Het roemruchte Amsterdam-Rijnkanaal

30 juni 2018 | Jan Willem Nijkamp

Het centraal in Nederland gelegen Amsterdam-Rijnkanaal verbindt Amsterdam over het water met de grote rivieren en dus uiteindelijk met Duitsland en het Ruhrgebied. Dit brede scheepvaartkanaal is vanzelfsprekend gegraven uit economische overwegingen en behoort zelfs tot de drukst bevaren kanalen van de wereld. Maar naast het gebruik door de beroepsmatige scheepvaart biedt het kanaal ook volop mogelijkheden voor de sport- of wedstrijdvisser.

 

Het Amsterdam-Rijnkanaal begint bij het Amsterdamse IJ en mondt na 72 kilometer uit in de Waal bij Tiel. Of andersom natuurlijk; het is maar hoe je het wilt bekijken in het geval van een gegraven kanaal. Over de Waal kunnen de vrachtschepen hun weg vervolgen richting Duitsland. Vooral het zuidelijke traject van het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel is door de jaren heen een zeer bekend stuk water geworden onder wedstrijdvissers in zowel binnen- als buitenland. Hoogtepunt in de wedstrijdhistorie is ongetwijfeld het Wereldkampioenschap klassiek hengelen in 1983 geweest. Sommigen van ons weten zich vast nog te herinneren dat een legendarisch figuur uit de wereld van de hengelsport toentertijd de titel wist te veroveren, onze oosterbuur Wolf-Rüdiger Kremkus. De kenmerken en eigenschappen van dit stuk parcours zijn werkelijk geknipt voor het houden van grote wedstrijden. Het kanaal is er kaarsrecht, breed en diep en dat dan nog eens gecombineerd met een lichte stroming die wordt veroorzaakt door de werking van sluizen bij het schutten van boten. Daarbij zijn de oevers aan beide zijden ondanks het stortsteen prima toegankelijk. Parkeren van de auto’s kan direct achter de kanaaldijk, zodat eindeloos slepen met je spullen niet noodzakelijk is.  

 

Het roemruchte Amsterdam-Rijnkanaal 02

 

Geliefd en verguisd

Sinds jaar en dag worden er dus al wedstrijden gevist op het kanaal bij Tiel. Hoewel de vangsten vaak geen ‘mega’ karakter hebben, zijn het bijna altijd interessante ontmoetingen. Met regelmaat volstaat een vangst van 5 tot 10 kilo om een wedstrijd te winnen. Zeker buiten de zomerperiode zijn het dan blieken en voorns die de dienst uitmaken. Tussen die voorns zwemmen echter ook echt baksteendikke exemplaren, die de kilo overschrijden. De meeste wedstrijden worden tegenwoordig gevist en beslist door het vissen met de feederhengel. Juist omdat de visserij zich vaak niet toespitst op grote vissen, is een verfijnder techniek en tactiek vaak doorslaggevend. Het vissen met dunne feedertips en kleine haken kan nu eenmaal redelijk specialistisch zijn. Ondanks de enorme breedte van het water liggen de beste stekken binnen ieders bereik. Extreem ver vissen om iets af te dwingen, levert zelden het gewenste resultaat. Deze stijl van vissen, wordt natuurlijk niet door iedereen geapprecieerd. Een voorzichtige of doordachte aanpak biedt doorgaans garantie voor de nodige aanbeten, terwijl een ‘alles of niets aanpak’ regelmatig eindigt in het laatste… 
De plaatselijke hengelsportvereniging THC Rivierenland organiseert gedurende het gehele jaar tal van open wedstrijden die zeer goed worden bezocht. De ruime aantallen deelnemers bewijzen dat de visserij steeds de moeite waard is.   

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 97 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.