Dutch Masterclass 40

13 september 2018 | Ramon Ansing, Jeroen Gruijs, Theo Leijrik, Stefan Altena en Pas

Deze editie van onze Dutch Masterclass staat weer bol van de praktische informatie waarmee jullie uit de voeten kunnen. Zo geeft Stefan Altena diverse tips prijs over gekiemde hennep, Ramon Ansing vertelt over het gebruik van leem bij het feedervissen en Jeroen Gruijs en Theo Leijrik geven tips voor feedervoer in de winter. Nieuw in ons team is Pascal Habes.Pascal is een specialist in het vissen op karper op commercials, zowel met de vaste hengel als met de diverse andere technieken. In zijn eerste bijdrage heeft hij zeer bruikbare tips over hoe passieve karpers te benaderen. Kortom: lees snel verder…

RAMON ANSING

Leem gaat ook bij de feedervisserij een steeds grotere rol spelen. Gebruik jij in de winterperiode ook wel eens leem in het feedervoer?

Leem begint inderdaad een steeds grotere rol te spelen bij het feedervissen. Deze puur natuurlijke basis heeft namelijk een aantal voordelen: het bezit geen voedingswaarde, het laat je voer snel uit elkaar vallen en leem heeft een wolkende werking. Brasems en vooral blieken worden beslist aangetrokken door leem. Het mooie van dit spul is dat alles wat de vissen opzuigen gefilterd moeten worden, omdat de leem zélf niet eetbaar is. Die gaat vervolgens via de kieuwen weer naar buiten. Toepassen in de juiste (winterse) omstandigheden en het kan net die extra vis opleveren!

 

Foto 2

 

Tot hoe dun en klein ga je qua onderlijnen en haken bij het feederen? Vooral in de winter is het toch juist wel eens zaak om extra licht te vissen?

In de winter ga ik tot een haakje no. 20. Dat betreft dan wel een haak met een brede bocht, zoals bijvoorbeeld een LWGF van Guru. Deze haak biedt ondanks het mini-formaat genoeg houvast voor twee pinkies of een enkele dikke made en is daarnaast ook nog eens sterk, met een goede grip in de bek van de vis. Een kleine haak is erg belangrijk in combinatie met klein aas, doordat het eigen gewicht van de haak de aasaanbieding behoorlijk kan beïnvloeden. Anders is dat met de onderlijn en dunner dan 11/00 ga ik dan ook bijna nooit. Eigenlijk omdat ik de meerwaarde daarvan niet inzie. De onderlijn ligt bij het feederen immers op de bodem en een goede soepele nylon mag rustig een honderdste dikker zijn, zodat wanneer je die enkele dikke vis haakt in de winter, je deze ook daadwerkelijk vangt.

 

Foto 3

 

Wat zijn tegenwoordig geschikte wateren om in de winter te feederen?

Geschikte feederwateren in de winter zijn er gelukkig nog volop. Het Ketelmeer bijvoorbeeld is ook in hartje winter een prachtig water om naar toe te gaan. Hier kun je altijd terecht voor enkele aanbeten van hele grote vissen. Misschien is het nog mooier om een diepe brede stadsgracht of een uitloper van een groot diep kanaal, bijvoorbeeld op een industrie terrein, op te zoeken en hier met een lichte feeder en dito korf te vissen. Vaak duurt het even voordat de vissen beginnen te azen, maar met de juiste benadering kun je hier ondanks alle negatieve verhalen beslist nog prachtige sport beleven.

 

Foto 4

JEROEN GRUIJS

Kun je gekiemde hennep ook invriezen?

Hennep is zelfs heel goed te bewaren in de vriezer. Ik kook de hennep daartoe in een vrij grote hoeveel-heid, laat het kookvocht er aflopen en verdeel de gekiemde hennep vervolgens in handzame porties. Elke portie gaat in een plastic zak en wordt vervolgens ingevroren. De avond voor ik ga vissen, haal ik een of meer zakjes uit de vriezer en laat de hemp vervolgens ontdooien in het zakje. Aan de waterkant zet je de hennep onder een laagje water en je hebt altijd verse gekiemde hennep voorhanden.

 

Kun je in de winter ook vissen bo-ven de bodem verwachten of moet je het vizier geheel richten op de bodemvisserij?

