De ene leuke uitdaging na de andere… | blog Bradley van Horssen

11 juni 2018 | Bradley van Horssen

Bradley van Horssen

Wedstrijdvisser

Naast mijn deelname aan de competitie van de Duch Carp Lakes (DCL), vis ik ook mee in het criterium van de DCC (Dutch Carp Classics), de voormalige WTCC (Witvis Totaal Carp Classics). Dat betreft de oudste commercial competitie van ons land, waaraan rond de 80 fanatieke vissers op individuele basis deelnemen. Voor mij een leuk evenement om mezelf te vergelijken (en te meten!) met andere commercial vissers. Ik kijk dan ook graag uit naar deze wedstrijden. Lekker mijn eigen gang gaan en zien wat er dan gebeurt. Dat is toch een ietwat andere benadering dan het vissen in teamverband, waarvan ik als lid van ons MAP-Nederland Commercialteam overigens ook erg geniet. Twee verschillende werelden in mijn ogen. Dezelfde wateren, maar verschillende aanpakken en de tactiek zelf op individuele basis te bepalen. 

Het 

 

Voor de eerste wedstrijd van de DCC reis ik af naar Putten, waar op het fraaie complex van De Berenkuil het volledig nieuw aangelegde Snake Lake een plek heeft gekregen. Een superwater van rond de 13 meter breed en in totaal 450 meter lang. Vol met F1, karpers, barbelen en diverse witvissoorten. Voor mij echter ook een redelijk ‘onbekend’ water, waar ik voordien nog slechts twee keer heb gevist. Wel ben ik er al verschillende keren wezen kijken tijdens een wedstrijd en wat ik kan verwachten, is dan ook wel enigszins duidelijk. Maar dan weet je gelijktijdig ook in je achterhoofd: afgaan op slechts enkele momentopnames is riskant, want elke dag is weer een andere…

 

Bij de loting trek ik stek 47 uit de houten box; een redelijke stek, naar ik begrijp. Bij aankomst op mijn arena van de dag de tactiek uit bedacht en er voor gekozen om drie stekken te maken, deze regelmatig af te vissen en veel te wisselen. Een soort ‘rotating lines’ dus. Voor de voerstek op vier hengeldelen kies ik voor de 8 mm expander pellets en in zal daar ook met 8 mm voeren. Ik opteer voor een redelijk zware elastiek in de vorm van TKS 6-10 Wit. Hopelijk vallen op deze stek later in de wedstrijd het grotere slag vissen.

 

de ene leuke uitdaging na de andere 02

Stek 47 van het nu al razendpopulaire Snake Lake.

 

Ook op een meter of twee uit de overkant van de ‘wetering’ maak ik een stek aan en dan nog eentje op 13 meter. Op deze beide voerstekken wil ik fishery pellets gaan voeren door die te schieten met behulp van de katapult. Dat handige hupmiddel is hier gelukkig toegestaan. Eigenlijk wordt het zaak om veel te schieten en zo continu voer te blijven geven. Hopelijk valt daar dan al snel veel vis op en kan ik zo een mooi begin creëren voor de rest van de wedstrijd. Verder heb ik er bewust voor gekozen om hier wat ‘netter’ te vissen met een 3-6 oranje elastiek of de 5-8 gele stiek. Daarmee kun je de vis laten wegzwemmen als deze gehaakt is en op die manier zo min mogelijk andere vis laten schrikken. (zit tussen mijn oren). 

 

Helaas verlopen de eerste vier uur best stroef, zeker vergeleken met de buren links en rechts van mij. Deze vangen met regelmaat een vis en weten zo een zeker tempo te bewerkstelligen, waar ik toch aardig mijn best moest doen om een vis te kunnen landen. Volgens mijn teller heb ik uiteindelijk slechts zo’n 7 kilo in het net en begin ik de laatste twee uur dan ook met een achterstand op deze heren. Tijd voor een inhaalslag dus en zie: uiteindelijk weet ik in die laatste twee uur genoeg bij te vangen op de vier meter lijn en geeft mijn teller een kleine 24 kilo aan. Dat blijkt bij de officiële weging zelfs 25,5 kg te zijn en voldoende voor de tweede plaats in het vak. Een goed begin van de DCC 2018, al zeg ik het zelf…

 

de ene leuke uitdaging na de andere 03

Een enveloppe in ontvangst mogen nemen, betekent altijd wel lekker ‘missie geslaagd’.

