor mij perfecte ingrediënten voor een mooie visdag.Alweer een aantal weken geleden zijn mijn koppelmaat Christian Pastoor en ik een tweedaagse koppelwedstrijd gaan vissen aan de prachtige Belgische visvijver ‘De nieuwe brasem’ in Baal nabij Aarschot. Dit water was voor ons nieuw en we kozen er voor om als voer harde pellets te gaan gebruiken. Christian had tevoren bij wat rondvraag meegekregen dat ook babycorn op dit water een goede aassoort zou zijn. Van beide particles hebben we dus een flinke hoeveelheid meegenomen en het Belgische avontuur kon beginnen…‘Vereerd’ is denk ik het juiste woord dat door mijn hoofd gonsde, toen ik gevraagd werd voor een artikel in en een video voor Hét Visblad.  De opdracht was een dagje aan de Grensmaas met de centrepin. Al dobbervissend proberen een van die goudbronzen juwelen tijdelijk aan het water te ontfutselen… Dat klinkt simpel.Vissen op de rivier heeft altijd een magische aantrekkingskracht op mij gehad. In mijn geval concentreert die visserij zich hoofdzakelijk op de Gelderse IJssel. Daar is eigenlijk geen visdag hetzelfde. Het stromende water houdt de vissen actief en maakt dat ze er altijd stevig en gezond uitzien. Het allermooiste aan de rivier is echter de diversiteit aan vissoorten die er te vangen is.


Na lang wachten was het begin mei weer zover en gingen we op pad voor de UK-trip naar Aldershot . Met zijn drieën waren we al weken aan het plannen en voorbereiden. We besloten in mei weer terug te gaan naar de Gold Valley van de familie Raison en de daar gelegen prachtige vijvers, zoals Willow Park Fishery en het prachtige Bowsaw and Billhook.  Stuk voor stuk prachtige complexen met schitterende vijvers. De vraag was evenwel of de vissen al uitgepaaid en dus hongerig waren of dat het juist een stuk moeilijker zou zijn om ze aan de gang te krijgen.Het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat ik een grote voorliefde heb voor Frankrijk. De rivier met de meeste aantrekkingskracht op mij is toch wel Le Lot oftewel de Lot. Na ruim een halfjaar Lot-droogte staat er eindelijk weer een hele mooie sessie op het programma. Samen met Edwin zal ik een week doorbrengen aan deze onvoorspelbare parel van het Zuiden.