AWP pleit op Visma voor samenwerking waterschappen en sportvissers

08 maart 2019 | Redactie

Een opvallende standhouder op de Visma 2019 in de Rotterdamse Ahoy-hallen is de AWP, beter bekend als de Algemene Waterschapspartij (AWP). En dat is niet voor niets. Deze partij doet op woensdag 20 maart 2019 mee met de Waterschapsverkiezingen onder het motto ‘niet politiek wel deskundig’. De AWP vraagt op de Visma aandacht voor de zorgwekkende visstand in Nederland door de droogte van vorige zomer, en breekt een lans voor samenwerking tussen sportvissers en waterschappen.

 

Hans Middendorp: "Sportvissers hebben vaak veel kennis van zaken waar het gaat om vissoorten en de omvang van de populaties."

 

Grondwatertekort

Op de Visma hengelsportbeurs is de AWP vanuit drie verschillende waterschappen vertegenwoordigd. Vanuit de AWP doet Hans Middendorp, visbioloog en vicevoorzitter van het Landelijke Bestuur van de AWP, onder meer een oproep aan waterschappen en hengelsportverenigingen in het land om samen te werken in de monitoring van de visstand. Dit naar aanleiding van de drastische verlaging van het grondwaterpeil tijdens de droogte van 2018, waarbij met name in de hogere delen van het land sprengen en beken droogvielen en zeldzame vissoorten als beekprik, elrits, beekdonderpad en rivierdonderpad bedreigd werden. Sindsdien is er veel te weinig regel gevallen om de grondwatertekorten aan te vullen.

 

 

De reddingsoperatie voor vissen in de Schipbeek bij Diepenheim in volle gang - foto RTV Oost / Ties van der Heide

 

Sportvissers

“Er is zeker nog nader onderzoek nodig om een goed beeld te krijgen van de ernst van de situatie. Sportvissers kunnen daarbij de ogen en oren zijn van de waterschappen. Ze hebben vaak veel kennis van zaken waar het gaat om vissoorten en de omvang van de populaties. Ik wil er voor pleiten dat de waterschappen en de hengelsportverenigingen met elkaar mogelijkheden zoeken om die kennis in te zetten voor gestructureerde dataverzameling.”

 

 

De grondwaterstand is na de droogte van 2018 nog steeds niet op peil...

 

Hengelsport

De visbioloog doet zijn oproep aan de vooravond van de Visma 2019. “We zijn op de hengelsportbeurs AWP vanuit drie verschillende waterschappen vertegenwoordigd. We zullen op de beurs aandacht vragen voor de zorgwekkende visstand in Nederland en een lans breken voor samenwerking tussen sportvissers en de waterschappen.”

 

Verkiezingen

De Algemene Waterschapspartij doet op 20 maart 2019 mee aan de verkiezingen in 19 van de 21 Nederlandse waterschappen. Lees hier het hele artikel op de website van de AWP.

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.