Andere aanpak vereist…

29 september 2018 | Leon Kauffeld

Het vissen op commercial vijvers is aan een overduidelijke revolutie onderhevig. Niet alleen worden er steeds meer vissers bedreven in het vangen van de op de vijvers uitgezette karper, maar daarnaast worden de vijvers steeds vaker op andere wijze bezet en beheerd. Leon Kauffeld gaat dieper in op F1 visserij, want die is toch echt totaal anders dan die op de vaak eveneens aanwezige grotere karpers.

 

Waar het visbestand op de meeste vijvercomplexen voorheen met name bestond uit oersterke karpers die de visser en zijn materiaal tot het uiterste testen, begint de visserij nu toch wat verfijnder te worden. Diverse vijvers zijn overgegaan op een ander beheer, dat meer is gericht op het vangen van voornamelijk kleinere vis, maar dan wel in hogere aantallen. Dat vergt een andere benadering, niet alleen qua techniek maar ook qua materiaal.

 

Snakelake

De nieuwe ‘vijver’ van het complex van De Berenkuil in de gemeente Putten is een voorbeeld van de nieuwe lijn. Het betreft een Snakelake naar Engels voorbeeld, een kanaalvormige vijver in de vorm van, jawel, een slang. Het water is zo’n 11 tot 13 meter breed, met een stijl lopend talud en in het midden een diepte van ongeveer 250 cm. Alle uitgezette vis is in doorsnee zo’n 100-300 gram zwaar, met een enkele uitschieter. Het bestand bestaat uit voornamelijk kleinere f1 karpertjes, met enkele iets zwaardere uitschieters, verder aangevuld met de diverse soorten witvis, kleine karpers en barbeel. 
Afgelopen winter is het Snakelake van De Berenkuil toegevoegd aan het wedstrijdcircuit. Zo werd hier een WTWCC poule gevist, waarbij onder winterse omstandigheden geweldige vangsten zijn gerealiseerd en inmiddels is de Berenkuil ook opgenomen in de competities om de Dutch Carp Lakes en de Dutch Carp Classics.

 

Andere-aanpak-vereist-03

De (kleinere) F1 karper die tegenwoordig veelal in de commercials wordt uitgezet, vergt een andere, iets meer secure benadering…

 

Andere aanpak vereist

Het vangen van kleine vissen vergt een andere aanpak dan het vissen op karpers van 5 kg en meer! Voor het vangen van dergelijke grote vissen heb je sterke haken, sterke lijn, sterk elastiek, sterke hengels en sterke armen nodigDe visserij op F1 kenmerkt zich daarentegen doordat deze heel secuur is. Wanneer het materiaal niet piekfijn op elkaar is afgestemd, zul je beduidend minder beten krijgen en dus minder vis vangen. Het aasgedrag van de F1 lijkt het meest op die van een voorn. Veelal pakt de vis het aas vlak boven de bodem wanneer dit rustig naar beneden dwarrelt. De aanbeten zijn op zijn minst voorzichtig te noemen; soms zal de dobber bij een aanbeet niet meer dan een enkele millimeter zakken...

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 99 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.