Actief zijn wordt beloond...

16 augustus 2018 | Vasco Besseling

Ook al is het snoeikoud, Vasco Besseling deert dat niet. Elk vrij uurtje dat hij te besteden heeft, trekt hij erop uit. Creativiteit is een belangrijk element tijdens zijn vissessies. Want uren turen naar een feedertip zonder iets te ondernemen, ligt niet in zijn aard…

 

Deze bijdrage verscheen eerder in uitgave no.90 van Witvis Totaal magazine en is speciaal voor onze site opnieuw vormgegeven.

 

Met een gevoelstemperatuur van -5 °C zal het een koude dag worden. Ook de wind is niet mis, maar dat kan mij niet weerhouden. Ik kies een strategische stek uit, aan een T-splitsing. Daar is het meestal net even iets beter dan aan een saai, recht stuk kanaal. Het is hier net een halve meter dieper en ook vis je hier in de buurt van een afwatering, die als er water ‘geloosd’ wordt altijd interessant is in verband met de aanvoer van voedsel. Als je vrij gaat vissen en dus zelf een stek kunt kiezen, dan zijn dit zaken waarop ik let.


Het water is behoorlijk troebel en er staat een lichte trek. Ik maak wat proefworpen en kom er al vrij snel achter dat er op 17 meter een kleine rand ligt. Ik besluit hier net een metertje achter te gaan liggen.

 

02

 

03

Alle aandacht voor voer en aas, maak het in de koude wintermaanden niet al te ingewikkeld!

 

Slappe top!

In de koudere perioden is het aasgedrag in de regel wat slomer. Het lijkt dan allemaal net even iets langer te duren voordat een vis het aas neemt. Ik vis dan ook graag met een slappe top en dus met een slappe lijn. Hierbij past een schuivende korfmontage. Dit is dan ook mijn setup voor vandaag. Ik gebruik hierbij een 3 meter ultra light feeder met een daarbij passende gevoelige tip. Voor deze afstand is een grove molen niet nodig; een model uit de 2500 serie volstaat. Met een 16/00 nylon hoofdlijn waaraan ik een 18/00 voorslag knoop, ben ik er klaar voor.

 

1/3 voer plus 2/3 leem

Ik maak geen geheim van het type voer dat ik gebruik. In ieder geval is het schraal, want daar zijn de omstandigheden naar. De mix bestaat vandaag uit 1/3 Evezet Feeder Light, aangevuld met 2/3 leem en een eetlepel koriander. Het voer mag beslist niet te droog zijn, anders komt het te snel uit de korf. Ik maak het dus in drie fasen nat en uiteraard zeef ik het telkens totdat het geheel goed aanvoelt en je er een vaste substantie van kunt maken. Ik heb niet meer dan een kilo voer nodig voor een dergelijke sessie.


Ik start voorzichtig door slechts drie kleine korfjes te voeren met hierin niet al te veel los aas; hooguit 10 dode maden en 10 casters. Mocht blijken, dat er veel vis aanwezig is, dan kan er altijd meer aas gebracht worden. Wat er eenmaal in ligt, kan er immers niet meer uit! In de warmere perioden knip ik er graag wat wormen doorheen, maar nu ben ik daar heel voorzichtig mee en dus ‘ nu even niet’. Het standaard korfje dat ik gebruik, heeft een gewicht van slechts 20 gram.

 

04

05

Geduld…

Zorgvuldig trek ik drie gevulde korfjes leeg op de beoogde voerplek en dan is het tijd om mijn haak no 16 (Kamasan B511) te voorzien van twee dode pinken. Tegen alle verwachtingen in loopt de top na een kwartiertje al krom. Vis!! Na een korte dril glijdt de eerste mooie bliek van ongeveer een pondje het netje in! Hierna blijft het angstvallig stil en een halfuurtje zonder aanbeten volgt. Tijd om wat anders te proberen: een kort onderlijntje van 20 cm, zoals ik dat normaliter op de vaste hengel gebruik. Aan het warteltje monteer ik een klein haakje, maatje no. 18, met daarop slechts één grote made. Ik draai de lijn amper aan en vis dus met een vrij losse lijn, om te voorkomen dat de vis direct weerstand voelt. 

 

 

06

07


Nog geen twee minuten na de inworp loopt de top reeds krom. Toeval? Een mooie brasem van een kilo mag even later tijdelijk plaatsnemen in het leefnet. Wederom verstrijkt er een kwartiertje zonder aanbeet. Dat is geen ramp, maar toch: prettig is anders! Opnieuw dus maar weer binnen draaien en van aas wisselen. Dit keer prik ik een mooie rode caster aan de haak; een ideaal aas als we het hebben over gericht een mooier slag vis proberen te vangen! En zie: ook nu bewijst die caster zich, want binnen 10 minuten ligt er een mooie voorn in het net. Heerlijk!

 

Opnieuw aanpassen

Na ruim een uur vissen zwemmen er drie vissen in het net, maar heb ik eigenlijk nog steeds geen duidelijk beeld van hoe de vis vandaag aast en in hoeverre er vis aanwezig is op de voerplek. Ik besluit iets meer aas te gaan brengen, in de hoop dat de vis wat meer los komt en wat actiever gaat azen. De enige daadwerkelijke actie die hierop volgt, bestaat uit wat voorzichtige tikjes op de top. Snel overschakelen naar een iets langere onderlijn: 10/00, 45 cm lang en met opnieuw een haakje no. 18. Eén grote dode made als aas blijkt perfect en na 10 minuten volgt een voorzichtige aanbeet, waarna de top langzaam krom loopt. Een mooie winterbrasem is het resultaat. Hierna verspeel ik helaas twee mooie platten en dus wordt het tijd om een iets grotere haak te monteren.


Het duurt wederom een poosje, maar na een half uurtje glijdt er toch een mooie halfwas van zo’n 700 gram in m’n uitgestoken net. Nu zijn we zo’n ruim twee uur onderweg en langzaam wordt duidelijk wat de vis vandaag wil hebben: redelijk wat aas door het voer en voldoende tijd om het aas goed te pakken. Met dit in gedachten vis ik verder en dit levert nog een zestal fraaie vissen op, waaronder nog een mooie voorn aan een caster.


Het laatste uur knip ik twee keer wat wormen door het voer, in de hoop op een echte buffel, maar helaas blijft die uit. Wel volgen er vrijwel direct twee mini snoekbaarsjes en wat baarsjes. Risico van het vak!

 

08

 

Details

Al met al staat de teller aan het eind van de vissessie op 13 platten/blieken, twee voorns en wat snoekbaarsjes en baarsjes. Gezien de tijd van het jaar en de omstandigheden, stemt dat mij niet ontevreden. Het waren de details die er vandaag voor zorgden of er wel of geen aanbeten volgden.


Dit aspect blijft toch het moeilijkste aan onze mooie hobby: lezen wat de vis wil (en hier op de juiste manier op inspelen), voortdurend kijken hoe de vis reageert en nadenken bij wat je doet. Onderlijnlengte, haakmaat, aaskeuze, aashoeveelheid in het voer… allemaal factoren die ervoor zorgen dat een visdag succesvol kan verlopen!

 

Kortom: actief zijn wordt beloond!

 

09

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.