Kanaal feederen

02 augustus 2018 | Vasco Besseling

In zijn bijdrage schetst Vasco Besseling hoe hij vist op de kanalen in Drenthe en dan met name in de omgeving van Emmen. Hoe pak je zoiets aan? Wanneer kies je de juiste stek? Wat verwacht je voor een ‘soort’ visserij en hoe pas je daar je materiaal en voertactiek op aan? Allemaal vragen waar je mee zit als je voor het eerst op een nieuw water komt.

 

Deze bijdrage verscheen eerder in uitgave no. 89 van Witvis Totaal magazine en is speciaal voor onze site opnieuw vormgegeven.

 

Een punt dat op elk water en onder alle omstandigheden van belang is, is om te weten hoe het bodemverloop en de diepte van het water is. Zowel op een klein kanaaltje als een groot meer zijn diepte en bodemverloop immers van cruciaal belang voor een goede aaspresentatie. Het uitpeilen van de diepte is het eenvoudigst met een aparte peilhengel. Om een duidelijk beeld van het bodemverloop te krijgen, maak ik er vaak een schetsje van. Zo weet je bijvoorbeeld over een maand ook nog hoe de bodem loopt en hoef je niet opnieuw te peilen. Hierin zou je dan de taluudjes of diepe punten die interessant zijn om te bevissen een andere kleur kunnen geven, zodat die ‘hot spots’ gemakkelijk weer te vinden zijn als je daadwerkelijk gaat vissen. Het is even een tijdrovend klusje, maar later heb je er zeker profijt van!


Als er daarna daadwerkelijk gevist gaat worden, is het tijd om de bodemstructuur te bekijken. Dit is heel eenvoudig te doen met een geribbeld karperloodje. Hiermee voel je perfect op je hengeltop hoe de bodem loopt. Voor een goede aaspresentatie is het van cruciaal belang om een hard plekje te vinden, waarin zowel de korf als het aas niet te ver wegzakken. Als de voerkorf de bodem raakt en je voelt een tik op de top, dan zul je een harde bodem hebben. Zo niet, dan zakt je korf waarschijnlijk weg in de bodem. Uiteraard zijn, zoals al eerder aangegeven, taluudjes, diepere plekken of bijvoorbeeld mosselbanken interessante plekken om te bevissen. Kortom: goed peilen en de juiste plek vinden, vormen de basis om een succesvolle sessie te beleven!

 

foto2

Dat uitpeilen is even een tijdrovend klusje, maar je hebt er later zeker profijt van!

 

TAFELTJE DEKJE

Als de juiste plek eenmaal is gevonden, wordt het tijd om de tafel te dekken en dat is altijd weer een moeilijk punt. Hoeveel korven breng je, en met hoeveel aas daarin? Op de wateren bij ons in de buurt hebben we het geluk, dat er over het algemeen goed witvis te vangen is. Dit is helaas op andere wateren in Nederland vaak wel anders. Ik kies er meestal voor om twee voerplekken te maken; een ‘korte’ plek die gericht is op voorn en bliek en een ‘lange’ plek die meer is gericht op een bonusvis in de vorm van een zeelt of brasem. Die lange plek wordt rijkelijk van aas voorzien. Zo’n 10 tot 15 korven zijn absoluut niet teveel om in eerste instantie te brengen en hierin mag dan gerust voor 50% aas zitten. Met wat geknipte wormen, dode maden en wat casters zit je altijd wel goed voor het vangen van een brasem of wat dikke blieken.


Op de korte afstand breng ik niet eerst een aantal korven, maar begin ik gewoon te vissen. Het eerste half uur gooi ik dan om de drie-vier minuten opnieuw in. Zo krijg je al snel een beeld van de hoeveelheid vis die aanwezig is en kun je daarop je voerhoeveelheid en misschien nog wel belangrijker: de hoeveelheid aas in de korven op aanpassen. De vuistregel is: genoeg om de vis aan het azen te houden en te weinig om ze te verzadigen.


Na een klein uurtje vissen is het dan wel tijd geworden om te kijken of de vis inmiddels ook op de ‘lange’ plek is gearriveerd. Afhankelijk van de vangsten op de korte lijn kun je dit natuurlijk ook eerder of later pas doen. Op de lange lijn moet je vrij snel wat aanbeten krijgen. Duurt het te lang, dan kun je er vanuit gaan dat de vis daar (nog?) niet is gearriveerd en kun je ervoor kiezen terug te gaan naar de korte lijn.

 

foto 3

Zorg voor voldoende variatie in aas.

