Dutch Masterclass 41

18 oktober 2018 | Jurgen, Ramon, Ben, JanWillem en Jeroen

Voor onze populaire rubriek Dutch Masterclass hebben we weer een spervuur aan vragen afgevuurd aan onze vijf ‘experts van dienst’. Allerlei verschillende aspecten komen aan bod, Jurgen heeft tips voor het vissen met de pellet waggler, Ramon legt uit wat je allemaal met fluorocarbon lijnen kunt doen en JanWillem weet hoe je blieken moet vangen. Daarnaast nog diverse tips van Ben en Jeroen. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

 

Deze bijdrage verscheen eerder in uitgave no. 91 van Witvis Totaal magazine en is speciaal voor onze site opnieuw vormgegeven.

 

Jurgen Spierings

Wat is het verschil tussen feederhengels die voor de commercial-visserij zijn ontwikkeld en die voor de traditionele feedervisserij?

Commerciële vijvers zijn meestal niet zo groot, waardoor er veelal op korte afstanden gevist dient te worden. Om nauwkeurig op korte afstanden te kunnen werpen, voldoet een korte feeder het beste. Feederhengels voor commercials zijn daarom doorgaans niet langer dan ca. 3,5 meter. Een korte hengel helpt je ook om de vissen kort onder de kant snel en gecontroleerd te kunnen scheppen.
Het visbestand op commercials bestaat veelal uit karpers. Om deze sterke vissen goed te kunnen drillen, heb je een zachte hengel nodig om de klappen goed op te kunnen vangen. De toppen van deze hengels zijn daarom ook vaak van glasvezel. Dit materiaal is zeer soepel en sluit aan op de dempende actie van de feeder, waardoor deze uiterst geschikt is om grote, explosieve vissen te drillen. 
Traditionele feederhengels zijn vaak wat stijver in het onderste deel; de hengel heeft zogezegd meer body. Dit maakt dit type hengel beter geschikt om ook grotere afstanden mee te werpen. Deze hengels zijn daarom ook in veel verschillende lengtes verkrijgbaar. Doorgaans worden deze hengels uitgevoerd met een carbon tip. Dit materiaal is wat stijver dan glas en dat maakt deze toppen daarmee eveneens minder gevoelig voor de invloeden van wind. 

 

Dutch-Masterclass-41-02

 

De vijvervisserij richt zich steeds meer op het vissen hoog in het water. Dat kan onder andere met de pellet waggler. Hoe ziet jouw set-up eruit voor deze actieve manier van vissen?

Voor mij moet deze montage zo eenvoudig mogelijk zijn, zodat de kans op in de war raken tot een minimum wordt beperkt. Zeker met deze manier van vissen is het ritme van bijvoeren uitermate belangrijk. De montage uit de war halen verstoort dit ritme, waardoor je de vis kunt kwijtraken.
In de regel heb ik een tweetal montages gereed. Op de eerste montage is de dobber gefixeerd op de lijn, waardoor bij elke worp uiteindelijk dezelfde diepte wordt bereikt. Afhankelijk van de gebruikte pellet waggler, voorgelood of niet voorgelood, fixeer ik deze met loodjes of rubber stuitjes. Door het verschuiven van de stuitjes of loodjes kan op diverse dieptes worden gevist.
Bij de andere montage is de dobber schuivend op de lijn gemonteerd, zodat het aas door alle waterlagen wordt gevist. Deze montage gebruik ik vaak bij wisselende weersomstandigheden, waarbij de vissen zich vaak op verschillende dieptes ophouden.
De hoofdlijn is in beide gevallen 23/00 Reflo Power en de onderlijn met een lengte van 30 cm varieert in diameter afhankelijk van het formaat vissen dat je kunt verwachten. Ik monteer altijd een klein warteltje tussen hoofd- en onderlijn om kinken te voorkomen. Het vissen met de pellet waggler gebeurt doorgaans met harde pellets, die ik monteer met behulp van een bait bandje.

 

Kun je ook met de vaste stok in combinatie met een waggler vissen? Wanneer zou je dat eventueel doen?

