Brasemvissen op afstand | Blog Ton Ruijs

15 februari 2016 | Ton Ruijs

Ton Ruijs

Allround witvisser met focus op commercials en matchvissen Nijkerk

Afgelopen nazomer waren Michiel de Kroon, Frank van der Schaft en ik te gast op  de Hengelsport Outdoor Fair op het eiland van Maurik. Samen met een keur aan Shimano consultants in de disciplines roofvis, karper en witvissen beleefden we daar aan dat mooie water in de Betuwe een memorabel weekend. We vingen er een ongekend aantal dikke brasems en ik heb me werkelijk schor gepraat om al die geïnteresseerde bezoekers aan de waterkant toe te lichten hoe we deze bijzondere afstandsvisserij aanpakten. Voor wie er niet bij was, geeft ik jullie in mijn eerste blog wat tips naar aanleiding van onze aanpak tijdens deze instructiedagen en beschrijf ik hoe je zelfs vandaag de dag nog een mooi netje brasem kunt vangen.

 

Deze twee dagen visten we met diverse hengels en molens uit de nieuwe collectie (2016) van Shimano. Zelf had ik gekozen voor de 4,50 meter Beastmaster AX SPC matchhengel. Een krachtige hengel, speciaal ontworpen om zware dobbers met een werpgewicht tot wel 30 gram over grotere afstanden te werpen. Daarop had ik een serie 4000 werpmolen gemonteerd, de Rarenium CI4+. Mijn vismaat Michiel de Kroon viste met een feeder en wel met de nieuwe Beastmaster Commercial CX feeder range. Prachtige hengels, met een nóg dunnere blank en sublieme actie die elke witvis of karper aankan. Frank van der Schaft demonstreerde de nieuwe generatie Beastmaster DX precision feeders van 60 en 90 gram, opvolger van de CX en een geweldig wapen om de grote brasems van de Nederrijn te belagen.

 

Brasemvissen op afstand blog Ton Ruijs 2

Aan de waterkant op het Eiland van Maurik gaven we demonstraties van het brasemvissen op afstand met zowel zware matchdobbers (power sliders) als feeders.

 

De afgelopen jaren heb ik tijdens de Fair steeds op afstand gevist met zware matchdobbers en steeds weer was ik ook zelf verbaasd over de aantallen grote brasems die je daar met deze techniek kunt vangen. Ook in dat eerste weekend van september jl.  viste met de slidertechniek, waarbij ik dobbers inzette tot wel 30 gram. Ik viste met de nieuwe Beastmaster AX SPC match op een afstand van 35 tot 40 meter uit het strandje, op een talud en een diepte van circa 8,5 meter. Met de harde wind op kop had ik gekozen voor een hoofdlijn van 22/00 Exage. Mijn sliders zijn speciaal voor mij handgemaakt door Harry Buul, een vriend van me. Deze dobbers hebben optimale vis en werpeigenschappen voor deze power match techniek. Ik viste verder met een 18/00 onderlijn, voorzien van een weerhaakloze haak nr. 12 met een quickstop. Op die haak twee of drie dikke pieren.

 

Brasemvissen op afstand blog Ton Ruijs 3

Er was voortdurend veel aandacht van het publiek en dat leidde tot schorre kelen.

 

Ik viste met een overlode techniek en dat wil zeggen dat de dobber het bulklood van 30 gram niet kon dragen. Op deze wijze wist ik met de harde wind het aas stabiel aan te bieden voor de brasem. De aanbeten met deze techniek komen door in de vorm van geweldige opstekers, waarbij de lange pauwenveren antenne helemaal uit het water komt. Voor het voortdurend talrijke publiek om me heen was dat een ronduit spectaculair gezicht. Doordat ik het bulklood semi fixeer (2 cm schuivend) door middel van een aantal rubber stoppertjes, haakt de vis zich meestal zelf op de haak met quickstop.

 

Een van de redenen dat we tijdens deze demonstratiedagen zo’n enorme hoeveelheid brasems vingen heeft in mijn overtuiging zeker te maken met het feit dat we de stekken gedurende twee dagen hadden voor gevoerd. En dan bedoel ik dat we een serieuze hoeveelheid grondvoer, pellets en maïs op het later te bevissen talud hadden gedropt. Om jullie een indruk te geven wat je aan voer en particles moet inzetten om de brasems eerst van het grote water naar je stek te lokken en daar vervolgens gedurende twee visdagen een beetje op gang te houden, hier een overzicht van het ingezette voer:

 

Soort:Aantal:
Dynamite Swim Stim groundbait40 kg
Dynamite Swim Stim 6 mm pellets20 kg
Dynamite Swim Stim 8 mm pellets20 kg
Maïs20 blikken

 

 


Brasemvissen op afstand blog Ton Ruijs 4

Je kunt er maar beter jong bij zijn!

 

Daaroverheen hebben we tijdens het vissen door het grondvoer nog 7 kg pieren geknipt. Dit lijkt veel, maar voor menig karper visser is het voorvoeren van grote hoeveelheden aas en voer essentieel en normaal in hun aanpak. Wij witvissers zijn daar niet zo mee bekend, maar geloof me: op een dergelijk groot watersysteem maakt dit het verschil tussen een off day of een topdag. Als jullie vragen hebben over deze specifieke visserij of andere zaken, stel die dan gerust via Witvis Totaal of  via mijn facebookpagina.

 

Ton Ruijs


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

theunissen

Hoi ik ben een beginnende match visser, zijn er wel een dagen dat je kunt komen kijken hoe alles precies werkt van opbouw peilen vissen. En misschien ook mogelijk om zelf met je eigen spullen te vissen, maar dat een ervaren iemand bij is om je van alles te leren.