Kersttradities: ‘hit & go’ in de Ardennen

14 januari 2019 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Eindelijk is daar de welverdiende kerstvakantie. Eind december staat voor velen in het teken van de kerst en bijna elke familie heeft zo’n zijn tradities in deze periode. Gourmet-sessies, kerstbrunches en diners, gezellig samen zijn met de familie – het zijn denk ik wel de bekendste daarvan. Voor mij persoonlijk staat deze periode altijd in het teken van een gezinsvakantie en deze vinden meestal plaats in de Belgische Ardennen. Lekker kneuterig in een chaletje midden in de natuur. Het geeft rust en een heerlijk gevoel van ‘even helemaal niets’...

 

Kerstvakantie...

 

Uiteraard gaan we in deze vakantie naar de gezellige kerstmarkt van Durbuy, een brouwerij, een wildpark of een andere bezienswaardigheid. Wat dat betreft is er altijd wel wat te zien en te doen in de Ardennen. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en zeker als om de hoek geweldige barbeelriviertjes meanderen door deze prachtige regio. Hoewel het geen visvakantie betreft gaan de hengels altijd mee en trek ik er in zo’n week meestal een paar keer voor een korte sessie op uit.

 

Het fascinerende aan de Ardennen is dat de viscondities bijna nooit hetzelfde zijn. Zo heb ik in de afgelopen twaalf jaar in de kerstweek een zonnige 14 graden gehad, maar ook sessies waarbij de thermometer bleef steken op -8 graden in combinatie met een ijzige oostenwind. Hetzelfde geldt voor de waterstanden en stroomsnelheden. Al meerdere keren stonden de rivieren buiten hun oevers met bijna onvisbare situaties tot gevolg terwijl er het jaar daaropvolgend nauwelijks water en stroming aanwezig was. Het vergt dus wel enige kennis van het water en aanpassings- en inlevingsvermogen om een barbeel op het droge te kunnen krijgen.

 

 

Die prachtige riviertjes in de Ardennen...

 

De hoofdingrediënten bestaan deze sessies altijd uit hennep, een blikje Smac en krabpellets.

Maden heb ik wel geprobeerd maar leveren mijns inziens gewoon te weinig op in deze periode - en het vertrouwen in de eerder genoemde drie-eenheid is groot!

De avond voorafgaand aan de sessie heb ik een blikje Smac helemaal klein gesneden in blokjes en toegevoegd aan de hennep.  Gedurende de sessie zal ik deze met regelmaat op de juiste plek in de rivier deponeren. Steevast start ik statisch vissend met twee hengels en volgens traditie met een blokje Smac of een krabpellet als haakaas.

 

 

 

Smac, hennep of krabpellets...

 

De ene sessie vang ik alleen op Smac en soms redt een krabpellet de sessie. Zodra ik beet krijg op één van de aassoorten schakel ik meestal ook met de andere hengel meteen over. Wat dat betreft vis ik vrij flexibel en pas ik me aan op de dagmenu-wensen van de barbeel.

 

Normaliter moet ik minimaal twee uur rijden om aan een Ardennen-rivier te komen en zie ik voornamelijk rijkswegen. Vanaf het vakantieverblijf is het soms maar een kwartiertje rijden en geniet ik van de mooie natuur om me heen. Heerlijk om zo fris aan een korte sessie te beginnen. Deze kerstdag is de waterstand me goed gezind en is er nauwelijks drijfvuil. Zelfs de temperatuur is voor de tijd van het jaar nog goed te doen.

 

 

Een weifelende aanbeet, maar wel hangen!

 

 

En binnen een uur de tweede!

 

Het vangen van aantallen of formaat van de vis zijn voor mij echt van ondergeschikt belang. Genieten van het vissen en van de omgeving waarin je dat doet zijn die de primaire triggers.

Het meeste geniet ik van fenomenale aanbeten waarbij de molen het uitgiert en vervolgens de dril die tot het einde spannend blijft. En dan natuurlijk uiteindelijk het geluksmomentje als de barbeel het net inglijdt, onbeschrijfelijk!

 

Bij de eerste aanbeet word ik dit keer niet getrakteerd op zo’n aanbeet, maar juist een weifelende aanbeet. Na het aanslaan heeft de vis eerst nog niet door wat er gaande is, maar dat duurt niet lang. Twee minuten is het alle zeilen bij om de aanvallen te pareren. Met een grote grijns zie ik een bruine torpedo het net in glijden. De krabpellet heeft zijn werk gedaan. Binnen een uur krijg ik de tweede aanbeet. Deze is wel gemeen hard en in combinatie met de stroming geeft de vis alles wat hij heeft. Wat is dit genieten zeg als niet veel later nummer twee op de mat ligt.

 

 

Hier ruikt het naar barbeel!

 

Na deze vis besluit ik om alweer te stoppen en na 2,5 uur ben ik weer terug bij het chalet. Aan mijn gezicht zien ze al dat ik er met succes op uit ben geweest. Twee dagen later sta ik vroeg op en terwijl de rest nog op één oor ligt zet ik koers richting een andere rivier. De eerste stek ligt op een traject dat de laatste jaren enorm wordt bevist en waar het soms dringen is voor een plekje. Aangezien ik juist de rust opzoek ben ik steeds minder te vinden op dergelijke stekken. Gelukkig is de Ardennen groot genoeg en ben ik wel op zoek gegaan naar nieuwe stekken. Soms met succes maar ook met sessies waar het heel moeizaam ging. Deze tweede stek heeft mij in de zomer al vis opgeleverd, dus heb ik wel vertrouwen dat ze er moeten zitten. Nu alleen nog weten te verleiden tot een aanbeet!

 

Het eerste uur gaat voorbij zonder enige actie. Maar dan, vanuit het niets, vliegt de hengel krom en spurt ik naar de hengel. Deze vis voelt ook meteen goed en geeft zich wonderwel gemakkelijk gewonnen ondanks zijn afmeting. Mijn kerst is met deze vangst helemaal compleet.

 

 

 

Ook de tweede sessie mag ik niet klagen...

 

 

 

Nog geen vijf minuten later een kopie van de eerste aanbeet. Deze vis geeft zich aanzienlijk minder makkelijk over. Toch kan ik ook hier nummer twee noteren. Wederom een prachtig gekleurde barbeel! De verleiding om nog lang door te vissen is er zeker wel, maar toch stop ik ook hier na twee uur vissen.  Eindstand van deze twee ‘hit & go’ sessies die maximaal vier uur vissen omvatten, is vier aanbeten en evenveel barbelen op de mat. Met een gelukzalig gevoel rijd ik weer terug naar mijn gezin. Deze zitten nu maar net aan het ontbijt en ik kan dus zo aanschuiven. Heerlijk om op deze manier de kerst door te brengen. Ik hoop dat we deze traditie nog lang in stand kunnen houden!

 

 

Hopelijk volgend jaar Kerst weer deze traditie!

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.