Een voorjaar met onverwacht veel vis | Blog JanWillem Nijkamp

14 mei 2018 | JanWillem Nijkamp

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

Het kan gelukkig nog steeds: veel vis vangen op open water. We mopperen wat af met elkaar, over teruglopende vangsten en meer negatieve zaken… Soms ook echt wel terecht, maar de laatste weken, moet ik zeggen, heb ik me prima vermaakt aan de waterkant…

 

Hoewel het vissen op commercials steeds populairder wordt onder een grote groep vissers, ben ik persoonlijk meer een liefhebber van het open ‘vrije’ water. Zo heeft iedereen gelukkig zijn of haar eigen voorkeur. Ondanks de mogelijk grote vangsten van karper op de bekende vijvers, hebben de vrije viswateren als rivieren en kanalen nog steeds een magische aantrekkingskracht op mij. 

 

Zo stond april voor koppelmaat Jan en mij hoofdzakelijk in het teken van de voorjaarscompetitie van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging aan de Amstel. Deze gekanaliseerde, maar landschappelijk gezien nog steeds prachtige rivier heeft een enorme aantrekkingskracht op zowel vis als vissers. Het water heeft een groot bestand aan blieken en gedurende een aantal weken zijn er ook veel dikke brasems te vangen. Vanwege die mooie vangsten zijn de wedstrijden erg populair en al vroegtijdig vol geboekt.

 

Jan en ik begonnen de eerste van vier wedstrijden in de C-sector. De beste stekken liggen hier vaak aan de buitenkant van het parcours en daar zaten we dus niet. Het eerste uur werd er over de gehele linie goed vis gevangen, maar daarna vielen de beten op heel veel plaatsen helaas stil. Door heel secuur te blijven vissen, wisten we toch nog met enige regelmaat een bliek te vangen, terwijl anderen daar niet meer in slaagden. Minuscule aanbeten bleken vissen op te leveren van aanzienlijk formaat. 

Aan het einde van de rit hadden we samen ruim 16 kilo bij elkaar gesprokkeld, goed voor een vierde plaats in een vak van 16 koppels. Gezien de vangsten om ons heen, was dat eigenlijk prima. Wanneer dan later blijkt dat één mooie bliek extra twee punten minder zou hebben opgeleverd, blijft toch een licht teleurgesteld gevoel over. Net aan de verkeerde kant van de score…

 

Alsof de duvel er mee speelde, gebeurde dat opnieuw tijdens de tweede wedstrijd in de A-sector. Een gewicht van dik 18 kilo was goed voor een zesde plek. Opnieuw sterk gevist, al zeg ik het zelf, terwijl één brasem extra opnieuw twee punten zou hebben gescheeld. Goed vissen op het mindere deel van het parcours en dan nipt geklopt worden door de vissers op de eindstekken... het is niet anders. Volgende keer nog maar weer scherper vissen, dan moet het kwartje vanzelf een keer naar onze kant vallen. 

 

 

een voorjaar met onverwacht veel vis 02

Waar vis je met z’n tweeën over vier wedstrijden zo maar even ruim 84 kilo bij elkaar!

 

De resultaten van de wedstrijden aan de Amstel kennende, zouden deze verloren punten duur komen te staan bij het opmaken van de eindbalans. Het gemiddelde niveau van de deelnemende vissers is namelijk zodanig dat de verschillen miniem zijn en elke vis dus erg belangrijk is. Ondanks de mooie vangsten met behoorlijke aantallen vis zijn de uitslagen altijd close.

 

Dag drie zat het mee en lootten we de kopstek in de B-sector. Op dit relatief diepe gedeelte van het parcours verwachtten we vooral blieken. Meestal worden de dikke brasems op een ander deel van het vak gevangen. Niets bleek echter minder waar, naast blieken zorgden de nodige dikke vissen voor een gewicht van 37 kilo en een tweede plaats. Een goede uitslag en het totaalgewicht flink opgepoetst. Dat is belangrijk in de eindstand. 

 

Na drie wedstrijden hadden we dus 12 punten verzameld en dat is traditioneel gezien genoeg voor een plaatsje in de eindprijzen. De vierde en laatste wedstrijd konden we dus gebruiken om onze positie te verbeteren. Of dat is gelukt? Verre van dat... Ik kan me niet heugen dat ik zo enorm heb zitten prutsen. Misslaan, vissen lossen, het hield niet op. Een dagje om snel te vergeten.


De uiteindelijke 11 kilo waren niet voldoende om de zesde plaats te verbeteren. In de eindstand moesten we dus ook een aantal plaatsen inleveren en we sloten af met een elfde plaats. Terugkijkend  waren we echter best tevreden. Want waar vis je met z’n tweeën over vier wedstrijden zo maar even ruim 84 kilo bij elkaar! En dat zeker niet met alleen maar dikke vissen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

een voorjaar met onverwacht veel vis 03

Een voorjaar met onverwacht veel vis 04

Het vissen met schuivende montages, al dan niet met zijlijn, bevalt me eigenlijk onverwacht goed.

 

Sinds mijn eerste deelname aan de Teamcompetitie Feeder waarbij free-running systemen verplicht zijn, ben ik helemaal geswitcht naar het vissen met schuivende montages, al dan niet met zijlijn. Het bevalt me eigenlijk onverwacht goed, waar ik eerst nog verwachtte met onnodig moeilijke montages aan het werk te moeten gaan.

 

Met een paar kleine superhandige accessoires van Preston maak ik in een handomdraai de perfecte schuivende montage. Zie de bijgaande foto's; het zijlijntje maak ik van dubbel geslagen gevlochten lijn. Deze moet zo soepel mogelijk zijn om minimale weerstand te creëren voor de azende vissen. Velen onder ons zullen waarschijnlijk nog steeds vaste montages gebruiken, maar de getoonde montages zijn zeker het proberen waard.

 

een voorjaar met onverwacht veel vis 05

Een voorjaar met onverwacht veel vis 06

Terug aan m’n vertrouwde ‘thuiswater’, de IJssel.

 

Het eerste weekend van mei ben ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens 'vrij' gaan vissen, want er stond even geen wedstrijd op de kalender. Het begon weer te kriebelen en ik ben voor het eerst dit jaar naar mijn geliefde IJssel geweest. Het blijft toch gewoon geweldig om met de hengeltop omhoog te vissen en deze rustig te zien dansen bij het verrollen van de korf over de bodem, om vervolgens uit het niet een heftige aanbeet te verraden.  De vissen aasden weliswaar niet overtuigend, regelmatig bleef het bij één flinke tik op de feedertop, maar uiteindelijk lagen er toch 51 vissen in het leefnet, goed voor circa 15 kilo. Net als vorig jaar rond deze tijd bestond de vangst voor een groot deel uit kolblei. Zou er weer een revival gaande zijn van deze spectaculaire sportvis? Ik hoop het in ieder geval wel!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.