Amerikaanse rivierkreeft: wegvangen of niet?

21 augustus 2019 | Redactie

Hoe zit het nu eigenlijk met de Amerikaanse rivierkreeft?  Mag deze invasieve soort en lekkernij voor de mens en de vis zijn gang gaan in Nederland en andere inheemse soorten terugdringen? Of roepen we ze een halt toe en laten de beroepsvissers er op vissen en er hun brood mee verdienen, iets wat nog lang niet overal mag?

 

 

De Amerikaanse rivierkreeft...

 

Beroepsvisser

In de ‘Nederland & de wereld’ reportage op het AD kun je zien hoe men in een park in Dordrecht als pilot project met een beroepsvisser de kreeften vangt en monitort, samen met de Universiteit Wageningen (WUR). Het wegvangen van een klein deel van de Amerikaanse kreeften, waarvan de vrouwtjes honderden eieren kunnen produceren, heeft al een bepaald effect op de visstand en de macrofauna, die als voedsel dient voor vissen, amfibieën en ander waterleven.

 

 

Wegvangen of niet?

 

Wegvangen

Het wegvangen van de kreeften, een maatregel die voor de hand zou liggen, blijkt nog niet eenvoudig in praktijk omdat er diverse onderzoeken lopen die men wil afwachten alvorens groen licht te geven voor het vangen van de beestjes, die vanaf 1985 in ons land voorkomen en de inheemse kreeften hebben verdrongen en schadelijk blijken voor waterkeringen en een grote impact hebben op de flora en fauna.

 

Wat de visstand betreft, lijkt het erop dat sommige vissen als karper, baars, snoekbaars en snoek inmiddels de Amerikaanse rivierkreeft als voedselbron benutten, maar op de meeste wateren de kreeft ook niet onder controle kunnen houden via predatie. 

 

Klik hieronder om het filmpje op het AD te bekijken.

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.