Kris en Koen op de Blauwmolen

20 oktober 2018 | JanWillem Nijkamp

Het blijft altijd interessant om twee verschillende technieken met elkaar te vergelijken op een van tevoren gekozen water. Twee vismaten mogen tijdens een vriendschappelijk onderonsje proberen elkaar de loef af te steken door ieder gebruik te maken van een verschillende techniek. Deze keer zijn dat de Belgische teamgenoten Koen Vandermolen en Kris Huybrechts. Zij gaan met de vaste stok en de feeder aan de slag gaan op de vijvers van de Blauwmolen in het Belgische Holsbeek.

De degens worden gekruist tussen Koen en Kris…

 

Aangepast materiaal

Om karpers van het genoemde forse formaat te kunnen landen, zul je met robuust materiaal aan moeten treden. Dat geldt vooral voor het vissen met de vaste stok. Omdat Koen degene is die gerust ‘vijverspecialist’ genoemd kan worden, kiest hij voor het vissen met de vaste hengel. Zijn Arca Inferno Carpodrome 3000 is voorzien van 2,5 mm hol elastiek door de volledige topset. Hij kiest voor een hoofdlijn van 22/00 en een onderlijn van 18/00. Zijn 0,4 grams Spiral Carp pennetje en maatje 16 Mustad MU-15 haak maken de robuuste set-up compleet. Zonder deze aangepaste materiaalkeuze maak je weinig kans tegen de loeisterke vissen in het ondiepe water.
Kris is vooral feederspecialist waarbij de natuurlijke wateren eigenlijk zijn voorkeur hebben. Enkele jaren geleden maakte hij deel uit van het Belgische nationale feederteam dat in Zuid-Afrika een verdienstelijke zesde plaats behaalde. Targetvis toen was de karper! Het is dus niet geheel vreemd dat Kris naast het vissen op natuurlijk water ook met enige regelmaat te vinden is op de vijvers, zij het dan bij voorkeur met de feeder. Hij kiest voor dit wedstrijdje tegen Koen dan ook bijna vanzelfsprekend voor de methodfeeder. Kris gebruikt een 10 voets Arca Eurofish methodfeeder met een 3000 Eurofish Feeder molen gevuld met 22/00 hoofdlijn. Hij kiest voor 20 grams inline methodfeeders om te voorkomen dat deze niet wegzakken in de zachte bodem. De onderlijntjes van 18/00 zijn voorzien van een haakje 18 met baitbandje. Zijn visafstand van 30 meter clipt Kris vast achter de lijnclip van zijn molen om de voerstek zo klein mogelijk te houden.

 

Kris-en-Koen-op-de-Blauwmolen-02

Maar ook Koen gaat zorgvuldig te werk op de vijver van De Blauwmolen.

 

Met 3 en 6 mm pellets

Beide vissers gebruiken grondvoer en pellets van Bait-Tech. Koen voert zijn stek aan met grondvoer en kiest daarnaast voor geweekte 3 mm pellets om bij te voeren. Op de lange lijn vist hij voornamelijk met harde 6 mm pellets in een baitbandje en onder het kantje met ‘paste’. Koen wil de stekken stevig aanvoeren omdat hij er vanuit gaat dat er veel vissen op de stek gaan komen. Zijn specifieke ervaringen op de Belgische vijvers hebben hem geleerd dat dit een succesvolle manier van voeren kan zijn. Eenmaal gearriveerd, wil hij ze bezighouden door met de cup geweekte pellets bij te blijven voeren. Ook met de katapult schiet hij met enige regelmaat 6 mm pellets bij de dobber om vissen te triggeren.
Kris gebruikt voor de methodfeeder een mix van voer en geweekte 2 mm voerpellets. Voer en pellets bewaart hij gescheiden in zijn aasbak zodat hij zijn mix die op de method komt, te allen tijde kan aanpassen aan de omstandigheden. Zijn onderlijntjes zijn ook voorzien van een baitbandje, hierin vist Kris met verschillende kleuren pellets als haakaas. Geel blijkt favoriet te zijn maar soms is wisselen van kleur een aanleiding om enkele aanbeten te krijgen wanneer het stil valt.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 99 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.