Dit is zelfs heel goed mogelijk. Er zijn verschillende redenen om een pellet waggler aan de vaste stok te monteren. Vissen kunnen worden afgeschrikt van een hengel die zich boven hun hoofd bevindt en beweegt, waardoor ze niet onder de top willen komen. Door het monteren van een pellet waggler, waarbij het gewicht geconcentreerd zit bij de dobber, is het eenvoudig om voor de hengel uit te vissen.
Ook kan het voorkomen dat je hengel net niet lang genoeg is om tegen bijvoorbeeld een eiland aan te vissen. Met een lange slag en een gewone dobber zou je er wel kunnen komen, maar het missen van beten is dan eerder regel dan uitzondering. Door gebruik te maken van een pellet waggler met plonsplaatje zal de vis zichzelf haken op de weerstand van de dobber. Dit resulteert in aanzienlijk meer verzilverde aanbeten.

 

Dutch-Masterclass-41-03

 

Ramon Ansing

Fluorocarbon lijnen zinken. Maakt dit deze lijn ook geschikt als hoofdlijn op de molen voor het feederen?

Fluorocarbon lijnen vind ik persoonlijk ideaal voor het gebruik als voorslag. Dankzij het gewicht ligt deze lijn veel platter op de bodem en zal er dus voor zorgen dat je minder last hebt van lijnzwemmers. Als hoofdlijn zou ik fluorocarbon niet zozeer aanraden. Fluorocarbon lijn heeft minder goede werpeigenschappen dan gewoon mono of gevlochten lijn omdat het materiaal stugger is - vandaar het gewicht. In het geval van een voorslag zie ik dit echter niet als nadeel. 

 

Dutch-Masterclass-41-04 

Dutch-Masterclass-41-05

 

Vismeel staat bekend als voer of bestanddeel dat in de zomer het best tot zijn recht komt. Klopt dat? Vanaf wanneer speelt vismeel in het voer weer een belangrijke rol?

Vismeel komt inderdaad het beste tot zijn recht wanneer het water goed is opgewarmd en de vis actief aan het azen is. Persoonlijk zou ik een groot percentage vismeel pas gebruiken vanaf ongeveer juli. Zeker bij het feederen op dikke vis, ben ik overtuigd van het positieve effect van vismeel. Het voordeel van vismeel is dat het de vis erg lang op de plek aanwezig houdt, veel langer dan gewoon zoet voer.

 

Kun je wormen ook als ‘pop-up’ gebruiken? Dat wil zeggen als drijvend aas. Hoe zou je wormen boven de bodem aanbieden?

Wormen kun je beslist goed pop-up gebruiken. Je kunt ze drijvend aanbieden, maar je kunt er ook voor zorgen dat de worm op de haak na het inwerpen op natuurlijke wijze langzaam naar de bodem valt. Dit effect zie ik ook als belangrijk voordeel omdat dit een moment is dat je een aanbeet kunt verwachten. Hoe langer het duurt voordat het aas op de grond ligt, des te groter immers de kans dat de vis het aas opmerkt. Een worm als popup aanbieden zou je kunnen doen door er met behulp van een injectienaald lucht in te spuiten. Daarnaast kun je deze ook aanbieden met een stukje(fluo) foam op een hair en een loodje op de onderlijn. 

 

Dutch-Masterclass-41-06

 

Ben van Ek

Welke wormensoort gebruik jij om te knippen door het voer en welke als haakaas? Wat maakt de één beter geschikt dan de andere?

Om te knippen door het voer gebruik in bij voorkeur de Dendro groot en/of mix. Ik regel deze wormen meestal via Ger Bohenek, geen onbekende in de hengelsport en onder andere leverancier van wormen. Deze wormen zijn wat roder van kleur dan de gemiddelde Dendro. Als haakaas ben een voorstander van de bekende mestpiertjes. 

 

Dutch-Masterclass-41-07

 

Het is echter niet altijd gemakkelijk om aan een goede kwaliteit te komen. Tegenwoordig heb ik daarvoor gelukkig ook een prima adresje gevonden. Geloof het of niet: de mooiste rode mestpiertjes krijg ik per post vanuit Limburg toegestuurd.
Mestwormen leveren toch altijd de meeste vissen op en zeker op wateren zoals de Amstel en Amsterdam-Rijnkanaal komen deze actieve wriemelaars goed tot hun recht.
Op groot en stromend water vis ik graag met twee stukken Dendro. Dat aas levert hier toch vaak meer vis op dan mestpiertjes. Dendro’s zitten ook steviger op de haak dan zo’n wat zachte mestpier en dat kan handig zijn bij het maken van krachtige worpen.

