Beginnen met witvissen: online en in de praktijk

08 januari 2019 | Redactie

De meeste bezoekers op deze website en lezers van magazine Witvis Totaal zijn behept met de nodige ervaring op witvisgebied, maar gelukkig zijn er genoeg ‘instromers’ die deze prachtige discipline ook willen leren. Vroeger werd je met een bamboe- of vast hengeltje met wat witbrood en een te dikke lijn naar de waterkant gestuurd en moest je het maar uitzoeken, maar tegenwoordig kun je bijna alles online leren…

 

Beginnen met witvissen, hoe doe je dat? Uit de video Dobber uitloden - vraag het aan Ed.

 

Voorntjes vangen

Natuurlijk is bovenstaande wat kort door de bocht, want gelukkig zijn er veel witvissers die door vaders, ooms, hengelsportverenigingen of mede-hengelaars worden geschoold en daardoor de basis leren van het sportvissen. Wie tegenwoordig als jeugdige sportvisser in de dop de witvisserij binnenstapt, krijgt echter te maken met veel meer technieken, materialen, aassoorten en voermethoden. En dat is wel even wat anders dan met je bamboehengeltje en wat witbrood proberen voorntjes te vangen…

 

 

De methodfeeder, als je het eenmaal doorhebt...

 

 

...is het erg leuk om te doen!

 

Tutorials

Hoewel ervaring en de uurtjes aan de waterkant de meeste kennis en kunde opleveren, kunnen veel instromers aan veel theoretische kennis komen door middel van folders, boeken, beurzen, magazines en natuurlijk via internet. Een mooie manier om de kennis op te doen zijn de tutorials en filmpjes op YouTube die je stap-voor-stap voordoen hoe de technieken werken en hoe je bijvoorbeeld met de methodfeeder vist, of hoe je de beste onderlijn knoopt voor de feedervisserij.

 

 

Hoe leer ik feedervissen?

Ook organisaties, winkeliers, fabrikanten en groothandels zijn er bij gebaat dat iedereen de basisregels en materiële kennis onder de knie krijgt om aan het grote werk te beginnen. Een leuk voorbeeld in Nederland zijn de Stekkie-lessen van Sportvisserij Nederland, zoals ‘Hoe leer ik feedervissen?’, of de Vissen doe je Zo lessen van Ed Stoop en de afleveringen uit het archief van VIS TV, maar voor de meer gevorderde ‘instromers’ ook de Engelse tutorials zoals die van webwinkel Angling Direct. Hieronder kun je de tutorial Learn to Method Feeder fish bekijken, maar je vindt er ook tutorials over dobbervissen, stickfloat vissen of feedervissen. Doe er je voordeel mee, want je steekt er altijd wat van op, ook als ervaren witvisser.

 

Klik hieronder om het filmpje over het vissen met de methodfeeder te bekijken. Gebruik de icoontjes rechtsonder in beeld voor Engelse ondertiteling.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.