Reuzenhaaien duiken op bij primeur taggen vanuit onderzeeër

03 augustus 2019 | Redactie

Het taggen van haaien en andere grote vissen voor onderzoek gebeurde tot nu toe vooral aan de oppervlakte van het water nadat de betreffende vis gevangen was. Onlangs echter was er een primeur op dit gebied toen er vanuit een bemande diepzee-onderwatervaartuig een haai werd getagd. En niet zomaar eentje, nee, een 6 meter lange ‘bluntnose sixgill shark’…

 

Een grote sixgill shark schuift vlak over de onderzeeer...(Foto’s Oceanx.org)

 

Onderzeeëer

Eerdere ervaringen met het taggen van deze diepzeehaai met de Latijnse naam Hexanchus griseus aan de oppervlakte leverde niet het gewenste resultaat op vanwege het welzijn van de haai zelf, die na het verblijf aan de oppervlakte te veel tijd en energie nodig had om weer naar zijn diepzee territorium af te dalen. Taggen met een kleine ‘onderzeeëer’ zou in dit geval een betere optie zijn. Na het ontwikkelen van een dergelijk vaartuig moest deze zich nog bewijzen in de praktijk. De eerste pogingen met een ‘satellite tag’ waren veelbelovend, maar nog niet 100%.

 

Bahama’s

Vanaf het onderzoekschip Alucia werd de onderzeeërtje een maand geleden opnieuw te water gelaten rond de Bahama’s, waar de diepzeehaai leeft en tot een afmeting van 8 meter kan uitgroeien (groter dan de witte haai). Met behulp van visafval probeerde men de haaien te lokken en dat werkte. Op 26 juni vond de eerste afdaling met de onderzeeër plaats en de dagen erna meerdere.

 

 

The evil eye...

 

Spearguns

Na enkele ‘narrow escapes’ zou de laatste dag de spannendste worden. Gelukkig werd het een goede dag, want het lukte deze keer om een goede tag te plaatsen bij een groot mannetjes exemplaar, met behulp van de spearguns en lasers om goed te kunnen mikken. Missie geslaagd! De man van de primeur en degene die het schot loste was Dr. Dean Grubbs (FSU Marine Lab).

 

Meer weten? Kijk voor meer informatie op deze website.

 

 

Gelokt door visaval...

 

De onderzeeër is klaar voor een nieuwe afdaling...

Inzicht

Naar verwachting zal deze primeur van onderwater-taggen veel nieuwe projecten gaan opleveren die ons inzicht gaat bieden in het leven van veel meer andere diepzeevissen. Ongetwijfeld met veel unieke ontdekkingen over dit vrij maagdelijke spectrum van de diepzeevissen.

 

Klik hieronder om de indrukwekkende beelden te zien van de sixgill shark vanuit de onderzeeër.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.