 

Dutch-Masterclass-41-08

 

In de paaitijd kun je flink hinder hebben van lijnzwemmers. Hoe probeer jij dit ongewenste verschijnsel tot een minimum te beperken?

Over lijnzwemmers... dat vind ik altijd een moeilijk iets. Je moet de rust kunnen bewaren om een aanbeet en een lijner te kunnen onderscheiden.
Tijdens een wedstrijd in Gent heb ik Steve Ringer bezig gezien. Steve gaat letterlijk op z’n handen zitten en wacht net zo lang tot de feedertop echt geheel kromloopt en ook krom blijft. Een lust voor het oog om zo’n specialist bezig te zien.
Een ander trucje kan zijn om de voerkorf tijdelijk in te ruilen voor een loodje. Dit geeft meer rust op de voerplaats en kan dan resulteren in meer aanbeten en minder lijnzwemmers.

 

Wanneer maak je gebruik van plastic voerkorven in plaats van het voor ons meer traditionele metalen gaasmodel? Wat zijn de voordelen van plastic?

Persoonlijk maak ik vrij veel gebruik van plastic korven. Tijdens de wintercompetities in Maarssen en Diemen heb ik 80% van de vijf uur durende wedstrijden met plastic korven gevist.
Met een kunststof korf breng je het voer en aas geconcentreerder op je plek. Vooral op diep water maakt dit groot verschil, omdat de korf zo langer onderweg naar de bodem is. Ook bij intensieve scheepvaart is dat een voordeel ten opzichte van een gaaskorf.
Een plastic korf heeft als tweede voordeel dat deze sneller omhoog komt bij het binnendraaien. Dat maakt deze korf uitermate geschikt om te gebruiken op moeilijke stekken met steenrijke taluds of mosselbanken. 

 

Dutch-Masterclass-41-09

 

JanWillem Nijkamp

Hoe kun je gerichter op blieken vissen? Soms laten de dikke brasems het afweten maar zijn de kleinere soortgenoten wel tot azen te verleiden.

In mijn beleving zijn witte maden het beste aas om blieken mee te vangen. Om die reden kies ik er vaak voor om naast casters hoofdzakelijk met pinkies te voeren. Tussen deze kleine beweeglijke larven is een trosje van 2-4 dikke maden op een haakje no. 16 tot 12 dan een opvallend haakaas, dat gretig wordt gepakt. Daarnaast vang je de kleinere brasems doorgaans in de diepste gedeeltes van een water. Zeker op grote en diepe plassen kun je voorn en de grote platten op de minder diepe gedeeltes verwachten, terwijl blieken zich zelfs tot op meer dan 10 meter diepte prettig voelen. Blieken kunnen soms heel voorzichtig azen en dus zijn dunne feedertips een must. Daarnaast hebben deze vissen een zachte bek, waardoor een zachte hengel de voorkeur geniet om zo min mogelijk vissen te verspelen tijdens de dril. 

 

Dutch-Masterclass-41-10

 

Zit er veel verschil in de voorslagen die je gebruikt in combinatie een gevlochten hoofdlijn?

Persoonlijk vis ik vrijwel altijd met gevlochten lijnen gecombineerd met een nylon voorslag. Daarbij kies ik de voorslag wel redelijk lang: zo’n 12 tot 15 meter. In mijn opinie heb ik dan de ideale combinatie tussen enerzijds de directe registratie van een aanbeet dankzij de gevlochten lijn maar ook voldoende demping tijdens de dril door de ruime lengte nylon. Alleen bij het gericht vissen op kleine vis kort ik de voorslag een flink stuk in voor een sneller contact bij een aanbeet.
Voor het vissen met relatief lichte hengels tot een afstand van circa 50 meter volstaat 23/00 nylon. Voor het vissen op stromend water kies ik voor 26/00 omdat je daar doorgaans met zwaardere voerkorven vist. Tot slot: voor het vissen op grote afstanden gaat mijn voorkeur uit naar getaperde voorslagen. Preston brengt deze op de markt. Bij de verbinding met de hoofdlijn heeft deze een diameter van 18/00 en vervolgens loopt dit op tot ruim 30/00. De lengte per voorslag is 15 meter waardoor je indien noodzakelijk zelfs kunt variëren met de lengte. Het kleine verbindingsknoopje schiet geruisloos door de ogen van de hengel en deze geringe weerstand resulteert in verdere worpen.

