Van alles en nog wat over elastiek

06 oktober 2018 | Henk Enting

Bijna niemand vist tegenwoordig nog zonder elastiek. Zo’n elastiekmontage in je topdeel geeft je namelijk enorm veel voordelen bij het veilig naar je landingsnet dirigeren van een vis van een beetje formaat. Henk Enting zet alle ‘do’s en dont’s’ van het gebruik van elastiek voor jullie op een rijtje…

 

De juiste spanning

Zorg ervoor dat je elastiek altijd op de juiste spanning staat. Mijn stelregel is dat het elastiek zich onder normale omstandigheden bij het wegvallen van de spanning altijd soepel en langzaam moet terugtrekken in de top. Nieuw elastiek zal in het begin altijd wat uitrekken en zal een keer moeten worden opgespannen. Verwacht je grote vis te kunnen gaan vangen, dan mag het elastiek wel wat strakker worden gezet. Dat hangt natuurlijk dan ook wel af van de dikte van de gebruikte onderlijn. Bij de haven- en wintervisserij, waarbij veel vis wordt getild, mag je het elastiek ook rustig wat stakker zetten. Hierbij geldt ook dat té strak niet goed is; moet het strakker dan kun je beter kiezen voor een maatje dikkere elastiek.

 

Van-alles-en-nog-wat-over-elastiek-05

Tegenwoordig kun je eigenlijk niet meer zonder elastiek…

 

Om het elastiek soepel te laten lopen, maak ik gebruik van een smeermiddel. Dit gebruik ik iedere keer voor dat ik begin met vissen. Spuit een klein beetje in je top, door het elastiek er wat uit te trekken en de opening van de fles tegen de bush te houden. Mijn voorkeur gaat uit naar een lube (smeermiddel) op basis van siliconen, zoals Vespa Slipery Eel of Drennan Slick. Deze bevorderen niet alleen het soepeltjes glijden door de top, maar verlenen ook extra bescherming en dat leidt tot een langere levensduur van het elastiek.
Tijdens het vissen smeer ik -als het wat stroever loopt- regelmatig met water. Neem je lijn daartoe in de hand en trek een halve meter elastiek uit de hengel. Houd de top vervolgens onder water en laat het elastiek terug gaan in de hengel. Herhaal dit drie keer. Zo zal er telkens een dun laagje water mee gaan de hengel in en dit activeert de lube die erop zit, waardoor alles weer wat soepeler glijdt.

 

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 99 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.