Vrije hengel op ’t Mun en meer… | Blog Bradley van Horssen

24 september 2018 | Bradley van Horssen

Bradley van Horssen

Wedstrijdvisser

Na een periode van zeven weken in de ziektewet langzaamaan maar de draad weer oppakken, om zo te zien hoe mijn gezondheid het houdt tijdens de sessies die ik gepland had. Helaas heb ik veel (belangrijke) wedstrijden moeten afzeggen, waar ik ongelofelijk van baal maar mijn gezondheid gaat natuurlijk voor. Een wedstrijd in mijn drie weken durende vakantieperiode was gepland op visvijver ’t Mun in Appeltern. Zoals de meeste witvissers wel weten een vijver vol met grote karper. Het bijzondere aan deze wedstrijd is de vrije hengelkeus. Eigenlijk wel grappig om dit ook eens te doen. Deze wedstrijd gevist samen met koppelmaat Kevin van Hattum en we loten op ‘stek 5’, de kop van de landtong aan de rechterkant. Briljant eigenlijk, gezien de vakverdeling, maar toch; we moesten het dus nog wel ‘ff’ gaan doen. 

 

Uiteindelijk gekozen voor een MAP Parabolix 10 ft bomb hengel in combinatie met een 20 grams MAP method. En een 10 cm onderlijn op een haak 16 met een lasso voor het haakaas. Deze netjes gedrukt op de method om zo een compact voerplekje te krijgen. De kunst is het om telkens maar weer op de zelfde plek te gooien. 

 

01

De eerste en enige vis in de kant kunnen vangen…

 

Een vast patroon moest me helpen om de vis in dit gebied te krijgen, doormiddel van 8 mm pellets te blijven schieten op de plek hoopte ik een aanbeet te krijgen, deze kwam al snel en de eerste vis kon al vrij rap geland worden. Na een vis of acht viel de plek stil en greep ik terug naar de vaste stok in de kant, eigenlijk een vrij betrouwbare methode voor mij. Na de eerste inzet dus ook vrij snel een aanbeet die ik verzilverde, bij de volgende inzet nooit geen beet meer en was ik al heel gauw klaar met kantvissen. Geprobeerd op de 11,5 meter maar geen resultaat en dan maar terug gevallen op de method aan de overkant. Hier weer een aantal vissen kunnen vangen en zodoende samen met Kevin een eindgewicht kunnen aanbieden van 89,140 kg. Genoeg voor de eerste plaats in het vak. Daar waren we natuurlijk blij mee!

 

02

Oom en neef aan het werk in Boxmeer.

 

Dutch Carp Lakes op Toms Creek te Lelystad

Een goede week later met het team mogen aantreden aan de karpervijver van Toms Creek. Een vijver waar wij weinig trainen, en eigenlijk alleen de ‘verplichte wedstrijden’ vissen. Wat informatie kunnen inwinnen van anderen en zo dus naar Lelystad afgereisd. Met de wind vanaf links een hele lastige visserij, zeker niet mijn sterkste punt maar iedereen had hier mee te dealen. Gekozen om twee stekken te maken en hopen dat deze beide goed zouden gaan draaien. De aaskeuze viel op harde pellets en expanders, een mix hiervan. En verschillende mogelijkheden qua lijn. Zowel op de bodem, ‘slappen’ en ‘jigger’. Een hoofdlijn in de vorm van 14/00 Power Optex met als onderlijn een 12/00 met haakmaat 16 en een lasso om hierin de 6mm pellet te monteren. Na het startsignaal ‘op vier delen’ op de bodem. Dit omdat de wind aantrok en de vaste stok niet goed handelbaar is. 

