Meehelpen aan onderzoek naar geknakte palingen

31 oktober 2019 | Redactie

Het mysterie van de ‘geknakte’ paling is iets wat veel mensen bezighoudt. Sportvisserij Nederland en RAVON gaan gezamenlijk gerichter proberen om achter de oorzaak te komen van de vondsten in de grote rivieren van forse dode palingen, die geknakt lijken te zijn door wat voor oorzaak dan ook. Ook het publiek en sportvissers kunnen meehelpen aan het onderzoek.

 

Grote dode palingen die voor het nageslacht hadden moeten zorgen...

 

Probleem

Zijn het de scheepsschroeven van binnenvaartschepen die de verwondingen veroorzaken bij lage waterstanden; komt het door de turbines van elektriciteitscentrales in grote stuwen, of is er nog iets anders mogelijk?  Al heel lang weet men dat gemalen en waterkrachtcentrales een probleem zijn voor de aal, maar hoeveel schade het precies oplevert is nog niet vastgesteld. Ook niet wanneer, onder welke omstandigheden en waar precies. De omvang van het probleem willen RAVON en Sportvisserij Nederland nu beter in kaart brengen.

 

 

 

De twee organisaties bundelen de krachten voor dit onderzoek...

Vrijwilligers

Een team van tientallen vrijwilligers zal in 2020 en 2021 daarom een grootschalige zoekactie ondernemen. Doel is om te achterhalen wat de hoofdoorzaak is van de mechanisch beschadigde vis en wat de impact van die sterfte is op de palingstand in de rivieren, iets wat nog niet eerder is onderzocht.

 

 

Wat is de hoofdoorzaak? (Foto Twan Teunissen).

 

Signaleren

Sportvissers zijn vaak aan de waterkant te vinden en zijn vaak de eersten die dode palingen aantreffen, drijvend in het water of aangespoeld aan de oever. Wie als vrijwilliger wil meedoen aan het zoeken en signaleren van de gedode palingen, kan een e-mail sturen aan Sportvisserij Nederland op info@sportvisserijnederland.nl of contact opnemen met Niels Brevé van deze organisatie. Het liefst met veel foto’s, datum, tijd, locatie en alle info die mogelijk is.

 

Klik hieronder om een item op RTL te bekijken over dit onderwerp.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Klaas Janssen

Dit is al een heel oud fenomeen. 40 stuks knak aal gevonden en aan de andere kant las ik op internet een bericht dat er in een maand tijd 4.500 stuks palingen gered waren bij de waterkrachtcentrale bij Maurik. Ik denk dat het laatste laat zien dat er wel aal zit in de rivieren en juist op die plaatsen waar de aal een probleem heeft deze geholpen dient te worden. Net zolang tot de tijd dat palingen weer zelfstandig kan migreren.