 

Dutch-Masterclass-41-11

 

Dutch-Masterclass-41-12

 

Wat is de beste techniek om grote afstanden te werpen?

De beste techniek is eigenlijk altijd die waarbij het materiaal het werk doet of kan doen. Dat wil zeggen dat de hengel enigszins afgestemd dient te zijn op het te gebruiken werpgewicht. Wanneer de hengel het werk doet, hoef je ook niet zoveel kracht te gebruiken. Te veel brute kracht resulteert nog wel eens in breuk van feedertips doordat de hengel geen vloeiende bewegingen maakt. Om ver te werpen, is het beter om flink ruimte te laten tussen hengel en korf bij het maken van de werpbeweging. Zo’n 60 cm is een goede uitgangspositie, maar het kan ook nog wel langer. Om aan te zetten, breng je de korf eerst licht naar voren in beweging, om deze vervolgens in een vloeiende beweging achter je te brengen en daarna in één beweging de worp aan te zetten. Dit staat bekend als de pendulumworp. Een aangespannen hengel werkt als een pijl en boog. Met een relatief zachte hengel kun je zo echt grote afstanden bereiken, ook met lichte korfjes. Het kan daarbij wel raadzaam zijn om even te gaan staan bij het werpen, omdat je anders nog wel eens met je onderlijn in het gras van een achterliggend talud kunt blijven haken.

 

Jeroen Gruijs

Hoe kun je bij het feederen een boost geven aan je stek wanneer aanbeten dreigen weg te vallen?

Wat precies een echte ‘boost’ is en/of veroorzaakt, blijft lastig te zeggen. Vaak is het een kwestie van het bestaande ritme van voeren doorbreken om daarmee de vissen weer geïnteresseerd te krijgen in het aas en voer. Bijvoorbeeld één of enkele korfjes vol met wormen of pinkies kort achter elkaar voeren. Dat kan vissen weer aanzetten tot azen. Je kunt ook met zoiets als leem een wolk proberen te creëren om interesse te wekken. Wat soms ook werkt, is een kleiner korfje monteren en de frequentie van ingooien aanzienlijk opvoeren. 
Een laatste trucje kan zijn om het voer slechts lichtjes aan te drukken in de korf en deze tijdens de val door middel van een rukje aan de hengel al boven de bodem leeg te trekken, waardoor voer en aas op volstrekt natuurlijke wijze naar de bodem dwarrelen.

 

Dutch-Masterclass-41-13

 

Maak je wel eens gebruik van kunstaas, al dan niet in combinatie met natuurlijk aas? Wat zijn de eventuele voordelen?

Mijn voorkeur gaat in principe uit naar natuurlijk en levend aas, maar er zijn beslist wel degelijk ook situaties waarin kunstaas zijn waarde heeft bewezen. Ik maak dan doorgaans gebruik van rode kunstmaden, in combinatie met levend aas op de haak. De rode kleur kan de vis triggeren om het aas te pakken. Een ander voordeel van kunstaas is het feit dat het (veelal) drijft. Gecombineerd met enkele maden of casters ontstaat dan een aantrekkelijk langzaam vallend of dwarrelend aasje. Vooral op stromend water zoals bijvoorbeeld de IJssel werkt dit prima. De meeste zachte varianten voldoen het beste. Soms kun je echt aan het gebruikte kunstaas zien dat vissen hebben getracht dit kapot te bijten en op te eten. Een beter bewijs is er denk ik niet.

 

Is collant nog steeds een ingrediënt dat gebruikt wordt bij het zelf samenstellen van voer?

Hoewel collant als bestanddeel al sinds jaar en dag bekend is, vormt het nog steeds een vaste waarde in mijn voertjes. Dit eigenlijke paardenvoer geeft naast een zoete smaak ook binding en kleefkracht aan het voer. Dat komt door het suikergehalte in collant. Het heeft dus dezelfde functie als bijvoorbeel copra melasse, maar geeft wel meer kleefkracht. Vooral bij het samenstellen van voer dat gebruikt wordt bij het vissen met de vaste hengel, kan collant goed van pas komen. 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.