In het kantje zitten vaak de dikkerds… | blog Jaco Verhagen

02 juli 2018 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Het afgelopen voorjaar hebben we over het weer bepaald niet te klagen gehad en die mooie, zonnige dagen waarvan we hebben mogen genieten, komen de vangsten zeker ten goede. Zo zijn ook de margins (visplekjes dicht onder de kant) nu belangrijke stekken geworden om een goed gewicht bij elkaar te vissen. Die kantstekken zullen dan ook in de wedstrijden een steeds belangrijker rol gaan spelen, want mochten je andere voerlijnen niet helemaal lopen zoals je dat zou willen, dan kun je dicht tegen de oever naast je altijd nog een back-up voerplek maken. Weet je daar dan alsnog enkele dikke vissen te vangen, dan kan dat je gewicht snel een boost geven en daarmee je wedstrijd zelfs redden.

 

Ook bij Cresta weten ze hoe belangrijk die specifieke marginvisserij kan zijn en binnenkort wordt dan ook een beresterke speciale Marginhengel gelanceerd, de  Cresta Carp Contest Margin Pull. Dat is overigens de stok waarmee ik zit te vissen op de opmaakfoto van deze bijdrage.

 

Ik zal vanaf nu voorafgaand aan elke wedstrijd in ieder geval goed naar de kanten kijken of deze een mooie diepte en plantengroei te bieden hebben en of het dus zou kunnen gaan lonen om hier gedurende de wedstrijd te gaan vissen. Zo kunnen overhangende bomen en struiken of mooie rietkragen soms echte hotspots zijn voor de dikkere vissen van een vijver. Die vaak oudere, ervaren vissen hebben alles al meegemaakt en kennen het klappen van de zweep. Tijdens al het wedstrijdgeweld zoeken juist deze dikke vissen vaak de beschutting in de kanten op.  Ze patrouilleren volgens mij daarbij dicht tegen de oevers op een vaste route.

 

De diepte die ik graag zoek in de margins bedraagt zo ergens rond de 70 cm. Verder probeer ik zo mogelijk een vlak stukje te vinden, zodat mijn voer en aas er goed blijven liggen. Het heeft immers geen nut om bovenaan een steil talud te gaan vissen, terwijl je voer naar beneden is gerold. 


02

Ook deze vis zwom vrijwel tegen het kantje aan.

 

Dat margin voer mag gerust goed bevochtigd zijn, want het moet op de bodem van je ondiepe stek blijven liggen. Een te wolkend voer is dus niet wenselijk. Wat je er verder als aas door heen doet, maakt niet veel uit en vaak werkt alles wel. Mijn favoriete aas is maïs. Zo’n maïskorrel bestaat al voor een groot gedeelte uit water en zal dus verder niet verzadigen. En natuurlijk gekleurde, gele maïs valt lekker op. Ook dode maden werken soms echt geweldig, en andere aassoorten als pellets, Smac etc. weten de vis vaak ook te verleiden. 

 

Ik had de laatste tijd de feedervisserij wat verwaarloosd, aangezien ik op de commercials vooral met de vaste stok vis. Maar aangezien Cresta ook een uitgebreid feeder pakket voert, is mijn interesse voor deze discipline ook weer lichtelijk aangewakkerd. Door teruglopende vangsten op het ‘buitenwater’ ben ik uiteindelijk de kant van de vijvervisserij opgedreven, maar ik heb vroeger veel feederwedstrijden gevist. En nu er de laatste tijd toch weer positieve berichten doorkomen van natuurlijke wateren bij mij in de buurt, ben ik  hier toch weer een beetje mee begonnen. 

 

En gelukkig heeft Cresta een werkelijk schitterend feederpakket in het assortiment, met verschillende topklasse feederhengels en de daarbij behorende molens. En daarbij is ook het klein materiaal allemaal goed doordacht en van topkwaliteit. Als consultant van Cresta ben ik in de gelukkige omstandigheden dat ik met deze producten kan vissen en ik licht er graag enkele uit.

 

03

Ik begin dat feederen op natuurlijke wateren zowaar weer leuk te vinden…

 

Zo werd de Visorate lijn speciaal ontwikkeld voor het feederen. Deze gevlochten lijn is uiterst dun en zeer knoopsterk. De aangebrachte coating zorgt daarbij voor extreem goede werpeigenschappen en dat maakt deze Visorate tot een absolute aanrader voor alle feedervissers die op zoek zijn naar een goede gevlochten lijn. 

 

 

Verder ben ik bijzonder gecharmeerd van de Cresta ready to use feeder links. Deze superhandige accessoires zijn in twee uitvoeringen te koop: sliding en looped. Ze werken in de praktijk prima en zorgen ervoor dat je onderlijnen tijdens het werpen en vissen nooit meer in de war komen te zitten. Met behulp van de handige sluiting onderaan, kun je bovendien zeer snel van onderlijn wisselen. 

 

Ik heb inmiddels al verschillende korte feedersessies gevist en daarbij verrassend leuk gevangen. Het is nu maar te hopen dat deze positieve trend verder doorzet en het natuurlijke visbestand op de open wateren inderdaad weer wat aantrekt.

