Randmeerbrasems: Kwaliteit in plaats van kwantiteit

08 september 2018 | Marco Kraal

Nog geen 20 jaar geleden werden er op de Randmeren feederwedstrijden gehouden die een haast legendarische status verwierven vanwege de immense vangsten, maartegenwoordig wordt er niet of nauwelijks meer gevist. Logisch want de hoeveelheid brasem in zowel het Veluwe Meer als de Zuidelijke randmeren is in een opvallend korte tijd letterlijk gedecimeerd. Volgens Marco Kraal kun je er desondanks, na een gedegen voorbereiding, weldegelijk nog met succes op brasem vissen. Grote brasem welteverstaan.

 

 

Verbraseming

De sterke toename van de brasemstand in de jaren ’80 van de vorige eeuw leidde tot een moordende voedselconcurrentie en een daardoor veroorzaakte sterke afname van de groei van vissen. Een verschijnsel dat toen de naam ‘verbraseming’ meekreeg. Tijdens visserijkundige onderzoeken die ik in die tijd voor de Amsterdamse Hengelsportvereniging uitvoerde, vingen we vaak tonnen aan brasems van 20 tot 25 cm. De bekende ‘scheerblieken’, die wel heel oud bleken te zijn, maar gewoon te weinig vreten hadden om door te groeien. Nota bene op verzoek van de brasemvissers huurden we toen een beroepsvisser in om op het Kinselmeer met de zegen de brasem uit te dunnen. Niet om het water helder te krijgen, maar om de voedselsituatie voor de overgebleven vissen te verbeteren. En dat werkte ook nog eens. De hoeveelheid brasem die indertijd op het Kinselmeer werd weggevangen was echter niet te vergelijken met wat er op de randmeren is ‘geruimd’. Ook is dit water veel voedselrijker waardoor de brasempopulatie zich snel kon herstellen. Anno 2018 is er nergens meer sprake van ‘verbraseming’, doch helaas zijn er nog steeds waterbeheerders die denken dat de brasems in ons land tegen de dijk aanklotsen. Niets is minder waar.

 

Randmeerbrasems-Kwaliteit-in-plaats-van-kwantiteit-03

En toch blijf ik gaan voor die echt dikke jongens…

 

Vijf kilo

Tijd om echt te gaan vissen. Zowel op het Veluwemeer, Wolderwijd als Eem- en Gooimeer zwemmen ze nog: knotsen van brasems van tussen de vier en vijf kilo, met uitschieters daarboven. Succesvol vissen op deze monumenten vergt wel een bepaalde mindset. Ten eerste moet je voor je humeur de perverse visserij op deze kapitale brasems even proberen te vergeten. Ook moet je niet verwachten dat je zonder moeite vier meter leefnet gaat vullen. Verder speelt stekkeuze en tijd van het jaar een cruciale rol. Even neerstrijken ergens op de dijk tussen Almere en Zeewolde om een net vol platten te vangen, is meestal zinloos. Observatie, stekkeuze en voorvoeren kan de boel ook aanzienlijk makkelijker maken. Hoe pakken we deze wateren aan?

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 99 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.