Wanneer je in de havens vist, moet je er niet vreemd van opkijken wanneer vissen zich in verschillende waterlagen ophouden. Het kan goed zijn dat kleinere voorns zich een stukje boven de grond ophouden, terwijl de grotere soortgenoten strak tegen de bodem azen. Hiermee moet je bij het kiezen van techniek en tactiek dus goed rekening houden. Een andere reden om aan te nemen dat vissen zich hoger in het water ophouden, is het feit dat vissen een langzaam vallend aasje onmiddellijk pakken zodra dit de bodem bereikt. Ligt het aas eenmaal op de bodem, dan duurt het vaak lang voor er een aanbeet volgt. Een logische conclusie lijkt dan dat vissen het vallende aas opmerken, volgen en pakken zodra het de bodem bereikt. Je kunt dit effect versterken door je lijn gestrekt in het water te leggen, waardoor het aas minder snel naar de bodem zakt.

 

Foto 6

 

Welke aanpassingen doe jij aan je feedervoer om het te  ļ¬netunen voor de wintervisserij?

Omdat vissen in de winter minder voedsel nodig hebben dan in de zomer, probeer ik mijn voer een beetje te verschralen. Sinds enige tijd vis ik met de spullen en voertjes van het merk Traper en in hun assortiment zit een voertje genaamd Grand Prix. Dit is fijn van structuur en zeker geschikt om je voer voor de winter te verfijnen en verschralen. Daarnaast gebruik ik als extra toevoeging graag fijn gemalen gegrilde hennep. Deze hennep verspreidt een aangename natuurlijke geur.

 

Foto 7

THEO LEIJRIK

Is het knippen van wormen ook een tactiek bij het feederen in de winter of doe je dat alleen in warmere jaargetijden?

Ook tijdens de wintermaanden kan het knippen van wormen een goede tactiek zijn om de vissen naar je plek te lokken en aan te zetten tot azen. Brasems en blieken zijn nu eenmaal verzot op wormen en stukjes worm en dat feit is niet afhankelijk van het jaargetijde. De vissen raken echter in deze periode van het jaar veel sneller verzadigd dan wanneer de watertemperatuur hoog is. Daarom knip ik de wormen extra fijn en voer ze met mate, zodat je wel de aantrekkingskracht van de wormen hebt, maar de vissen niet snel dermate verzadigt dat ze je haakaas vervolgens laten liggen.

 

Foto 8

 

Wat zijn volgens jou goede wateren om te feederen in de winter?

Het Amsterdam-Rijnkanaal is volgens mij een van de beste feederwateren tijdens de wintermaanden. Niet voor niets worden er juist dan ook op dit kanaal regelmatig wedstrijden en wintercompetities gehouden. Ook de diepere zandplassen en havens langs de grote rivieren zijn in de winterperiode vaak goed voor mooie vangsten. In de winter zie je ook vaak dat vissen zich verzamelen op gedeeltes van kanalen, bijvoorbeeld zwaaikommen of uitlopers richting bebouwde kom. Een stukje ervaring en het inwinnen van de juiste informatie zorgen voor mooie visdagen, ook in de winter.

 

Foto 9

 

Wat kun je aanpassen aan je fee-dervoer waardoor het extra actief wordt of zelfs wolken kan vormen om vis aan te lokken?

Het meest gebruikte ingrediënt dat het lokvoer werking geeft, is wel gemalen of gegrilde hennep. Hennep bevat veel olie waardoor er onder water veel werking van het voer ontstaat. Dit wordt over het algemeen gebruikt bij een pure voornvisserij, maar vergis je niet in het feit dat ook brasem hier niet vies van is. Langzaam maar zeker raken we ook steeds meer vertrouwd met het gebruik van diverse leemsoorten. Het toevoegen van lichte leem in het feedervoer geeft namelijk ook een lichte wolk-vorming op je voerstek, waardoor vissen kunnen worden aangetrokken. Verder is de vochtigheid van je feedervoer natuurlijk erg belangrijk. Droog voer zal veel meer werken en wolken dan een vochtig feedervoer. Met één en hetzelfde voer kun je dus verschillende werkingen realiseren.

 

Foto 10

STEFAN ALTENA

Wat is de beste manier om hennep-korrels te laten kiemen?

