Feederen op de Oude IJssel

27 september 2018 | Roy Vaanholt

Roy Vaanholt gaat aan de gang op de Oude IJssel. Het lijkt erop dat een zuinig met pinkies beaasde haak de truc van de dag is…

 

Deze bijdrage verscheen eerder in uitgave no. 91 van Witvis Totaal magazine en is speciaal voor onze site opnieuw vormgegeven.

 

De Oude IJssel ter hoogte van Laag-Keppel is een zijtak van de IJssel bij Ulft. Bij Laag-Keppel heeft de Oude IJssel een breedte van ongeveer 60 meter. Het visbestand op de Oude IJssel bestaat voornamelijk uit blankvoorn, ruisvoorn en zo af en toe ook heel dikke brasems.

Het is altijd een aardig eindje tippelen naar een stek, maar dat geeft op zich niets. Wanneer je op de Oude IJssel goed vangt, dan stroomt het er in de regel. Omdat het een zijtak betreft van de Gelderse IJssel, waar het altijd stroomt, kan de stroming nogal variëren. Dat heeft onder andere te maken met de hoeveelheid afvoer per seconde. Bij hoger water en harde stroming op de IJssel zal het dus ook in de Oude IJssel harder stromen. Daarnaast kan ook de scheepvaart zorgen voor extra beweging.
We besluiten om vandaag bij de jachthaven te gaan zitten en dan zien we vanzelf wat de dag ons brengt.

 

Feederen-op-de-Oude-IJssel-02

Als het op de Oude IJssel stroomt, aast de vis beter dan wanneer het water stilstaat.

 

Setup

Als ik bij de stek aankom, zie ik dat er daar nauwelijks stroming staat. Dat wordt dus zoeken vandaag. Ik besluit een speedkorf van 25 gram te bevestigen aan mijn Black Queen Feeder. Met een lengte van 390 cm is deze stok zeer geschikt voor de heersende omstandigheden. Ik kies voor de lichtste van de drie tips: 2oz top. Ik verwacht namelijk dat de vis bij gebrek aan beweging in het water niet gretig zal azen en elke minieme beweging wil ik dan kunnen zien. Ik gebruik 20,8/00 nylon lijn als hoofdlijn. Deze NXgen Feeder Pro lijn van Colmic heeft nagenoeg geen rek en is dus ideaal voor moeilijke omstandigheden.
Ik gebruik graag een korf aan een vaste montage, een simpele maar bijna altijd goed werkend systeem. Je moet het jezelf nooit al te moeilijk maken denk ik. Hieronder stap voor stap hoe je deze montage simpel zelf maakt:

 

■    Maak een lus van 35 cm
■    Knip de lus door (een korte en een langer eind)
■    Aan het korte eind komt de korf
■    Aan het langere eind knoop ik de onderlijn

 

Feederen-op-de-Oude-IJssel-03
Zorgvuldig peilen met behulp van het korfje.

 

Eén tel is een halve meter

Ik heb veel tijd gestoken in het uitdokteren van de diepte. Hoe snel zakt een korf en wat is dan de diepte? Ik ben erachter gekomen dat met een speedkorf van 25 gram met de huidige setup elke seconde een halve meter is. Door goed op te letten en telkens dezelfde handelingen uit te voeren, vind ik een stek op 10 tellen en daar is het dus vijf meter diep. De bodem eromheen is grillig en de door mij gekozen stek lijkt sterk op een plateau.
Klaar om te beginnen…

 

Allround

Vandaag heb ik een allround voertje klaargemaakt. Het maakt mij niet uit om diverse soorten vis te vangen. Uiteraard is de mix wél donker van kleur in verband met de helderheid van het water. Ik wil het liefst geen roofvis op de stek aantrekken!

 

■    3 delen Feeder Dark Champion Feed
■    1 deel Worldcup (zwart)
■    2 eetlepels vanille

 

Het voer heb ik tevoren aangemaakt, maar er zitten voldoende werkende delen in om ook kleinere vis aan te trekken. Die kleinere vis zullen dan meestal ook de aandacht trekken van brasems, tenminste: dat is mijn ervaring hier en ik hoop dat dat ook vandaag het geval zal zijn.
Het aas moet voor mij altijd vers en schoon zijn. Hier besteed ik veel aandacht aan; pinkies, casters en piertjes - alles moet kloppen.

 

 

Feederen-op-de-Oude-IJssel-04

Alle aas moet voor mij altijd vers en schoon zijn.

 

Maden blijken doorslaggevend

Nu het water zo goed als stil staat, verwacht ik dat de vis niet heel veel aas nodig heeft. Daarom breng ik slechts vier kleine korven voer en aas op de stek.
Met twee dikke maden als haakaas op een onderlijn van 12,5/00 begin ik. Na 15 minuten heb ik nog geen beet gezien. Ik besluit om de dikke maden te vervangen door een worm en het voer knijp ik iets vaster in de korf. Deze aanpassing levert ook niets op. Ik kijk aandachtig naar de top of er indicaties zichtbaar zijn. Dan trilt de tip. Slaan en… nee, een grondel! Zal toch niet waar zijn dat er grondels op de stek zitten?

 

Na zeven van die mini-rovers besluit ik om een extra groundbooster met amandelsmaak in te zetten. Het duurt toch nog zeker 15 minuten voordat ik beweging zie. Ik sla, maar mis. Lijnzwemmer!
Zou een dunnere lijn en een kleinere haak helpen? Ik stap over op 10,5/00 en een haakje no. 18. Twee pinkies erop en daar gaat ie weer…
Dan krijg ik een aantal kleine tikjes op de top… voorn! Snel weer de korf vullen, waarin ik ook wat pinkies toevoeg. Direct nadat de korf de bodem heeft geraakt krijg ik opnieuw meteen weer beet en ja: wederom blankvoorn. Het komt los. Ik voeg telkens wat meer pinkies toe, tot wel 15 stuks per keer en op de haak twee stuks. Dit blijkt het ei van Columbus, want beet na beet volgt. Iedere keer voorn, maar ik weet dat er zomaar ineens een platte tussen kan zitten en dus blijf ik beheerst vissen.

 

Feederen-op-de-Oude-IJssel-05

Nee hè!

 

En dan is daar toch die wegtrekker… Yep, brasem! Na een dril van zeker twee minuten dril ik de vis weg van de stek. Toch een aardige anderhalve kilo denk ik. Dergelijke platten maken het verschil! Dit vind ik nou leuk: toch die ene dikke vis ertussenuit zien te peuteren. Na deze vis is het zeker een half uur stil. Of het was de enige vis, of ik heb de vis verjaagd. Dat zal ik nooit weten. Ik vis stug door en uiteindelijk komt de beet er weer in. Voorn, de een na de andere. Geen hele grote, maar het geeft voldoening. Ik peuter een stuk of 30 vissen bij elkaar en na een uurtje of vier vissen stop ik ermee.

 


 

Ik voeg telkens wat meer pinkies toe...
Dit blijkt het ei van Columbus

 


 

 

Feederen-op-de-Oude-IJssel-06

Dan krijg ik een aantal kleine tikjes op de top… voorn!

 

Ik heb vandaag toch voldoening gehaald uit de visdag. Diverse dingen geprobeerd en uiteindelijk waren het de pinkies die zorgden voor actie. Gezien het feit dat er geen stroming stond, een goed resultaat. Het kan altijd slechter…

 

Roy Vaanholt

 

Feederen-op-de-Oude-IJssel-07

En dan eindelijk toch die brasem – aan twee pinkies!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.