Voorjaarstips voor de pellet feeder

07 juli 2018 | Mark Pollard

Een visser die er telkens weer in slaagt om op een moeizame visdag de vis toch aan de praat te krijgen, is Mark Pollard. Zijn tips zullen ook jou helpen om juist als het er aan de commercial op aan komt het verschil te kunnen maken.

 

Ook al schijnt het lentezonnetje nu regelmatig en hebben de vogels overduidelijk het voorjaar in de kop, onder water komt het leven wat moeizamer op gang. De watertemperatuur is immers nog laag en dat betekent ook dat het niet eenvoudig zal zijn om de vis van een grote afstand te lokken, simpelweg omdat ze nog nauwelijks actief zwemmen. Dat betekent dus dat je ze eerst zal moeten zien te vinden…

 

Goed zichtbaar aas

Vandaag vis ik op een stek die er op zich best ‘visachtig’ uitziet. Ik heb een eiland tegenover me, veel open water en een doorgang tussen twee eilanden links en rechts van mij. Mijn gevoel zegt me dat de vis zich na de afgelopen koude nacht in het diepere water ophoudt. Mogelijk in de doorgang tussen de eilanden. Maar het zou dom zijn om dan ook alleen maar op deze plek te focussen. Dit is overigens wat sommige vissers wel doen en als ze niet vangen, leggen ze zich hierbij neer. In werkelijkheid zou de vis best weleens een paar meter van de gekozen stek kunnen zitten. Dit is mij maar al te vaak overkomen. Het vinden van de vis is dus de hamvraag en de aanpak is in essentie supereenvoudig: gewoon met een goed zichtbaar aasje beginnen en eventueel later overschakelen naar een pellet (op bandje). Opvallend haakaas zijn voor mij: (wit) brood, maïs en opvallend gekleurde mini-boillies. Omdat het vaak gaat om slechts een beperkt aantal vissen is geduld ook een schone zaak. Ik werp niet vaker dan twee maal op dezelfde plek en laat het aas daar dan steeds 10 tot 15 minuten liggen. Let hierbij ook goed op de lijn, want een lijnzwemmer is vaak de eerste indicatie dat er vis in de buurt is. Dit zijn vaak minimale bewegingen van de lijn. Ik vis daarom in de regel met een slappe lijn, zodat je het nog beter kunt zien als die lijn wordt aangeraakt. Eenmaal een indicatie gezien, dan breng ik pellets. Niet teveel, dat zeker niet. Omdat ik diverse plekken probeer, onthoud ik waar ik iets heb waargenomen, zodat ik het daar wat later opnieuw kan proberen. Aangezien er op steeds meer commercials diverse witvissoorten zwemmen, probeer ik het op verschillende diepten. Zo maak ik meer kans op vis. En juist wanneer het niet wil, kan het op een enkel visje meer of minder aan komen.

 

Voorjaarstips voor de pellet feeder 02

 

Lijners

Eenmaal begonnen is mijn inschatting dat er zich inderdaad vis bevindt in het diepere water, maar zelfs na enige tijd heb ik nog geen enkele lijner waargenomen! En ik moet toegeven: dat verbaast me… De volgende worp gaat dan ook wat dichter richting het eiland. Na enige tijd krijg ik daar een minieme beet die ik z’n gang liet gaan. Even geduldig wachten… Soms kun je door te snel aan te slaan de vis weer verjagen. Ik wacht op een duidelijke beet en… die volgt! Een fraaie vis is het resultaat en dat eigenlijk al vrij snel na de stekwissel. Een 6 mm pellet aan de haak en wederom deponeren op dezelfde plek. En na 10 minuten is het opnieuw hangen! Twee vissen op één plek. Mooi. Ik besluit om mijn geluk niet verder te tarten en deze plek te laten voor wat het is en rust te gunnen. Wie weet kan ik er dan later alsnog weer een bonusvis vandaan halen.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 97 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.