Van de Berenkuil naar de UK en terug

05 november 2018 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Het eerste weekend  van oktober bracht ons voor de laatste Dutch Carp Lakes (DCL) wedstrijd  van het jaar naar de Berenkuil. Vooraf wisten we al dat een finaleplaats er niet inzat dus gingen we nogal relaxed de wedstrijd in en konden we gewoon lekker vissen zonder enige druk.

Op de Snake Lake van De Berenkuil...

 

Buitenbocht

Na de loting kwam ik drie plekken van de kopstek af te zitten. Deze lag in de daar befaamde buitenbocht, waar altijd wel vis zit. Wat nog belangrijker is: het formaat van de karpertjes op die plek  is vaak net wat groter. Ik besloot om kort op drie deeltjes tegen mijn eigen talud een voerstek te maken, die ik makkelijk met de hand gedurende de wedstrijd kon onderhouden. Verder voor het diepe gedeelte op de bodem heb ik wat piertjes geknipt en wat dode maden door mijn grondvoer gemengd en aldaar gecupt.  Verder zocht ik aan de overzijde twee stekken en voor beide twee tuigen klaargemaakt. De eerste om te beginnen op een metertje diepte tegen het talud aan, en de andere nog wat hoger op het talud op een diepte van 50 cm. Ik startte gelijk aan de overkant en besloot bij elke inzet middels mijn cupje wat micropellets en een paar geweekte 4 mm pellets te brengen. Het duurde niet lang of de vis was aanwezig en binnen een paar minuten had ik de eerste F1 binnen.

 

Bijvoeren

Na elke vis wisselde ik van stek om zo beide stekken op te bouwen, en na elke vis liet ik de stek even met rust om zo de vis weer te laten terug keren.  Dit ging redelijk en ik  kon zo toch mooi wat vis aan mijn leefnetten toevoegen. Maar na een uurtje of anderhalf werd het wat minder. Ik besloot op het diepere stuk te gaan kijken. Ik kon er wel een visje vangen maar er zat veel kleine vis en het duurde te lang voor ik een mooie aanbeet kreeg. Ook op de korte stek waar ik al de gehele tijd pellets had gegooid kon ik twee visjes vangen en dat was het dan weer.

Ik besloot nu om aan de overzijde het wat hogerop te gaan proberen en verder hetzelfde te vissen als daarvoor. Dus ook hier alles blijven bijvoeren door een cupje en na elke vis wisselen van stek. Dit liep gelijk weer lekker en ik zat weer in de vis. Het duurde soms wel even voordat ik beet kreeg maar ik bleef vangen, met nog een uur te gaan werd het allemaal minder en ook mijn andere stekken brachten geen vis meer en ik dacht dat ik achter lag op de buren links van mij. Ik besloot nu de beide overkantstekken op een halve meter water te voorzien van een grote cup pellets en micro’s, om zo de vis weer terug te krijgen. Er moest iets gebeuren!

 

De uitslag...

 

Nipt tweede

Na deze cup gezet te hebben duurde het niet lang of ik zat weer in de vis en nu waren de aanbeten minder voorzichtig en ging het net een beetje vlugger allemaal. Ik bleef wisselen van stek en bleef ook bijcuppen en kon zo het laatste uur nog een inhaalrace maken. Na het wegen bleek de kopstek aan de andere kant goed voor ruim 30 kilo en daar kwam verder niemand meer aan. Henk van ons team viste met ruim 19 kilo nog een mooie tweede plek bij elkaar, en als laatste waren wij aan de beurt met wegen. Ik had bijna 16 kilo totaal en mijn buurman links 16,5 kilo, dus helaas duurde het laatste uurtje een kwartiertje te kort anders was ik hem voorbijgegaan. De visser op de kopstek had net iets meer dan 14 kilo dus werd ik nog vierde totaal. Ook de vijfde plek was voor een visser uit ons Neobaits team: Maikel wist ergens tussenin knap tegen de 15 kilo te vangen. Na het optellen van alle punten werden we zeer nipt tweede, net achter de mannen van HS Lauwe/Toms Creek - maar met drie vissers in de top 5 hadden we het zeker niet slecht gedaan.

 

Naar de UK...

 

Combee Farm

Na het weekend op de Berenkuil moest ik nog een paar dagen werken, om de donderdag daarop in alle vroegte naar de UK te vertrekken. We waren mooi op tijd bij de trein (shuttle) en om 07.50 uur  gingen we door de tunnel naar de overkant. Omdat de klok een uur teruggaat in Engeland, kwamen we iets voor half 9 aan, lekker vroeg nog. Eerst even langs de plaatselijke tackleshop te gaan om wat in te slaan voor de komende dagen. Daarna naar ons huisje. Dit jaar kozen we voor een cottage gelegen op Combee Farm. We hadden de beschikking over een ruim huisje waar alles inzat: twee slaapkamers, twee douches , twee wc’s en een keuken waar alles inzat. We hadden van tevoren boodschappen gedaan en konden dus zo ‘s morgens in ons huisje ontbijten en lunchpakketten klaarmaken. Het huisje lag op 10 minuten van Monk Lakes en op 20 minuten van Hartley Lands. De boodschappen en de rest van de spullen werden uitgeladen en snel deden we de viskleren aan om richting Monk Lakes te rijden om daar de rest van de dag te gaan vissen.

 

Monk Lakes!

