Grenzen verleggen bij het slideren (1)

15 september 2018 | Dennis van Dorp

Dennis van Dorp constateert tot zijn verdriet dat het klassieke matchvissen in onze Lage Landen eigenlijk steeds maar minder populair lijkt te worden. Dat is natuurlijk erg jammer, want het is volgens Dennis niet alleen de leukste, maar ook de meest uitdagende manier van vissen… 

 

Naast de creativiteit die kwijt kunt in het vissen met een matchhengel, is de balans tussen actie en techniek optimaal. Maar hoe zit dat dan met de effectiviteit? De feeder hoeft zeker niet altijd beter te zijn. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de uitslagen van de grote wedstrijden die worden gevist aan de Maasplassen in Geistingen. Deze worden met regelmaat gewonnen met de match, terwijl het merendeel van de deelnemers juist vist met de feeder. Soms zijn de aanbeten zo minimaal, dat je de vis gewoon niet vangt met de feeder. Met de match kun je die kleinste aanbeetjes vaak wel verzilveren en dat heeft alles te maken met het feit dat je meer flexibel bent met loodzetting en daarmee de aaspresentatie, essentieel voor die secure visserij. Succesvol vissen met de match vergt echter wel een gezonde hoeveelheid doorzettingsvermogen. Het is daarom altijd goed om op voorhand zoveel mogelijk problemen uit te sluiten. 

 

Drieluik

In een drieluik aan bijdragen wil ik proberen jullie weer wat te enthousiasmeren voor het matchvissen, in de hoop dat deze mooie discipline in de toekomst niet vergeten gaat worden. Sterker nog: naar mijn idee zal met name de slidertechniek steeds belangrijker gaan worden bij het vissen van ‘dobberwedstrijden’ op het open water, aangezien ons oppervlakte water steeds maar helderder wordt. De vis trekt naar de diepere gedeeltes, naar zones die je niet kunt bereiken met een vaste stok. 
In dit eerste deel ligt de focus op het vissen op grote afstand. Dit type visserij is voor mij persoonlijk het leukst en zeker het meest uitdagend. In het tweede deel passeert het slidervissen op kruis(kroes)karpers. Een spectaculaire en vrij technische manier van vissen, die interessant kan zijn voor de commerciële vissers onder ons. Ik zal afsluiten met enige ervaringen met het slidervissen op diepe Belgische kanalen.

 

Grenzen-verleggen-bij-het-slideren-1-03

De voorkeur gaat uit naar sterke, maar lichte matchhengels met daarop snelle molens (90-95 cm/slag).

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 99 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.