De Duitse grens over - blog

12 februari 2019 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

De afgelopen maanden stonden in het teken van barbeelvissen in Frankrijk en vooral de Ardennen. Nu het waterpeil van de rivieren weer is teruggekeerd naar normale omstandigheden en er een kleine ‘up’ in het weer zit, wordt het weer eens tijd om het bij onze oosterburen te proberen.

 

Zo, de hengels staan in de aanslag...

 

De watertemperatuur is in één week tijd 2 graden gestegen hetgeen de vangstkansen wel verhoogt in deze moeizame periode van het jaar. Op de visdag zelf ziet het er goed uit met temperaturen rond de 10 graden en een klein zonnetje, bovengemiddeld voor deze tijd van het jaar. Met goede moed stap ik in de auto-  bewapend met twee stevige Korum hengels.

 

Bij aankomst halverwege de ochtend ligt de rivier en goed bij en ik kan niet wachten tot de hengels in de aanslag liggen. Voor ik daadwerkelijk start met vissen deponeer ik een mooi tapijtje hennep op de beoogde visstek. In de koude periode vis ik op deze rivieren voornamelijk met maden en verder voer ik minimaal met grondvoer. Het aantal aanbeten zal in deze periode gering zijn en meestal heb je hier ook te maken met gezette aasperiodes. Dus zaak om vanaf het begin scherp en subtiel te vissen.

 

 

De toppen deinen in de stroming...

 

Het eerste uur kijk ik geconcentreerd naar de toppen van de hengels die licht deinen vanwege de stroming. Zo af en toe zie ik voorzichtige tikken maar geen enkele aanbeet die goed doorzet. Ook het tweede uur lijkt op dezelfde wijze te verlopen als ik uit het niets twee keiharde beuken op de hengel krijg. Alhoewel ik dicht bij de hengels zit ben ik te laat om deze twee beuken te pareren en sla ik in het luchtledige. Ondanks dat het geen vis oplevert geeft dit wel vertrouwen. Gezien de aard van de aanbeet vermoed ik dat dit het werk van een kopvoorn is. Vol goede moed gaat de montage voorzien van verse maden weer precies op dezelfde stek. Zo gaat er vervolgens weer drie kwartier voorbij als ik een herkansing krijg. Dit keer loopt de hengel helemaal krom en sta ik met een bonkend hart te drillen.

Door de stroming heb ik moeite om de vis uit de stenen de houden en veilig in het net te krijgen. Gelukkig lukt dit uiteindelijk wel en met een vreugdekreet verwelkom ik mijn eerste Duitse vriend! Het is geen monster maar met deze barbeel van 60 centimeter ben ik enorm blij. Alhoewel ik al geniet van de reis en het verblijf in de middle of nowhere, geeft een vis op de mat toch dat extra’s aan de dag!

 

 

De eerste is binnen...

 

Het is inmiddels lunchtijd en de erwtensoep smaakt heerlijk en geeft mij weer energie voor de rest van de middag. Ik had gehoopt dat na de eerste aanbeet een mooie aasperiode aangebroken zou zijn, maar twee uur later staat de teller nog steeds op 1. De verwachting was ook niet dat ik vandaag aantallen zou vangen, maar één zo’n dril smaakt meteen naar meer.

 

Ik vis inmiddels met een hengel voorzien van een cocktail van maden en casters en de andere hengel van een klein blokje luncheon meat in de hoop nog een Duitse barbeel over de streep te trekken. In de Ardennen scoort de Smac geweldig maar in Frankrijk en Duitsland heb ik daar zelf nog niet hetzelfde succes mee gehad. Ook vandaag blijft de Smac helaas onaangeroerd.

 

 

Wachten op de aanbeet...

 

Een half uur voordat ik gepland had te stoppen met vissen stuitert de hengel met de cocktail op de haak. De vis laat zich in eerste instantie makkelijk dichterbij manoeuvreren, maar gooit daarna de turbo alsnog open. Dit is echt genieten met zo’n aflopende spoel! Een paar minuten later kan ik ook de tweede barbeel noteren. Wederom geen groot of dik exemplaar en ook net iets kleiner dan de eerste barbeel. Uiteraard gaat ook deze tweede vis op de gevoelig plaat en vervolgens weer terug in zijn element. Het laatste half uur geloof ik het wel en gebeurt er ook niets noemenswaardigs meer op de hengeltoppen. Voor deze tijd van het jaar heb ik heerlijk gevist en ben dan ook zeer blij met mijn vangsten.

 

 

En de tweede is ook binnen...

 

De komende periode zal de temperatuur van het water alleen maar verder oplopen en wordt de kans op meer barbeel steeds groter. Ik beloof mezelf plechtig om hier op korte termijn nogmaals terug te keren. De gesloten tijd in de Ardennen staat alweer voor de deur, dus vervalt die optie de komende maanden. Zo heb ik zo naast de Franse rivieren een mooi alternatief achter de hand.

 

Persoonlijk heb ik een zware voorkeur voor het Franse land, maar op zo’n dag als deze sluit ik Duitsland toch een beetje in mijn hart.  Dit land is prachtig en barst van de rivieren die vol zitten met barbeel en andere mooie vissoorten. Verder is het aantal barbeelvissers in verhouding met het aanbod van viswater klein en dus is er nog veel te ontdekken. Wordt vervolgd!

 

 

Van Duitschen bloed...

 

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Romain Nagels

Nico, prachtige stek daar en prachtige zuivere foto's, spijtig dat het voor mij nog een beetje te koud is om te gaan barbelen, ik wens je in alle geval veel succes dit jaar.