 

Green Monster

Op Monk Lakes aangekomen besloten we op Lake 4 plaats te nemen; een vijver met eilanden en alles erin, wel meestal wat kleinere vis maar geschikt voor alle mogelijke technieken. Ik besloot om met de method tegen een eiland op zo’n 25 meter te gaan vissen en verder met de stok op ongeveer 5 meter. Verder nog een ‘margin’ plek gezocht en we waren er klaar voor. Mijn hengel was de Cresta Blackthorne van 2,70 meter, een mooi kort en zeer zacht hengeltje waarbij zelfs de kleinste aanbeetjes goed doorkomen. Ik had verder het nieuwe Saga Green Monster voer klaargemaakt. Omdat er toch veelal kleinere vis was besloten we om met wat dode maden op haak te starten. Zo kon ik mooi alles vangen wat op mijn voerplek afkwam -  van voorn tot karper. Het duurde dan ook niet lang voordat ik de eerste voorn gevangen had, en de volgende zes vissen waren vervolgens mooie maatse voorns. Maar daar kwamen we niet voor! Gelukkig meldden na deze serie voorns de karpers zich ook en werd mijn Blackthorne hengel pas echt mooi kromgetrokken. Mooie visjes in het zonnetje in een mooie omgeving; wat wil je nog meer. Grotere vissen natuurlijk!

 

Ik keek even of er op de korte lijn met de stok wat vis gearriveerd was. Ook hier waren het echter alleen maar ‘skimmers’ die zich op mijn expanders stortten en naar boven kwamen. Gelukkig kwam er na verloop van tijd toch wat meer karper op de stek en konden ook hier enkele mooie gevangen worden. Ook uit de margin kwamen mooie vissen en was onze eerste dag gelijk geslaagd. 

 

Om je vingers bij af te likken als consultant...

 

Monk Lakes

Op de tweede dag werd ook Monk Lakes bezocht en wel Lake 3; een U-vormige vijver met een bestand met aanzienlijk grotere karpers. Ik kon met 13 meter mooi tegen wat riet aan vissen en verder op 13 meter in het open water een plek aanmaken waar ik met pellets zou gaan vissen. Voor de stek tegen het riet had ik wat ‘meat’ gesneden en samen met hennep op de stek gecupt. De hele dag kon ik lekker vangen en wist enkele mooie vissen te scheppen. Ook op de pellet-lijn kon ik lekker vangen. Iedereen had deze dag rond de 40 vissen, dus wederom een topdag met schitterend weer en dat half oktober. De andere drie dagen zijn we naar het eveneens schitterende Hartley Lands geweest maar daar zal ik in een volgend blog wat aandacht aan besteden.

 

Cresta

Eind oktober stond er een dag voor alle Nederlandse consultants van Cresta gepland en moesten we om 14 uur aanwezig zijn bij de showroom in Vianen. Hier werden de nieuwe producten voor 2019 agetoond. Ik kan wel zeggen dat ze daar in Vianen niet stilzitten! Zo komen er zowel bij de Identity als de Blackthorne serie weer nieuwe feederhengels bij . Ook de nieuwe Advantor 3000 en 4000F molens konden we nu eindelijk eens vasthouden. Deze nieuwe molens zijn wat kleiner maar beschikken over een hoge inhaalsnelheid; ideaal dus voor het pellet-waggler vissen of het lichtere feederwerk. De luggage range werd weer verder uitgebreid met een mooi foedraal voor de topsetten en een nieuwe tas waar al je rollers in kunnen. Ook zijn er een paar mooie nieuwe stokken bij gekomen voor het kortere werk; zoals de havenvisserij in de winter. Wat mij verder ook zeer interesseerde was een nieuwe aasparaplu voor boven je aastafel. Deze is er zowel met een rechte montagestang als een gebogen exemplaar, ideaal om een onder hoek weg te zetten zodat je nooit last van de stang hebt boven je aasplateau. Verder nog een schitterende Cresta compact chair gezien die ideaal is voor een paar uurtjes met de (method) feeder. Wat hier verder ook nieuw aan is zijn de nieuwe aastafel en feederarm en de feeder rests die los te verkrijgen zijn. Dit waren in grote lijnen de grotere nieuwe producten maar ook aan klein materiaal wordt veel aandacht besteed met onder meer baitbands in drie maten, method onderlijnen met easy stops alsook met een baitbandje, onderlijnen voor de vaste stok voorzien van een baitbandje en lange onderlijnen met een easy stop voor de feedervissers om eventueel wat pieren op te rijgen. Genoeg nieuws dus voor 2019.

 

Common sense

Nog even terug naar de DCL. We vissen hier al vanaf het allereerste begin aan mee. In het begin waren we nog maar een paar teams en stond alles nog in de kinderschoenen. We visten toen onder de naam DB Hengelsport/Proline - wat later Team Neobaits werd. Wij deden altijd met veel plezier aan deze wedstrijden mee, maar omdat Neobaits ophoudt te bestaan, raakten we onze sponsor kwijt. We zijn ze veel dank verschuldigd voor de steun en het vertrouwen voor al die jaren. We gaan gewoon verder en zijn al bezig met het zoeken van een andere sponsor. Ik hoop verder dat we hier verder kunnen gaan met een normale competitie zonder vreemde regels en zonder moddergooien op de socialemedia. We willen allemaal naar Engels voorbeeld vissen op de commercial lakes, dus laten we ons dan ook als zodanig gedragen. In Engeland gaat het maar om één ding: lekker vissen zonder beperkingen of vreemde regeltjes, maar wel met de ‘common sense’  hoog in het vaandel ! 

 

Sneak preview...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.