Witvisplezier met de snelle efficiënte whip - video

11 augustus 2018 | Redactie

We schreven gisteren over vaste hengels voor de ‘instappers’ met een zacht prijskaartje. Vandaag een andere manier om ‘basic’ het plezier van het witvissen op te pakken, namelijk met de whip. De whip is niet heel veel anders dan een korte vast hengel voor het vissen op relatief korte afstand, zonder deze te hoeven afsteken bij een dril. Ook wedstrijdvissers gebruiken de whip voor een voerplek kortbij, maar eigenlijk is het een zeer flexibele snelle hengel en lichte (283 gram op 8 meter!) die je met één hand kunt vasthouden, zoals die van Preston…

 

Lee Kerrie: genieten met de korte whip...

 

Preston

Lee Kerry laat ons in onderstaand filmpje het mooie zien van het Vissen met de whip. Hij gebruikt hiervoor de 8 meter lange Response System Whip van Preston, maar deze kan hij in een ‘wip’ veranderen naar wat deeltjes korter om nog lichter en dichterbij te vissen. Op de rivier de Don in het zuiden van Yorkshire treft hij een licht stromende stek waar het niet te breed is en rond de 3 meter diep, ideaal voor deze hengel.

 

Whip

Lee praat ons door alle details van zijn set-up met deze whip, die je naar eigen inzicht kunt uitrusten met een normale 'flick tip' topset of een set voor elastiek. Zijn lijn hoeft geen 8 meter lengte te hebben, maar een half metertje korter is prima bij deze diepte. Ook interessant is zijn Alloy Bolo dobber van 3 gram, die net als de vroegere stickfloats voor stromende water van een metalen onderantenne is voorzien en daardoor wat steviger en stabieler is.

 

 

De Alloy Bolo van 3 gram om de dobber wat beter te kunnen sturen...

 

Loodvrij

Zijn loodzetting bestaat uit een olivette die hij insluit met drie nr 8 loodhagels boven de olivette en tien nr 8 loodjes onder de olivette. Dit werkt als een soort anti-tangle tube die voorkomt dat de lijn eronder in de war gaat. Ook horen we Lee nog zeggen dat je in Engeland ‘geen grotere loodhagels dan nr 8 mag gebruiken’ en dat hij geen grotere loodvrije loodhagels wilde inzetten...

 

Een leerzame video van Preston, die alle aspecten behandelt van het voer, de set-up, haakgroottes, lijn, dobber en de gebruikte aassoorten van deze mooie whip visserij!

 

Klik hieronder om de video te bekijken.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.