Tactisch & gedoseerd voeren met leem

09 mei 2018 | Redactie

Voeren is een kunst en een kunde. Natuurlijk voer je om de vis te lokken, maar wanneer je te veel voert, bereik je vaak het tegenovergestelde. Twee zaken zijn belangrijk: bij hogere temperaturen kun je meer voeren dan bij lage watertemperaturen. Om de vis wel te lokken, maar niet te overvoeren is er bovendien nóg een belangrijk hulpmiddel: leem.

 

Leem: wel attractief, maar zonder voedingswaarde...

 

Leem

Wanneer je leem gebruikt met een lichte mix van voer, ben je vaak goed in staat om de vis op de stek te houden terwijl je de vis toch geïnteresseerd houdt voor je haakaas. ‘Soms is schraler gewoon beter!’ Dat schrijft Jan van de Bovenkamp van Evezet in de nieuwste Witvis Totaal nummer 97 boven zijn artikel over het voeren met leem.

 

 

Prima transportmiddel voor gedoseerd voer en levend aas...

 

Turf

Wanneer je denkt, zo schrijft Jan, dat vissers enorme veel voer brengen voor het vissen, blijkt vaak dat het vooral leem vermengd met luchtige turf is dat er in het water gaat, aangevuld met een beetje voer of levend aas. Dat voeren en doseren van je voer met leem, heeft nog wel wat voeten in de aarde, want wedstrijdvissers zie je ineens met nóg meer emmers, zeven, maatbekers en diverse soorten aarde en leem in de weer.

 

 

Jan van de Bovenkamp: soms is schraler gewoon beter...

 

Evezet Teammix

Ook voor Team Evezet, waar Jan als Evezet-man natuurlijk korte lijntjes mee heeft, is het leem een belangrijk ingrediënt geworden bij het wedstrijdvissen. Team Evezet gebruikt de inzet van hun Teammixen altijd  heel gedoseerd en afgestemd op  de activiteit van de vis.

Een bewezen samenstelling van een met leem verschraalde mix van het team bestaat uit de volgende bestanddelen:

1 deel Teammix Voorn Zwart; 2 delen Teammix Brasem Zwart; 20% zoete maïs; 200 gram Team additief Ultract (per 3 kg voer en grondmix) en dit geheel 50/50 mengen met 30% rivierleem en 20% turfleem.

 

Meer weten over het gebruik van leem? Kijk dan in Witvis Totaal nummer 97, koop hem in de kiosk of neem een voordelig abonnement.

 

 

Het resultaat telt voor de wedstrijdvisser...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.