 

ZACHT EN GEVOELIG

Over de hengelkeuze kan ik vrij kort zijn. Dat aspect vind ik heel persoonlijk, omdat alles goed dient te voelen, zowel bij het secuur inwerpen als bij het drillen van een vis. En wat ‘goed voelt’, zal lang niet voor iedereen hetzelfde zijn… Omdat de visserij hier in onze omgeving veelal om bliek en brasem gaat, geniet een zachte hengel, met een gevoelige top en toch genoeg body om een beetje gewicht weg te kunnen zetten als dat nodig, mijn voorkeur.

 

foto4

 

 

 

 

 

 

05

In het voer voor de 'lange' plek mag gerust voor 50 % aas zitten.

 

DRIE MONTAGES

foto 6

 

De keuze van de juiste montage, korf en onderlijn is sterk afhankelijk van de situatie en visserij, evenals de keuze van de juiste hengel en daarbij de juiste top. Een schuivende montage is eigenlijk vrijwel altijd ook de mak-kelijkste montage en hier in de buurt wordt deze dan ook veel gebruikt. Een en ander is al heel gemakkelijk te realiseren door een speldwarteltje op de hoofdlijn te schuiven, met daaronder een stuitje met een lusje voor de onderlijn. Met dit systeem kun je, zonder van onderlijn te wisselen, spelen met de afstand tussen de korf en je haak, door het stuitje om hoog te schuiven. Dat kan vaak net even het verschil maken tussen een goede of onduidelijke aanbeet.

 

 


 

EFFICIËNT EN EFFECTIEF

 

Drie veelgebruikte schuivende montages waarbij de korf opgesloten zit in een lus van zo'n 20-30 cm.
 

08

 

foto 9

10
 

 


 

 

Er worden tal van standaardmontages en bijvoorbeeld hoekafhouders aangeboden, maar houd het bij voorkeur zo simpel mogelijk. Alles wat er extra op de lijn komt, kan immers voor meer weerstand zorgen.De bekende lus in lus montage wordt eveneens veel gebruikt en mits goed toegepast, is ook deze zeker zeer efficiënt en effectief. Bij deze montage maak je een grote lus van circa 20 à 30 cm, met daarin een speldwartel. Daaronder komt een klein lusje van circa 5 cm, met een nog kleiner lusje voor de onderlijn. Bij deze montage haakt de vis zichzelf, zodra de bovenste knoop van de lus is bereikt. Mits de vis goed doorbijt, vanzelfsprekend. Als de aanbeten voorzichtig zijn, zou ik niet voor deze montage kiezen. De laatste montage, die ik hier wil noemen, is de zijlijnmontage. Deze is perfect te gebruiken op licht stromend tot stilstaand water. De voerkorf wordt, zoals de naam al doet vermoeden, aan een zijlijn bevestigd. Deze zijlijn creeer je door een grote lus in de hoofd lijn te maken en deze aan één poot open te knippen. Aan deze zijlijn kun je vervolgens een speldwartel knopen en daar aan de gewenste voerkorf monteren. Aan de ‘korte’ lijn die je overhoudt, kun je een lusje maken of er een miniwartel aan vastknopen en daaraan vervolgens een onderlijn monteren. Deze montage heeft als voordeel, dat je weinig valse beten krijgt en het geheel niet snel in de knoop te gooien is.

 

07

 

PRAKTIJK

Om deze bijdrage te kunnen schrijven en enige ‘verse’ foto's van o.a. de montages te kunnen maken, heb ik een sessie van een vijftal uurtjes gevist aan de Rietplas nabij Emmen. Daarbij heb ik op de lange lijn gekozen voor een lusmontage en op de korte lijn voor de simpele, schuivende montage. De aanbeten kwamen tijdens deze sessie wat langzaam op gang, maar toen de vissen eenmaal los waren, heb ik redelijk door gevangen. Er moest secuur gevist worden. De aanbeten waren zeker niet overtuigend, maar een onderlijn van 10/00 met een haakje no. 18 zorgde echter voor mooie aanbeten en een leuk netje met blieken en wat kleine brasem.

 

foto11

Vanzelfsprekend moet er ook gevist worden...

 

Een hoofdlijn van 18/00 met een voorslag van 22/00 functioneerde tijdens deze vissessie prima. Tot circa 35 meter is er prima met nylon te vissen, zolang er maar niet al te veel rek in de lijn zit! Als je op grotere afstand wilt vissen, dan is het toch echt aan te raden om een rekloze gevlochten lijn te pakken, om zo een goede beetregistratie te behouden. Mijn voer bestond tijdens deze sessie uit twee delen Feeder Geel van Evezet met twee delen Evezet Brasem Bruin; naar mijn ervaring een perfecte mix voor de brasem en bliek visserij! Voor de lange lijn heb ik het voer met 50% leem schraler en zwaarder gemaakt. Mijn advies: probeer het bij het feedervissen vooral simpel te houden en geniet van de visserij!

 

foto 12

 

foto 13


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.