 

04

In twee uitvoeringen en superhandig!

 

Terug nu naar de vijvervisserij, waar de eerste week van juni mij bracht naar een losse wedstrijd op de Vossekuil. Ik kwam na het loten bijna achterin te zitten en verwachtte op 13 meter de vis wel aan de gang te krijgen. Hier dus ook vol op ingezet en diverse tuigen gereed gemaakt. Alleen al voor de bodem maakte ik drie verschillende tuigen klaar, te weten eentje voor zwaar op de bodem, eentje met een staande haak en één met de haak een paar centimeter van de bodem. Daarnaast had ik natuurlijk ook voor bovenin wat tuigen klaar gemaakt en zo had ik voor op de 13 meter lijn voor elke situatie wel een aanbieding paraat. 

 

Een mooie marginstek links van mij deed me besluiten om ook daarvoor nog twee tuigen klaar te maken. Na het uitpeilen van die kantstek kwam ik op een diepte van ongeveer 70 cm uit, mijn ideale margindiepte.  

 

Over het voer kunnen we kort zijn: voor op 13 meter 4,5 mm en 6 mm pellets en voor in de margin mijn groene method fish grondvoer van Neobaits, in combinatie met wat maïs. 

 

Na het beginsignaal zat ik al snel in de vis en wist ik meteen ook wat vissen van de bodem te vangen. Maar na een uurtje vissen en met een paar vissen in het net, werd het ineens rustiger. Ik kreeg nog wel indicaties, maar kon op de bodem verder niks meer gevangen krijgen. Ik besloot daarop om het bovenin te gaan proberen op een diepte van ongeveer 35 cm. Dat werkte en ik wist zo af en toe weer een visje vangen. Het bleef echter zeer wisselvallig; zo ving ik er een paar achter elkaar en dan bleef net weer een tijd stil. Voor mijn gevoel liep het toch niet helemaal zoals ik wilde en ik besloot daarom mijn marginstek al wat eerder te gaan aanvoeren dan gepland. Normaliter zoek ik het kantje pas zo’n beetje het laatste uur op, maar nu was ik genoodzaakt om het hier al twee uur voor het einde van de wedstrijd te gaan proberen. 

 

05

Mijn montage bestond uit 20/00 Gamaktsu G-line Neo, voorzien van een Gamakatsu Power Carp haak in een maatje no.12 met daarop een maïskorrel.

 

Ik had inmiddels al een paar cups met grondvoer en wat maïs gezet en was benieuwd of er al vis op de stek lag. Ik liet mijn montage van 20/00 Gamaktsu G-line Neo voorzien van een Gamakatsu Power Carp haak in een maatje no.12 met daarop een maïskorrel zakken.  Binnen een minuut schoot mijn dobber al onder en aanslaan was al niet meer nodig, want mijn rode Cresta Hollow Elastic maat 18-20 liep al uit mijn top. Door om de paar vissen een verse cup grondvoer met wat maïs te zetten, wist ik hier toch nog regelmatig een visje vangen en de opgelopen achterstand een klein beetje herstellen. Uiteindelijk eindigde ik met 42 kilo als vierde en dat viel na een wat stroef begin dus niet tegen.

 

Vervolgens stond de derde wedstrijd van ons Neobaits team in de Dutch Carp Lakes teamcompetitie op Aquavita op het programma en hier was door een goede uitslag te behalen misschien nog een finaleplaats mogelijk. Ik kwam op stek 3 te zitten en had een pomp op 13 meter tegenover mij. Ik besloot hier met 4,5 mm pellets naar toe te gaan schieten en zo de vis of op de bodem of bovenin te vangen. Al vrij snel was duidelijk dat de vis zich met name bovenin ophield en met de jigger wist ik verschillende vissen te vangen. Het bleef op die lijn eigenlijk de hele wedstrijd lekker lopen, maar ik had voor alle zekerheid nog wel een plek op vier deeltjes gemaakt, die ik gedurende de wedstrijd onderhield door met de hand 6 mm extruders te voeren. Op deze lijn kon ik vervolgens ook nog wel een paar vissen vangen, maar té vaak viel het daar vervolgens weer stil, zodat ik besloot om verder toch maar op 13 meter te blijven vissen.

 

06

Mijn set-up op stek 3 van Aquavita.

 

Uiteindelijk heb ik iets van 24 kilo weten te vangen en samen met de resultaten van de overige teamleden was dat voldoende om een 2de plek te behalen. Een resultaat waarmee we tevreden waren, want gezien de omstandigheden zat er voor ons ook niet meer  in.

 

Nu maar hopen dat het mooie weer lekker doorzet en dat we niet juist in de zomervakantie alsnog met baggerweer komen te zitten! Als mijn vrije tijd het toelaat, zal ik deze zomerperiode ook zeker wat vaker mijn feederuitrusting meenemen. Er zitten nog enkele nieuwe spullen van Cresta aan te komen en deze hoop ik vóór mijn volgende blog al flink wat uitgeprobeerd te hebben, zodat ik ze hier kan presenteren. 

 

Tot de volgende keer!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.