 

Na deze eerste ronde DCC was de volgende ‘opgaaf’ een tweedaags Belgisch avontuur met teamleden Christian, Dave & Dennis. De reis ging net als vorig jaar met Hemelvaart naar visvijver De Nieuwe Brasem te Baal. Waar we vorig jaar een nette uitslag wisten te scoren, hadden we deze keer toch wat meer de vrijblijvende opstelling van: ‘kijken wat er gebeurt’. Als het maar gezellig is, laat ik maar zeggen. Ik reed om kwart voor zes ‘s ochtends richting Boxtel waar mijn koppelmaat Christian al 39 jaar ondergedoken zit. Van de benzinepomp door naar de grens, waar we enkele leden van VC den Bliek zouden ontmoeten om vervolgens gezamenlijk door te rijden naar eindbestemming. 

 

Op de eerste dag van de tweedaagse lootten Christian en ik stek 11, waar Dave & Dennis op stek 10 terecht kwamen; gezellig naast elkaar dus. Gekozen voor een groene elastiek 10-14, een hoofdlijn 18/00 en 16/00 onderlijn, met daaraan een Power Carp haak no.14 met een bait bandje. De 6 mm pellets van Ringers moesten als kogels de karpers in het schepnet brengen. Gooien, schieten, brengen - alles kwam aan bod, om uiteindelijk een vijfde plaats te vissen in het vak en daarmee een envelop veilig te stellen. Best wel oké dus. 

 

Ook de tweede dag lootten we stek 10. Omdat er een koppeltje minder was, dezelfde plek als de dag voordien. Dezelfde aanpak met hetzelfde materiaal bracht ons… de op een één na laatste plaats. Gek toch?  Maar goed; we hebben daar in Baal veel geleerd, wat we ook weer meenemen naar de visserij hier in Nederland. En wat hebben we al met al met elkaar genoten! Het was een heerlijk weekend en we kijken al weer uit naar september, als we opnieuw met deze gezellig mannen van VC den Bliek naar België gaan.

 

de ene leuke uitdaging na de andere 04

Een netje Belgische karpers ter weging aanbieden.

 

Het weekend nadien staat de tweede ronde van de DCC op het zaterdagprogramma. Dit keer op Toms Creek en we wisten op voorhand dat dit een gelukkige loting vereiste om een goed resultaat te kunnen behalen (duuh - das logisch!). Het wordt echter stek 8; jammer joh, niet zoals gewenst. Toch maar een plan gemaakt en hiermee aan de slag gegaan. Een korte stek op vier delen met maden als aas en een 13 meter stek met pellets. 

 

Hopelijk kan ik het simpel houden en zo stiekem m’n visje vangen en de eventuele schade beperken. Op beide stekken 14/00 als hoofdlijn, in combinatie met een onderlijn van 13/00. De keuze voor wat betreft het te gebruiken elastiek was nogal lastig. Met de buren dicht naast je zekerheidshalve maar kiezen voor een wat dikkere stiek om zo de vis niet door hun lijnen te laten zwemmen? Of wat lichter en dan maar over de buren heen? Gekozen voor beide opties en ik begin redelijk licht met een TKS Twin core in de roze 6-9 variant. De eerste inzet en meteen krijg ik al een aanbeet, die… ik mis! De gedachte dat er in ieder geval vis aanwezig is, geeft alvast een goed gevoel. Nu nog haken en veilig binnen brengen. 

 

Bij de tweede explosie is het wel raak! Een heftig run volgt en langzaam maar zeker dirigeer ik een behoorlijk zware vis richting schepnet. Het blijkt om een aardige karper te gaan, die na 20 minuten spelen uiteindelijk veilig in mijn leefnet terecht komt. De eerste 3 kilo’s zijn binnen en tijd om nu inderdaad maar over te gaan op een andere topset met een wat zwaardere elastiek in de vorm van een witte TKS 6-10.

 

de ene leuke uitdaging na de andere 05

Wachten tot ik hem omhoog mag gooien…

 

Vervolgens valt alles stil en krijg ik geen enkele aanbeet meer! Wat nu? Terwijl de buurman op rechts toch weer vis vangt, besluit ik om verder te gaan op paste en te zien wat er dan gebeurt. Uiteindelijk weet ik op dat deeg alsnog mijn visjes te vangen, maar dan is de wedstrijd voorbij. Het wachten duurt een eeuwigheid en uiteindelijk blijk ik niet meer dan een zespunter gevist te hebben. Helaas: mijn eerste afschrijver al vroeg in de competitie te pakken. Niks aan te doen; volgende keer maar weer proberen.

 

Dan mag ik afreizen naar visvijver De Vossenkuil te Nijnsel. Maar voordien eerst nog een Dutch Carp Lakes ronde vissen op ’t Mun en daarna de MAP Cup op het Snake Lake van de Berenkuil. Hoe dat afliep, lezen jullie in mijn volgende blog. 

 

Tot dan en Tight Lines!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.