Omdat ie zo mooi is: de Lissodelphis peronii

05 augustus 2019 | Redactie

Als je van vissen, dolfijnen of walvissen houdt, blijft automatisch je oog rusten op bijgaande afbeelding die we op Twitter tegenkwamen. De prachtige ‘vis’ op de foto lijkt op een dolfijn, maar tegelijk ook op een orka. En we zagen hem eerlijk gezegd nooit eerder. Wat is het?

 

 

Mocht je iets missen aan deze bijzondere dolfijn, dan is het waarschijnlijk de rugvin... (foto's Foto Pablo Cáceres)

 

Straat van Magellan

De begeleidende tekst helpt ons uit de droom. De fraaie dolfijn – want dat is het – betreft een exemplaar met de naam Southern right whale dolphin (Lissodelphis peronii). De foto werd gemaakt in de Straat van Magellan en hoewel er meer foto’s bestaan van deze soort, is dit volgens zeggen de eerste keer dat deze dolfijn op de foto werd gezet in de Straat van Magellan (tussen Patagonië en Vuurland in de zuidelijke punt van Zuid-Amerika) waar hij vanaf 1980 zelfs maar twaalf keer gespot werd.

 

 

Geen kleine orka...

Gladde dolfijn

De Southern right whale dolphin – waar ze in NL de naam Zuidelijke gladde dolfijn voor bedacht hebben – heeft een fraaie zwartwitte tekening en mist de karakteristieke rugvin. Hij komt voor op het Zuidelijk halfrond en wordt nog het meest gespot tijdens walvisexcursies in de zeeën rond Antarctica, Argentinië, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Er bestaat ook een dergelijke dolfijn met de naam Lissodelphis borealis (Noordelijke gladde dolfijn), die alleen op het Noordelijk halfrond voorkomt.

 

 

De Noordelijke gladde dolfijn (boven) en de Zuidelijke gladde dolfijn (onder). Zoek de verschillen...

 

Hij heeft het zelfs tot postzegel geschopt...

 

En wellicht ten overvloede: een dolfijn is geen vis, maar een zoogdier. Hij is levendbarend en ook de jongen van de Zuidelijke gladde dolfijn (rond de 70 cm bij geboorte) drinken melk bij de moeder.

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.