Niets zo spannend als vissen in teamverband!

23 juli 2018 | JanWillem Nijkamp

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

In mijn vorige blog van ruim een maand geleden, schreef ik over de aanstaande tweede ronde van de Evezet Nationale Teamcompetitie Feeder, de opvolger van de Topcompetitie Feeder. Wedstrijdvissers zullen het ongetwijfeld met mij eens zijn: niets is zo spannend en interessant als vissen in teamverband. Deze spanning vergoedt zelfs de soms matige vangsten waarmee je te maken hebt. Teamstrategie en teambelang staan voorop en ieder verloren puntje kan je uiteindelijk opbreken.

 

We zijn er klaar voor...

 

Goede bankrunners

Onze nationale feederploegen hebben recentelijk aangetoond tot welk succes een goede teamaanpak kan leiden. Op het WK voor Clubs in Wit-Rusland werd een bronzen plak behaald en tijdens het WK voor landenteams in Italië zelfs zilver. Dat zijn geweldige prestaties van zowel de vissers als het begeleidende team. Het WK Feeder is met 29 deelnemende teams een enorm evenement geworden en als je dan structureel om de prijzen vist, is dat grote klasse. Teamvissen is zoveel meer dan individueel te werk gaan. Ieder puntje dat je kunt winnen voor het team is belangrijk. Dat lijkt simpel maar teveel risico nemen door bijvoorbeeld alleen maar te gokken op grote vissen om goed te scoren is geen optie. Gok je verkeerd, dan gaat dat ten koste van het gehele team. Bankrunners spelen in deze een enorm belangrijke rol. Zij houden vanaf de kant de hele sector nauwlettend in de gaten om een inschatting te maken wat er nodig is voor een goed resultaat. Doorgaan waar je mee bezig bent of toch omschakelen om een benodigde bonusvis te vangen. Zeker internationaal ben je kansloos zonder goede bankrunners.

 

 

Een mooie hap voor de brasem...

 

Kleine vis

Ronde twee, de derde en vierde wedstrijd van de Teamcompetitie Feeder, werd gehouden aan het Friese Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden. Voor de duidelijkheid, de derde en laatste ronde staan in oktober op de kalender. Decor is dan het Limburgse Lateraalkanaal.

Voor ronde twee ging de reis dus naar Friesland. De vissers van ons team Dutch Feeder Squad komen uit alle windstreken behalve het noorden. Dat betekende dus de nodige kilometers maken om te trainen en informatie in te winnen om al doende tot een succesvolle tactiek te komen. Na een aantal sessies kwamen wij tot de conclusie dat kleine vissen een belangrijke rol zouden gaan spelen. Deze waren in behoorlijke aantallen te vangen op zeer korte afstand, circa 11 meter uit de kant, net onder aan het talud. Voorn, baars, bliekjes en schele possen. Gemiddeld waren de visjes rond de 50 gram per stuk. Voor 5 kilo had je er dus 100 nodig, met de feeder!

 

 

En net als je al je voer hebt gebracht, komt dit om de hoek gevaren...

 

Luchtdruk

Brasems werden er ook gevangen maar niet echt in grote aantallen. Tijdens het vissen op de kleine visjes was het dus toch goed opletten of er elders in de sector niet te veel brasem werd gevangen. Dat zou betekenen dat de gekozen tactiek overboord moest. Onze ‘zesde man’ is de broer van Arjan, Corné Klop. Hij is een allround visser maar zeker ook karpervisser en heeft daarbij de nodige kennis vergaard omtrent weersomstandigheden en de invloed daarvan op aasgedrag. Hij wist ons daags voor de wedstrijd te overtuigen van het feit dat de aankomende stijging van de luchtdruk het aasgedrag van met name de grotere vissen negatief zou beïnvloeden. Hij kreeg helemaal gelijk. Topinfo dus!

 

 

Eén platte tussen het kleinere spul...

 

De juiste keuze

Zelf lootte ik voor de eerste dag een nummer in de A sector. Dit was nu juist het deel van het parcours waar de meeste brasems gevangen werden tijdens de trainingen. Ik maakte richting overkant een stek om gericht op deze grote vissen te kunnen vissen maar besloot er pas serieus gebruik van te maken zodra ik anderen méér dan één brasem zag vangen. De focus lag geheel op de kleine vis. Het bleek de juiste keus, met een gewicht van 4860 gram was sectorwinst een feit. Circa 100 visjes lagen in het net waarvan misschien wel 40 posjes maar ook drie blieken en een aantal mooie voorns die ik tussendoor op de korte afstand had gevangen. Mijn teamgenoten deden met de zelfde strategie ook goede zaken en met 12 wedstrijdpunten wonnen we de eerste dag.

 

 

Haakjes 18 en 20...

 

Leem

Dag twee zouden we op dezelfde manier starten: met een ruime hoeveelheid leem in het voer om wolkvorming te creëren en zoveel mogelijk kleine vis proberen aan te trekken. Bij aanvang voerde ik de nodige grote korven met muggenlarven aan en was klaar om weer te beginnen met het vangen van kleine vis. Juist op het startsignaal kwam er een grote en zwaar beladen vrachtboot om de hoek. Ik kreeg de kans om snel achter elkaar drie keer in te gooien voordat de boot bij mij was. Dat resulteerde in drie voorns in het leefnet. Vervolgens maakte het vrachtschip een wervelstorm van mijn voerstek. Ik vermoed dat mijn voerstek verspreid werd over het gehele kanaal met als resultaat dat ik de visserij nooit meer op de rit kreeg. Kleine vis weg en met een bonusvis wilde het al helemaal niet vlotten. Resultaat: 7 punten en niet happy!

 

Naar het Lateraalkanaal

Als team eindigden we de tweede dag op 20 punten, en de winst ging naar mijn collega’s van Preston Innovations die dit keer met 12 punten zeer goed scoorden. Toch waren we na afloop niet ontevreden. We begonnen het weekend als tweede met een achterstand van 8 punten op het team van JWP Waterservice. Deze achterstand is ingelopen en veranderd in drie punten voorsprong. Met Dutch Feeder Squad gaan we nu aan de leiding in de tussenstand, zij het wel heel nipt. Evenals Team Preston Innovations hebben we nu 64 punten maar circa 3 kilo meer gewicht. En dat na 20 uur vissen met vijf vissers! JWP Waterservice zit ons dus ook nog op de hielen. De laatste twee wedstrijden op het Lateraalkanaal gaan ongemeend spannend worden met deelname aan het WK voor Clubs als inzet. Voor de meesten van ons is het onbekend terrein behalve wellicht voor de stokvissers onder ons. Dat wordt dus weer trainen!

 

 

 

Toch nog even een kromme top...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.