Lotverslaving deel 4 - blog

13 mei 2019 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Nog maar net bekomen van mijn geslaagde roadtrip of er staat alweer een familievakantie richting de Franse Lot in het vooruitzicht. In de afgelopen jaren heb ik diverse keren in exact dezelfde periode deze rivier bezocht en steevast topvangsten kunnen noteren. Uitschieter was een week met 125 barbelen en dan viste ik hooguit halve dagen.

 

Daar zijn we weer aan de Lot...

 

De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen en ik heb ronduit zin om mijn Korum Barbel rods te water te laten. Na een reis verdeeld over twee dagen komen we rond de middag aan in een zonovergoten deel van Frankrijk. Ik vis eigenlijk door heel Frankrijk maar voor de regio Lot et Garonne heb ik op de één of andere manier een zwak. Alhoewel het landschap in deze regio niet eens heel spectaculair is, voel ik een connectie voor met name deze rivier en ik moét hier gewoon elk jaar minimaal één keer heen.

 

Ik heb de weersomstandigheden de maand voorafgaand goed in de gaten gehouden en zag dat de temperaturen behoorlijk hoog waren voor de tijd van het jaar. Ook de nachttemperaturen daalden niet tot dicht bij nul, dus zodoende is het rivierwater al goed opgewarmd.

 

De vooruitzichten voor deze week zijn veelbelovend. Voornamelijk 20+ Celsius en nauwelijks tot geen regen! Aangezien we een huis met zwembad hebben zal naast het vissen ook daar de nodige tijd worden doorgebracht.

 

 

De barbeel valt voor de Cheesy Garlic pellets...

 

De eerste middag gaan uiteraard de hengels meteen uit. Deze heb ik voorzien van 14 mm Cheesy-garlic pellets. Na een half uur ramt de eerste Franse strijder op de hengeltop. De aanbeet is heftiger dan de dril zelf en in no-time heb ik de eerste barbeel in het net. De kop is er af en ik ga er goed voor zitten.

 

 

Ook deze jongens zitten in de Lot...

 

Elke 10 minuten gaat er weer een goed gevulde voerkorf richting de stek. Het duurt vervolgens even, maar eind van de middag volgt weer een mooie aanbeet. Tijdens de dril voel ik meteen dat het geen barbeel maar brasem is. Een mooi exemplaar en al vol paaiuitslag. Het is tot nu ongewoon stil op het gebied van barbelen. Normaliter had ik er nu al een aantal gevangen maar de teller staat nog steeds op 1. Pas net voor het invallen van het duister krijg ik weer een typische barbeel-aanbeet en weet ik een mooi exemplaar van ruim 60 cm te vangen. Fijn om zo de dag af te sluiten!

 

 

De eerste mooie is binnen...

 

De volgende middag plof ik weer achter de hengels. De eerste twee uur blijven de hengels roerloos. De eerste aanbeet van de dag is echter niet van een barbeel maar van een enorme kopvoorn. Dat geeft de burger moed zullen we maar zeggen. Die moed zakt me na een paar uur toch wel een beetje in de schoenen omdat het wederom bizar rustig blijft aan het barbeelfront. Die hele tweede dag weet ik slechts één mini-exemplaar te vangen. Wel komen de nodig forse brasems in het net.

Mijn voorzichtige conclusie na twee dagen vissen is dat de barbelen al in de paai-modus zitten, waardoor hun aasgedrag compleet is omgeslagen.

 

 

Kopvoorn!

 

En een mini-barbeeltje...

Ik besluit om mijn strijdplan om te gooien en om met nog maar één hengel op barbeel te vissen en met de andere twee 1.75 lb barbeelhengels over te schakelen op de karper. Deze is normaliter door de grote aanwezigheid van de barbeel wat moeilijker te verschalken in dit stuwvak.

 

De derde dag start ik met actief voeren met pellets, mais en boilies op twee verschillende stekken. Het is overigens volle bak genieten aan de Franse Lot en vooral het weer werkt hier aan mee. Nu al twee dagen bijna 25 graden.

 

 

Een mooie gekleurde...

 

Binnen het uur giert één van de molens het uit en is het raak. De weerstand aan de andere zijde zegt genoeg, karper! Helaas schiet de vis na een halve minuut los en blijf ik enigszins verbouwereerd achter. De aanpak blijkt gelukkig wel te werken, want twee uur later volgt een kopie van de eerste aanbeet. Na een spannende dril weet ik deze vis gelukkig wel te vangen en heb ik mijn eerste bonusvis op de mat, een mooi gekleurde rivierkarper.

Zowaar weet ik die avond toch nog drie barbelen te vangen. Heel de dag geen stootje op de barbeelhengel gezien, maar dan binnen 1,5 uur alsnog drie mooie barbelen.

 

 

 

 

Barbelen in de avond...

 

De daaropvolgende dagen vis ik meestal vanaf halverwege de middag totdat de duisternis invalt. De rest van de dag verblijf ik heerlijk bij het zwembad of trekken we er met het gezin op uit. Zowel de brasems als de barbeel weet ik mondjesmaat te vangen. De barbelen eigenlijk alleen maar in de avonduren. En opvallend genoeg zijn het vooral de kleinere exemplaren.

 

 

Een sterke joekel...

 

 

 

Familievakantie met zon en barbelen...

 

De karper is wat dat betreft een stuk actiever en zichtbaarder dan anders. Helaas krijg ik twee enorme runs die ik niet kan verzilveren. Eén vis lost tijdens de dril en de tweede zwemt zich vrij door in een obstakel dicht onder de kant te vliegen. Toch lukt het me ook om nog twee karpers op dit relatief lichte materiaal op de kant te krijgen. De laatste die ik ving deed de armen verzuren, wat een krachtpatser was dat.

 

Ondanks dat de barbeel zich minder laat vangen dan voorgaande jaren geniet ik volle bak van dergelijke vangsten. Ook vang ik deze week drie kopvoorns, stuk voor stuk boven de halve meter!

 

 

 

Het weer blijft prachtig en de karpers zijn een mooie vervanging voor de iets minderen aantallen barbeel...

Zo zie je maar weer hoe onvoorspelbaar sommige dingen zijn. Soms heb je in deze periode te maken met hoog en hardstromend water en nu, vroeger dan normaal, is het de paaitijd van de barbelen die een hindernis vormt. Het warme weer zal er ook niet in positieve zin aan bijgedragen hebben.

 

Eind van de vakantie kan ik de balans opmaken en met 20 barbelen, 35 brasems, drie kopvoorns en een vijftal karpers ben ik uiteindelijk méér dan tevreden. De Lot heeft mij al ruim twaalf jaar in zijn greep en dat zal ook niet veranderen. Een volgende trip staat uiteraard alweer in de steigers, ik heb er nu al zin in!

 

 

 

Tot de volgende keer...

 

 

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.