Roadtripping (2) | blog Nico Breevaart

15 oktober 2018 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Het is vakantie en uiteraard staat vissen dan hoog op de agenda. Na een paar gezamenlijke vrije weken heb ik de laatste week carte blanche omdat de rest van het gezin weer moet werken of andere verplichtingen heeft. Voor mij de uitgelezen mogelijkheid om de auto vol te laden en af te reizen naar het Franse land voor een onvervalste roadtrip. Ik wil daarbij niet alleen maar de geijkte en afgezaagde stekken aan doen maar mezelf uitdagen. Op het programma staan dan ook twee nieuwe rivieren en toch ook nog één oude bekende.

02

03

 

Uiteraard heb ik vooraf een en ander aan huiswerk gedaan, zodat ik niet geheel onbeslagen ten ijs kom bij de eerste nieuwe rivier. Na een paar uur rijden arriveer ik bij mijn beoogde stek. De plek die ik zelf wilde gaan vissen blijkt bezet, maar nog geen 50 meter verderop weet ik eigenlijk nog een betere stek te vinden. Met de auto sta ik hier nog geen vijf meter van de oever vandaan, ideaal!

 

04

 

Het heeft hier flink geregend en nog steeds hangt de dreiging van een nieuwe bui in de lucht. Na een lange periode van alleen maar zon te hebben gezien in eigen land is dat even wennen. Ik start met twee hengels beide voorzien van pellets. Ik spreid mijn kansen door zowel met cheesy-garlic als met crab pellets te vissen. 

 

 


 

…een nieuwe rivier roept een gezonde spanning en adrenaline op…

 


 

 

Als ik de rivier zo bekijk is het voor mij geen typische barbeelrivier, maar ik weet zeker dat ze er zitten. Opvallend is wel dat het nog aardig stroomt en ook dat allerlei groen wier met de stroomt meekomt. De eerst activiteit op de hengeltop is dan ook niet van barbeel maar van een flinke pluk wier welke in de lijn ploft. 

 

05

 

Toch duurt het hooguit tien minuten voordat de hengel bijna uit de steun gerukt wordt. Tijdens het drillen weet ik meteen al dat dit wel barbeel moet zijn. Mijn hart bonkt als een gek. Bij sessies op bekend terrein heb ik dat niet zo snel meer, maar een nieuwe rivier roept een gezonde spanning en adrenaline op. Dat maakt het ook zo mooi om te doen. Na een paar minuten verschijnt er een grijns van oor tot oor op mijn gezicht, de eerste van de trip is al veel sneller dan verwacht binnen. Met net geen 60 centimeter nog een mooi formaat ook! De barbeel ving ik op de cheesy-garlic en dus monteer ik deze ook op de andere hengel.


06

 

Vervolgens waan ik me in een barbeelwalhalla en krijg de eerste drie uur aanbeet na aanbeet. Fenomenaal zoals ze vandaag op de hengel knallen. De lokale visser naast me komt na de vierde of vijfde barbeel toch even polshoogte nemen. Pellets heeft hij volgens mij nog nooit gezien, hij vertelt dat hij alles vangt op de mais of kaas. Wellicht dat geel aas hier voor de barbeel taboe zijn geworden, want ik zie hem niet een barbeel vangen, terwijl het bij mij gewoon goed blijft lopen. 

 

07

 

Eind van de dag staat de teller al op tien, plus nog een aantal brasems, een aantal waar ik hooguit van had kunnen dromen! Het gebeurt niet vaak dat op een nieuwe rivier meteen alles op zijn plek valt. 

 

 

 

 

08

09

 

Na een welverdiende nachtrust vis ik de volgende morgen nog twee uurtjes en lukt het me om er nog twee te vangen. Dus met een dozijn barbeel in the pocket pak ik de spullen weer in en maak me op voor een rit van vier uur naar de volgende nieuwe rivier.

 

10

 

Tweede rivier

Na een vlotte rit sta ik opnieuw oog in oog met een nieuwe rivier. De stek is echt in de middle of nowhere. Prachtige stek, maar helaas stroomt het hier bijna niet. Ook hier moeten ze toch echt zitten al is mijn vertrouwen vooraf wel minder dan de vorige rivier.

 

11

 

Vol goede moed start ik met voeren en volg vervolgens dezelfde aanpak als de vorige dag toen het zo goed liep. Hier duurt het enorm lang voordat er überhaupt iets gebeurd. Voorzichtige tikken, maar daar blijft het bij. Vermoed dat het kleine kopvoorns zijn die de pellets belagen. Met één hengel ben ook al aan het experimenteren geslagen met diverse aassoorten. De maden leveren als enige wat alvertjes op maar daar blijft het die middag bij.


Pas in de avond bespeur ik wat activiteit onder water en weet ik zowaar een mooie aanbeet te verzilveren. Een brasem heeft de pellets dan toch eindelijk gevonden. Later die avond zijn er nog aan aantal van zijn soortgenoten die het voorbeeld volgen en de dag wordt afgesloten met een mooie kopvoorn. Barbeel is hier vandaag in geen velde of wegen te bekennen. Wel even wennen na het barbeelgeweld aan de voorgaande rivier.

 

12

 

De volgende morgen vis ik nog een paar uurtjes door maar het lijkt ‘m niet te worden en daarom besluit ik om een andere keer aan deze rivier terug te komen en nu door te reizen naar de laatste rivier van deze roadtrip. 

 

Rivier nummer drie

Eind van de middag bevind ik me weer op bekend terrein en de barbeel is blijkbaar ook blij om mij weer te zien, want binnen no time sta ik al met een kromme hengel. Dat had ik even nodig na een barbeelloze sessie aan de tweede rivier. Het maakt hier ook niet uit welke soort pellet er aan gehangen wordt, ze lusten vandaag alles!

 

13

14

 

Met grote regelmaat blijven de aanbeten komen. Niet alle vissen zijn van enorm formaat, maar vissen van de rond de 40 cm leveren hier nog een indrukwekkend felle aanbeten op.

 

15

 

Eind van de avond staat de teller op 13, waaronder uiteindelijk nog twee vissen van boven de 70 cm! Wat kan het barbeelvissen toch mooi zijn. Juist doordat ik nu een rivier heb gehad waar de barbeel niet te vangen was, is de voldoening als het dan op de volgende wel lukt zoveel groter en intenser. 

 

16

 

De volgende morgen vis ik nog heel even en komt er nog één barbeel op de kant als afsluiter van een meer dan geslaagde trip. Ik ben weer opgeladen en kan er thuis weer even tegen aan!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.