Tweeluik aan de Meuse en de Lot

30 juli 2018 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

De meivakantie is steevast onze gezinsvakantie. Dit jaar niet met één maar met twee bestemmingen. Het wordt een tweeluik aan de Franse Lot en aan de Meuse (Maas) waar ik al maanden enorm naar uitkijk. Tegen de tijd dat we daadwerkelijk afreizen zijn de weersomstandigheden ideaal. Een heerlijk voorjaarszonnetje en gezien de temperaturen in de voorgaande weken verwacht ik dat de barbelen al uit de paai zijn, hetgeen zou betekenen dat ik mooie vangsten zou kunnen doen.

 

Goud in het donker...

 

Korum

Uit ervaring weet ik dat niets zo onvoorspelbaar is als het gedrag van barbelen. Steeds als ik denk dat ik bepaalde patronen in gedrag herken, wordt dit in de praktijk telkens weer teniet gedaan.

Op de eerste stek aan de Lot is overigens vrijwel geen barbeel te bekennen. Dit stuwvak moet het hebben van de brasem en voorn en uiteraard karper en meerval.

De hengels heb ik hierop afgestemd. Ik heb mijn Korum Neoterics Twin Tips voorzien van een 1,75 en een 2,25 lb tip. Deze hengels met body geven de aanbeet van witvis nog prima door en zijn ook opgewassen tegen karpers en een meerval tot grofweg 150 cm.

 

 

Het stuwvak van de brasem en de voorn...

 

Black bass

Ons huis ligt direct aan de Lot dus in principe zou ik de hele dag kunnen vissen, echter het weer is zo goed dat ik ook een groot deel van de dag bij het zwembad doorbreng. Meestal gaan eind van de middag pas de eerste hengels in het water en deze blijven in tot zonsondergang. De eerste paar dagen is er nauwelijks stroming en dat is ook te merken aan het aantal aanbeten. Ik weet desondanks diverse mooie brasems en voorn te vangen, maar echt storm loopt het nog niet. Het tweede deel van de week gaan de sluizen gelukkig wat verder open om smeltwater weg te werken en komt de Lot langzaam in beweging.

De activiteit onder water komt ook duidelijk op gang. De witvisvangsten verdubbelen zich echt en op de maden weten we nu ook baarzen en zelfs een black bass te vangen. Voor mij de eerste keer dat ik deze rover in het net weet te krijgen.

 

 

Baars voor Isabel...

 

 

En zelfs een primeur voor Nico met een black bass...

 

Barbeel!

Tegen het einde van mijn verblijf aan de Lot bezoek ik een stuw vak waar de barbeel wel koning is. De omstandigheden zijn hier gewoonweg ook idealer voor mijn favoriete target. Het stuwvak zonder barbeel is gemiddeld tussen de 7 en 11 meter diep terwijl het stuwvak met barbeel maximaal 2,5 meter diep en veel smaller is. De stroming is hier ook aanzienlijk sterker en ik moet aan de slag met voerkorven met gewicht van minimaal 140 gram.

Deze worden gevuld met 4 en 6 mm voerpellets, aangevuld met hennep. Ik hoef hooguit 10 minuten te wachten voor ik een poeier op de hengel te verduren krijg. Vijf minuten later ligt een prachtige goudgekleurde barbeel in het net. In de drie uurtjes die ik daar vis blijft de teller uiteindelijk op zes stuks steken. Helaas heb ik weer eens ruzie met mijn camera en krijg de foto’s met de zelfontspanner niet scherp. Maar dat drukt de pret niet. Voldaan toer ik weer terug naar ons vakantieadres en heb ik nog een avond vissen voor de boeg alvorens te vertrekken naar onze tweede bestemming aan de Meuse.

 

 

Een monster van 140 cm...

 

Meerval

Het is blijkbaar mijn geluksdag want die avond worden de twee op de hair gemonteerde 15 mm halibut pellets werkelijk naar binnen geslokt en giert de Baitrunner het uit. Na een paar minuten weet ik dat dit meerval moet zijn. De kunst is om deze uit de obstakels aan de overzijde te houden. Met veel moeite lukt dit en glijdt er een waanzinnige vis in het net met mijn gezin als publiek. De meerval tikt net de 140 cm aan en bezorgt mij de gewenste afsluiting van mijn tijd aan de Lot.

 

 

Back in business...

 

 

Ready to rumble...

 

La Meuse

Met een glimlach van oor tot oor rijd ik die dag daarna richting het noorden. We blijven hier twee dagen en kan daar van één dag besteden aan het barbeelvissen.

Het weer is gek genoeg nog beter dan in het zuiden en ik verwacht met deze hitte een moeizame sessie. De ochtend slaan we over en begin van de middag start ik samen met mijn dochter Isabel aan de oevers van de Meuse. De eerste twee uur gebeurt er niets en blijf ik consequent voer brengen omdat ik weet dat zich dat uiteindelijk uitbetaalt. Halverwege de middag vangen we in een kort tijdsbestek een drietal brasems. Daarna is het weer een uur stil en worden we wakker geschud door een knallende aanbeet. Gezien de kracht bij de aanbeet moet dit wel barbeel zijn. Tijdens het drillen voel ik al dat het om een mooi exemplaar gaat.

 

 

Isabel bereidt een heerlijke nasi...

 

Aan tafel

Dit blijkt inderdaad het geval te zijn wanneer Isabel het net om de barbeel heen sluit. Deze vis is puntgaaf en net geen 70 cm. Wat geeft dit toch altijd weer een enorme voldoening!

Daarna is het onze beurt om langs de waterkant ‘aan tafel’ te gaan en bereidt Isabel een haute-cuisine maal van nasi en gebakken ei. Dat smaakt zoveel lekkerder als je net zo’n mooie vangst hebt gedaan.

 

Breekstaafjes

De sfeer is uitgelaten en we geniet met volle teugen. Het duurt vervolgens tot na zonsondergang voordat we weer een teken van leven zien. De breekstaafjes doen hun werk en geven ons een niet te missen signaal dat iemand het op onze ‘cheesy-garlic pellet’ voorzien heeft. Niet veel later ligt barbeel nummer twee in het net.

 

 

Ook deze familie heeft meivakantie...

 

Nummer drie

Ze zijn duidelijk nog niet los hier op de Meuse, daarom geeft het extra veel voldoening dat we ze toch hebben weten te vangen. Net voordat we de spullen willen gaan inpakken krijgen we wederom een niet te missen aanbeet. Dit keer drilt Isabel de vis en kunnen we ook barbeel nummer drie noteren. Op de foto gaan met de barbeel laat ze aan mij over. Zo kunnen we met een geweldig gevoel richting ons verblijf en sluiten we het visgedeelte van onze vakantie op een mooie manier af

Deze tweeluik is mij goed bevallen en gaat zeker een passend vervolg krijgen!

 

 

Volgend jaar weer...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.