Maden deden de truc! | Blog Nico Breevaart

25 juni 2018 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Terwijl ik in Frankrijk achter de hengels zit, krijg ik vanuit eigen land heel goede vangstberichten door van vismaat Tim Janssen. Vanaf begin maart is hij al enorm goed aan het vangen op de Gelderse IJssel. Vissend met een feederhengel en bewapend met maden weet hij daar vrijwel elke sessie barbeel in het net te krijgen en dat al zo vroeg in het voorjaar! Enkele weken later kan ik eindelijk gehoor geven aan zijn uitnodiging voor een gezamenlijke voorjaarssessie aan die IJssel.

 

 

De bewuste zaterdag ben ik al ruim voor de wekker wakker en rond half 7 tref ik Tim op de afgesproken plek. Trots toont hij mij zijn nieuwe aanwinst. Een Korum stoel die in een handomdraai te transformeren is tot een luxe kruiwagen. In dit geval geen overbodige luxe, omdat we een flink eind door het weiland moeten banjeren en dat is een stuk prettiger op deze wijze.

 

De weersomstandigheden zijn overigens heel goed te noemen voor eind maart en ik sta dan ook te trappelen om achter de hengels plaats te nemen. Waar ik mijn heil in het voorjaar zoek in Frankrijk, is Tim in die periode in mijn ogen al jaren bezig met pionieren aan met name de IJssel. Terwijl menigeen zo vroeg in het seizoen zonder vis naar huis gaat, weet hij doorgaans altijd wel vis in het net te krijgen. En zoals gezegd is dit voorjaar geen uitzondering. Vol vertrouwen beginnen we dan ook aan opbouwen van onze uitrusting op het strandje tussen twee kribben.

 

 

de maden deden de truc 02

Geen overbodige luxe!

 

Tim zal het rechtergedeelte net stroomafwaarts net achter de kop van de krib bevissen en ik vis juist aan de andere zijde van het kribvak, tegen de linkerkrib aan. Na een paar proefworpen kunnen we bepalen met welk gewicht voerkorven met aan de slag moeten; vandaag zal 120 gram voldoende zijn. Als voer gebruiken we alleen 4 of 6 mm cheesy-garlic pellets, die wel licht bevochtigen zodat ze goed in de korf gedrukt kunnen worden en een overheerlijk geurspoor kunnen afgeven. Als haakaas gebruikt Tim de laatste weken hoofdzakelijk een rode kunstmade, in combinatie met een enkele levende maden. Gezien het succes gaan we daar uiteraard niet van afwijken.

 

 

maden deden de truc 03

Deze 120 grams korven lijken vandaag voldoende zwaar te zijn.

 

We vissen zoals gezegd dus voor de verandering met gevoelige feederhengels en voor onze begrippen dunne onderlijnen van 21/00 tot 26/00. Voor mij wel weer even wennen, na weken vissen met 2,25 lb barbeelhengels en onderlijnen van 33/00…

 

 

maden deden de truc 04

Voor mij even wennen, dit barbeelvissen met gevoelige feederhengels en voor mijn begrippen dunne onderlijnen van 21/00 tot 26/00.

 

Eerst brengen we een aantal korven om de vis te activeren en een kwartier later liggen de hengels in de steun, in afwachting van de eerste aanbeet. Tim bespeurt al snel enige activiteit op de hengeltop en binnen 10 minuten krijgt hij de eerste aanbeet, die meteen goed doorzet ook. De hengel gaat goed krom en beheerst drilt Tim de vis richting het net. Het blijkt direct ook een vis uit de bonuscategorie, barbeel dus! Ongelooflijk hoe effectief deze visserij is.

 

maden deden de truc 05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

maden deden de truc 06

De maden liggen nog geen tien minuten in het water en Tim heeft zin eerste barbeel al binnen. Ongelooflijk hoe effectief deze visserij is!

 

Bij mij is inmiddels het eerste half uur voorbijgegaan zonder een serieuze aanbeet. Tim geeft aan dat ik wellicht iets te dichtbij vis en dus verplaats ik mijn voerplek en aasaanbieding een meter of 15 verder richting het midden van de rivier. Binnen vijf minuten heeft deze move al effect en moet ik alle zeilen bij zetten om een vis uit de basaltblokken onderaan de krib te houden. Aanvankelijk lukt dat niet en zwemt de vis zich vast. Ik geef de vis vervolgens lijn en na enige tijd draai ik de lijn weer strak. Vervolgens krijg ik zowaar weer beweging in de montage. Ik heb alle geluk van de wereld dat de vis de montage heeft los gezwommen en gezien de power die de vis in de dril legt moet dit haast wel barbeel zijn. 

 

 

maden deden de truc 07

Gezien de power die de vis in de dril legt moet dit haast wel barbeel zijn… 

 

Het verlossende en bevestigende antwoord krijgen we niet veel later, als we een bak van een barbeel het net in zien glijden. Deze vis is werkelijk moddervet en gaat dik over de 70 cm heen, onze voorjaarsmissie is nu al geslaagd!

 

maden deden de truc 08

Werkelijk moddervet en dik over de 70 cm heen!

 

In het daaropvolgende uur is de kolblei gearriveerd en weten we beiden enkele mooie exemplaren te vangen. Waar we de barbelen meteen weer de vrijheid geven, verzamelt Tim vandaag de andere witvis in een ruim leefnet.

 

 

maden deden de truc 09

maden deden de truc 10

De gevangen barbelen worden direct weer losgelaten, de overige witvissen verdwijnen tijdelijk in een ruim bewaarnet.

 

Het leuke van de madenvisserij is dat je er een heel breed scala aan vissoorten mee kunt vangen en opnieuw blijkt die maden een killer-aas voor het voorjaar. Ik weet zeker dat de pelletvisserij ons bij lange na niet dit resultaat had gegeven. 

 

Het is overigens wel zaak om niet te dichtbij de basaltblokken te vissen, omdat dit ‘rotsachtige’ onderwaterlandschap de schuilplaats vormt voor de grondels en die willen we het liefst vermijden. We vangen in de loop van de ochtend ook nog een aantal prachtige blankvoorns van formaat baksteen.

 

Bij het binnenhalen van één van deze voorns krijgt Tim het nog aan de stok met een flinke snoek. Deze heeft zijn tanden in de voorn gezet en laat pas los net voordat Tim de snoek kan scheppen en een flink beschadigde voorn achter laat. Dat had toch wel een hele mooie bijvangst geweest...

 

Aan het eind van de ochtend vangen we weer barbeel en nog een mooie bonusvis in de vorm van een winde. Daarna zit onze tijd er weer op voor vandaag en kunnen we terugkijken op een geweldige sessie voor deze tijd van het jaar.

 

 

maden deden de truc 11

Maden deden de truc!

 

Ik heb in het verleden al vele malen in maart aan de IJssel gezeten, maar nog niet eerder vangsten gedaan van deze omvang. Vaak viste ik dan met kaas en later met pellets. Alhoewel ik wel barbeel wist te vangen, was dit eerder een uitzondering dan regel. Zoals Tim nu al weken lang vist en goed vangt, kan ik niet anders concluderen dan dat deze madenvisserij vanaf het strandje enorm doeltreffend is. En wat het vooral ook leuk maakte, was de variëteit aan vissoorten. Ik ben in ieder geval erg enthousiast geworden deze ochtend en beloof Tim plechtig om snel weer terug te komen. In dit geval een makkelijk na te komen belofte!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.