Kwallen als melkkoe voor de mens in het GoJelly-project

06 augustus 2019 | Redactie

Kwallen, wat heb je eraan? Mocht die gedachte wel eens in je opkomen, dan kunnen we er ons best iets bij voorstellen. Maar het nut van die fraaie schepsels kan ook ten goede keren; hetgeen al bewezen wordt door bijvoorbeeld kwallen als voedselbron te gebruiken, zoals voor chips – zie artikel Zeehengelsport. Maar het kan nóg beter, want het GoJelly-project in Duitsland wil kwallen gaan gebruiken als bron voor de productie van microplastic filters, kunstmest of visvoer. De Europese Unie heeft een financiering van 6 miljoen euro ervoor goedgekeurd. 

 

Er komen steeds meer kwallen. Kunnen ze ook voor de mens nuttig zijn?

 

GoJelly

Een discussie over het nut van lastige en prikkende dieren als kwallen en muggen is natuurlijk onzin, want ze spelen allemaal een rol in het geheel en dienen als stapelvoedsel voor andere dieren. Maar het GoJelly-project gaat kwallen ook voor de mens nuttiger maken. Het project, gecoördineerd door het Duitse GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research, kan dankzij de financiering beginnen met dit innovatieve idee uit te voeren, zo valt te lezen in het Vakblad voor de Voedingsindustrie.

 

 

Biofilters

Dit consortium van 15 wetenschappelijke instellingen uit acht landen heeft berekend dat alleen al in Europa de geïmporteerde Amerikaanse kamgelei een biomassa van één miljard ton omvat. De biomassa van deze gevangen kwallen kent veel toepassingen die benut kunnen worden.  Een van de ideeën is bijvoorbeeld om het te gebruiken tegen een andere door de mens veroorzaakte bedreiging. "Studies hebben aangetoond dat slijm van kwallen microplastic kan binden. Daarom willen we testen of uit kwallen biofilters geproduceerd kunnen worden. Deze biofilters kunnen dan worden gebruikt in rioolwaterzuiveringsinstallaties of in fabrieken waar microplastic wordt geproduceerd," leggen de onderzoekers uit. 

 

 

Meststoffen

Kwallen kunnen ook worden gebruikt als meststof voor de landbouw of de aquacultuur. In viskwekerijen worden kwallen momenteel gevoerd met gevangen wilde vis, wat het probleem van overbevissing niet vermindert, maar juist vergroot. Kwallen als voer zouden veel duurzamer zijn en de natuurlijke visbestanden beschermen, vinden de leden van het GoJelly-team.

 

Menselijke consumptie

Je denkt het misschien niet, maar als voedsel voor de mens zijn kwallen eveneens geschikt. "In sommige culturen staan er al kwallen op het menu. Zolang het eindproduct niet meer slijmerig is, kan het ook een grotere algemene acceptatie krijgen", benadrukt Dr. Javidpour, initiatiefnemer van het projectteam. Tot slot bevat de kwal collageen, een stof die zeer gewild is in de cosmetica-industrie.

 

 

De wereldwijde klimaatverandering en de invloed van de mens op de mariene ecosystemen (o.a. visserij) leiden tot een afname van het aantal vissen in de oceaan.  Zo krijgen de kwallen steeds meer de ruimte. Mocht het GoJelly-project slagen, dan kan het mes wel eens aan twee kanten snijden en wordt van de nood een deugd gemaakt.

 

Lees hier het hele artikel in het Vakblad voor de Voedingsindustrie.

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.