Mooie vooruitzichten | Blog JanWillem Nijkamp

17 september 2018 | JanWillem Nijkamp

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

Na een periode van weinig vissen, tijdens de hitte van deze zomer ben ik weinig aan het water te vinden geweest, staat het vizier nu weer op scherp. We staan op de drempel van mijn favoriete jaargetijde: de herfst! Met name september en oktober vind ik persoonlijk de mooiste maanden om te vissen. In aanloop naar de winter zijn de vissen naarstig op zoek naar voedsel, dat staat garant voor mooie vangsten. Niet voor niets staat de kalender deze weken daarom vol met wedstrijden.

 

 

02

 

In genoemde twee maanden probeer ik zo veel mogelijk op mijn favoriete water te vissen: de IJssel. September is inmiddels al weer op de helft en de vangsten zijn de laatste weken erg goed en divers. De waterstand is momenteel extreem laag. Dat maakt dat je weinig tot geen last hebt van obstakels en je tevens mooi licht kunt vissen. Desondanks staat er altijd een goede stroom op de rivier die de vissen te allen tijde actief houdt. 

 

03

 

Bizar

De wedstrijden van de laatste weken hebben echt schitterende netten met vis opgeleverd. Zo viste ik eind augustus een koppelwedstrijd met Theo Leijrik in Veessen, met de feeder wisten we tegen de 100 vissen te vangen, goed voor 33 kilo en een tweede plaats. De vangst bestond uit bliek, voorn, kolblei en twee bonusplatten. Twee weken later visten we een onderlinge individuele wedstrijd tussen de kribben bij Voorst. 's Ochtend zag ik tijdens het opbouwen van de spullen enkele keren een vis draaien aan de oppervlakte ter hoogte van de nering. Dat is een stuk dichterbij dan de afstand waar ik doorgaans begin te vissen. Daarop besloot ik enkele rijk gevulde korven te voeren in de luwte tussen de kribben, dat was op een afstand van 17 meter. Ik startte de wedstrijd op 31 meter in de hoofdstroming van de rivier. Na acht korfjes vissen, bleven de aanbeten echter nog uit, zelfs geen teken van aanwezige kleine vis. Meestal is dat toch wel een teken aan de wand. Daarom schakelde ik direct over naar de 17 meter stek. Bij de eerste worp raakte het aas amper de grond of de feedertip stond al heftig te schudden. 

 

04

 

Vijf worpen later lagen er ook vijf vissen in het net waaronder ook twee brasems. Door wormen te knippen en te vissen, bleef ik met regelmaat een mooie vis vangen. Opvallend deze dag was het grote aantal mooie baarzen, zeker een stuk of 15. Uiteindelijk ving ik 41 vissen, goed voor bijna 19 kilo. Schitterende visserij maar weer totaal anders dan de weken ervoor. De IJssel blijft wat dat betreft verrassen. Tussen de kribben kon je gewoon met een korfje van 30 gram vissen omdat daar niet of nauwelijks stroming staat.

 

 


 

‘Tijdens de wedstrijd zag je door het gehele vak doorlopend kromme hengels…’

 


 

 

Kort geleden viste ik nog een koppelwedstrijd in Veessen, deze keer met Bennie van de Beek, erkend IJsselkenner en doorgaans één van de betere concurrenten. Deze keer moesten we het niet tégen elkaar doen maar met elkaar. We lootten op de strekdam een stek waarvan we dachten dat het aan de verkeerde kant van het parcours zou zijn, de stroomopwaartse zijde. Dat bleek echter niet zo te zijn. De vis was helemaal los! Tijdens de wedstrijd zag je door het gehele vak doorlopend kromme hengels. 05

 

Bij ons liep het ook heel aardig en we wisten de nodige mooie brasems en windes te vangen. De teller stopte op 70 stuks en een gewicht van 56 kilo! Met dit soort gewichten win je normaal gesproken vanzelfsprekend, nu was het 'slechts' genoeg voor een derde plaats. Bizar gewoon..

 

Prachtige wedstrijden

Mocht het zo zijn dat de huidige vangsten doorzetten, dan staan ons nog prachtige wedstrijden te wachten. In oktober organiseer ik weer de vierdaagse Grand National in samenwerking met de HSV Voorst. Voor mij persoonlijk is dit de mooiste wedstrijd van het jaar. De IJssel is één van de weinige wateren dat geschikt is voor dergelijke meerdaagse wedstrijden. Het meerdere dagen achtereen voeren, lijkt steeds meer vis aan te trekken. De laatste jaren zie je de vangsten per dag verder oplopen en zeker niet alleen op de kop- en staartplekken. Ik kijk er al naar uit!

 

06

 

 

Voor het zover is, staat er echter nog een ander belangrijk evenement op de kalender. Het eerste weekend van oktober vissen we met Dutch Feeder Squad de laatste twee wedstrijden van de Nationale Teamcompetitie Feeder op het Lateraalkanaal bij Horn. Tot nu toe is dit nog relatief onbekend terrein voor mij maar daar gaat de komende weken waarschijnlijk verandering in komen. Een aantal trainingen zal hopelijk een hoop duidelijkheid brengen over de mogelijkheden van dit water.

 

Barbeeldag

Save the date! Zaterdag 22 september wordt de inmiddels jaarlijkse Barbeeldag georganiseerd aan de IJsseloevers bij Veessen ter hoogte van Camping de IJsselhoeve. Mocht je geïnteresseerd zijn in riviervissen of barbeelvissen in het bijzonder dan is deze praktijkdag echt een bezoekje waard. Zes teams van bekende internationale barbeelvissers en ikzelf als wedstrijdvisser verzorgen de gehele dag demo's over hoe efficiënt op de rivier te vissen. Daarnaast zijn er diverse interessante lezingen, presentaties en een jeugdplein feedervissen in de praktijk. Kortom, genoeg te beleven voor jong en oud. Wie weet tot ziens aan de IJssel in Veessen! 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.