Wanneer ik in het weekend een wedstrijd heb, zet ik in de loop van de week voordien een portie hennep in koud water en laat dit een etmaal staan. Vervolgens breng je het water met de hennep aan de kook en laat dit enige tijd rustig pruttelen. Ik blijf de hennep regelmatig roeren, zodat het onderste gedeelte niet kan aanbranden. Indien nodig voeg ik nog iets water toe, zodat de hennep voortdurend goed onder water blijft staan. Mits je goede kwaliteit hennep gebruikt, zitten er binnen een half uurtje voldoende kiemen in de zaden. Dan is het nog slechts een kwestie van laten afkoelen en opslaan in de koelkast.

 

Foto 11

Welke hennep (soort-maat) is het meest geschikt om te vissen en te voeren?

Zelf gebruik ik de hennep van Zammataro. Dat blijkt in de praktijk een goede kwaliteit hennep die gemakkelijk te kiemen is. Ideaal is feitelijk om te vissen met iets grotere korrels dan die waarmee je voert. In dat geval springt je haakaas eruit op het tapijtje van hennepkorrels. Voorns zullen dan eerder geneigd zijn om juist de korrel op je haak te pakken.

 

Kun je hennep in grote hoeveelheden gebruiken of bestaat dan ook de kans dat je de vis overvoert?

De hoeveelheid hennep die je bij werpt of cupt is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid vis die aanwezig is op je stek of die je verwacht. Omdat het de vissen om de kiem in de hennepkorrels te doen is, geloof ik niet dat je de vis snel overvoert.

 

Foto 12

 

Wanneer ik tijdens een sessie een goede visserij verwacht, start ik met het cuppen van twee flinke cups hennep. Die hoeveelheid is dan ongeveer 500 ml. Hier vis ik eerst een tijdje op en zodra je merkt dat de aanbeten minder worden, start ik met het regelmatig los bijvoeren van kleine hoeveelheden hennep om de vis weer te activeren.

 

Foto 13

PASCAL HABES

Welke techniek is het beste in de winter op commercials? Zijn daar aanwijsbare redenen voor?

Mijn favoriete techniek voor de winter is de method feeder. De reden is dat je vaak vist voor één aanbeet gedurende soms lange tijd. Zodra de watertempratuur onder de tien graden zakt, neemt een karper aanzienlijk minder voedsel tot zich. Het is dan ook niet eenvoudig om nog veelvissen op je stek te lokken, laat staan om ze aan het azen te krijgen. Veel voeren betekent dan vaak het uitstellen van een aanbeet. De method feeder is een compact hoopje voer, met je haakaasje centraal daarin. Juist dit minimale is vaak precies de juiste manier om een aanbeet van die ene vis los te weken. Een ander voordeel van de method feeder is het grote bereik. De vis ligt vaak maar op enkele plekken en het zoeken naar die hotspot is met de feeder makkelijker dan met bijvoorbeeld de vaste stok.

 

Waarin verschilt de tactiek ten opzichte van die in de andere jaargetijden?

Tijdens warmere periodes van het jaar kun je vaak gemakkelijk diverse vissen op je stek krijgen. In de winter gaat dit gewoon op niet door het passieve aasgedrag van karpers. Geduld en vooral niet zenuwachtig worden, is dan de sleutel tot succes. Een belangrijke truc is het zoeken naar vis op verschillende afstanden. Zoals gezegd, zitten de vissen niet overal. Wanneer ik de method feeder heb ingegooid, laat ik deze minimaal een kwartier liggen, mocht er geen aanbeet volgen. Volgt er wel een aanbeet, dan ga ik er vanuit dat er verschillende vissen in de buurt zijn en blijf ik voorlopig op die afstand vissen. Een metertje meer naar links of rechts wil nog wel eens efficiënt zijn om een aanbeet te activeren.

 

Foto 14

 

Welke aas- en voersoorten komen het best tot hun recht in de winter?

Mijn voorkeur gaat uit naar micropellets in plaats van voer om op de methodfeeder te voeren. De reden hiervoor is het feit dat voer te actief wolkt en daardoor te ver uit elkaar valt. Met kleine pellets hou je alles veel compacter en vooral passiever en ligt je haakaas dus als het ware op een piepklein voerplekje. Wanneer er dan een vis komt die wil azen, is het eigenlijk direct raak. Oftewel: one shot, one kill! Mijn favoriete haakaas voor deze visserij zijn in krill gesoakte maïs of 8 mm boilies en dumbells.

 

Foto 15


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.