 

Wel de 13 meter lijn aanschieten om deze op te bouwen. Ik kreeg echter op de korte lijn geen goede beet, maar ik zag mijn buurman wel vis vangen. Wat deed ik fout? Het ritme toch strakker aanhouden en zo kon ik mijn eerste aanbeet genereren. Deze werd netjes geland, een mooie spiegel kwam in mijn leefnet terecht, maar er was al anderhalf uur verstreken en stond er dus werk aan de winkel. Een soort van eindsprint moest er getrokken worden en zo zette ik in op de 13 meter lijn met een potje 6mm pellets en een 6mm op de lasso. Ik kreeg heel veel lijners hierop. Maar de wind maakte het eigenlijk onmogelijk en zo besloot ik een opslag te gaan vissen van bijna één meter lang. Hiermee vervolgens drie vissen kunnen vangen en merkte daarna dat de wind wat rustiger over het water blies. Hierop besloot ik om de Jigger een kans te geven en wist hier het laatste uur nog zeven vissen mee te vangen. Ik kon uiteindelijk 15,850 kilo aanbieden wat voor mijn inbreng een teleurstellende zevende plek bracht. Had het idee dat ik wat schoonheidfoutjes gemaakt had. Een ‘drietje’ met het team was dan ook waarmee we huiswaarts keerde.

 

Zaterdags Lelystad, zondags Boxmeer

Direct de zondag erna een triowedstrijd op de Sprong te Boxmeer. Het bijzondere aan deze wedstrijd is niet alleen de drie man per team, maar ook dat deze  wedstrijd 12 uur duurt. Van 08.00 uur tot 20.00 uur. Een heel lange dag. Tevens weer met maat Kevin van Hattum en diens oom Joedy ‘shampoo’ Masan. Het is namelijk de hoogste tijd deze man eens kennis te laten maken met de commerciële vijver. Lekker met het feedertje slingeren op 25 meter. Een zeer leuke dag en tevens prijs! Met 51,940 kilo een derde plaats weten te bemachtigen vanaf ‘stek 9’.

 

03

Een goede voorbereiding is het halve werk!

 

Belgiuuuhhh

Nu een wedstrijd die al heel lang gepland stond. Waar ik eigenlijk al heel erg naar uitkeek. Met de legendes van VC den Bliek naar België! Vlakbij Aarschot ligt het plaatsje Varenwinkel-Herselt. De HQ van visclub de Varenvissers. Een vijver stampvol met vis. Zo af en toe leuk om aan deel te nemen en zeker met de mannen van VC den Bliek. Een koppelwedstrijd samen met Christian; twee dagen  vissen en gezelligheid. 

 

04

Een prachtploeg…

 

De eerste dag vroeg opstaan om ’s ochtends om kwart over zes te melden aan de grensovergang, daar waar we ook de heren zouden ontmoeten. Met nog één uur rijden te gaan aangekomen op bestemming en meteen een kijkje genomen aan het water. Toch een mooi plaatje. Eerste loting was aan mij besteed en trok ‘stek 1’. Dichtbij de kantine en volgens vele een redelijke stek. Een simpele tactiek met pellets en babycorn. Veel bodemtuigen geknoopt en dus op orde aan de wedstrijd begonnen. Met 16/00 als hoofdlijn en 14/00 als onderlijnen een leuk aantal karpers kunnen vangen en tezamen een 123,520 kilo kunnen aanbieden. Een eerste plek in het vak was dus feit en zo de tweedaagse goed begonnen. Een BBQ na de wedstrijd en slapen in een B&B om ons op te laden voor de tweede dag.

 

De tweede dag was Christians beurt om te loten en deze keer kwam ‘nr. 2’ uit het bakje. Een plekje verderop dus. Zelfde tactiek als dag één met dezelfde materialen bracht ons een zwaar bevochten tweede plek. Uiteindelijk werden we tweede in het klassement met een eindgewicht van 208,120 kilo! Een geweldig weekend gehad en ontzettend gelachen!

 

Met nog twee Dutch Carp Lakes wedstrijden te gaan, een poging wagen om ons te plaatsen voor de halve finale. Wordt lastig maar niet onmogelijk. Het seizoen is bijna ten einde en dat betekent dat de spullen weer in de wintermodus kunnen. Tot de volgende blog!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.