Brandbrief naar 2e Kamer over bevissing trekvissen rond Haringvlietdam

20 november 2019 | Redactie

De oproep is duidelijk: het zit veel Duitse, Zwitserse en Franse natuurbeschermers en sportvisserij-organisaties niet lekker dat de jarenlange inspanningen om met name de populaties en migratie van riviertrekvissen in het stroomgebied van de Rijn en Maas op te vijzelen, tot weinig verbetering leidt. In een brandbrief aan de Tweede Kamer roepen zij op tot grotere inspanningen en met name de beroepsvisserij rond de Haringvlietdam en grote rivieren aan te pakken.

 

De stand aan zeeforel en zalm in de Rijn en Maas stagneert ondanks de vele uitzettingen...(foto Berend Masselink)

 

De oproep is duidelijk: het zit veel Duitse, Zwitserse en Franse natuurbeschermers en sportvisserij-organisaties niet lekker dat de jarenlange inspanningen om met name de populaties en migratie van riviertrekvissen in het stroomgebied van de Rijn en Maas op te vijzelen, tot weinig verbetering leidt. In een brandbrief aan de Tweede Kamer roepen zij op tot grotere inspanningen om met name de beroepsvisserij rond de Haringvlietdam en grote rivieren aan te pakken.

 

 

'Nettenvisserij rond de Haringvlietdam en de grote rivieren bedreigt riviertrekvissen'...

 

‘De Nederlandse overheid moet de visserij met fuiken, staand wantnetten en sleepnetten rond de Haringvlietdam verbieden voor het herstel van trekvissen in de Rijn en de Maas, zoals de zalm,’ zo luidt de oproep. De overheden in die landen hebben in het kader van Europese afspraken al honderden miljoenen euro’s gestoken in herstel van populaties bedreigde trekvissoorten, zoals de zalm, elft en de fint, zo luidt het bericht op de website van Sportvisserij Nederland.

 

Honderden miljoenen euro’s

Begin dit jaar pleitte een meerderheid van de Tweede Kamer ook al voor een vangstverbod rond de Haringvlietsluizen, maar tot nu toe tevergeefs. Onderhandelingen met de visserijsector om daar afspraken over te maken, zijn gestrand. ,,Het is van de gekke dat meer dan 700 miljoen euro is uitgegeven om vismigratie te stimuleren, terwijl die vissen in Nederland gewoon in de netten van vissers zwemmen’’, verklaarde Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66, die de motie indiende, aldus een artikel in het AD.

 

 

De Haringvlietsluizen zijn op een kier, maar kwetsbare riviertrekvissen blijven bedreigd door de netten van beroepsvissers, staat in een brandbrief van 24 natuurbeschermings- en sportvisserijorganisaties. (foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt) 

 

Haringvlietsluizen

Dit jaar zijn, na enige vertraging door de lage waterstanden in de rivier, de Haringvlietsluizen op een kier gezet, om de doortocht voor trekvissen mogelijk te maken. Dat er in de buurt van die cruciale Haringvlietsluizen aan de zeezijde ook netten staan opgesteld, en dat er in de grote rivieren ook beroepsvissers actief zijn met fuiken, staand want en sleepnetten, is een doorn in het oog van de 24 natuurbeschermings- en sportvisserijorganisaties die de brandbrief opstelden, ondanks het verweer van de beroepsvissers dat het reuze meevalt met de vangsten van trekvissen en dat gevangen trekvissen weer netjes worden teruggezet.

 

 

Ook het NOS Journaal van 19 november jl. besteedt aandacht aan het probleem...

 

Flessenhals

In het NOS Journaal onderstreepte Stefan Jäger van de Duitse vereniging Der Atlantische Lachs, nogmaals het belang van de Haringvlietdam als flessenhals in de migratieroute van zalm, elft, paling, steur en andere riviertrekvissen. Klik hier voor het fragment in het NOS Journaal op 21.00 minuten (vooraf gegaan door reclame).

 

De brandbrief die werd overhandigd aan de Kamer-commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is ondertekend door de volgende organisaties:

 

1.Deutscher Angelfischerverband e.V.

2.European Anglers Alliance

3.Wanderfische ohne Grenzen - NASF Deutschland e.V

4.World Fish Migration Foundation

5.European Rivers Network

6.Der Atlantische Lachs e.V.

7.Wanderfische Baden-Württemberg GmbH

8.Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland

9.Deutscher Naturschutzring

10.WWF Schweiz

11.Schweizerischer Fischereiverband

12.Alsace Nature France

13.Bundesverband Bürgerinitiativen Umweltschutz e.V.

14.WWF Deutschland

15.Aqua Viva Schweiz

16.Association Saumon-Rhin France

17.Fischereiverband Nordrhein-Westfalen e.V.

18.Verband Hessischer Fischer e.V.

19.Landesfischereiverband Baden-Württemberg e.V.

20.Stiftung Wasserlauf

21.Naturschutzbund Deutschland e.V.

22.Landesverband Westfälischer Angelfischer e.V.

23.Landesfischereiverband Westfalen und Lippe e.V.

24.Rheinischer Fischereiverband von 1880 e.V.

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.