Feeder of vaste stok?

16 juni 2018 | Frans Luijckx

In de afgelopen edities van Witvis Totaal heeft Frans Luijckx ons meegenomen in het koppelvissen met de feeder en de vaste stok. Deze keer gaat zijn bijdrage over het om het maken van de keuze: vissen met de feeder of de vaste stok en waarom?

 

Laten we allereerst het onderscheid maken tussen het vissen van een wedstrijd of gewoon lekker een paar uurtjes vrij gaan vissen. Bij het wedstrijdvissen en dan met name bij het koppelvissen met vrije hengelkeuze, is het meestal zo dat de ene visser kiest voor de vaste stok en de ander voor de feeder. Dan kan er naar verloop van tijd en afhankelijk van het verloop van de wedstrijd alsnog worden overgeschakeld op één hengeltype, vanzelfsprekend de methode waarmee die dag het best wordt gevangen. Soms kun je tevoren al de keuze bepalen doordat je het water goed kent en weet dat een van beide hengeltypen favoriet is. Wanneer je meedoet aan een individuele wedstrijd met vrije hengelkeuze, dan houd je óf vast aan je favoriete hengeltype of je maakt alles klaar (hengels, voerplekken, aangepast aas en voer) voor beide methoden en bepaalt uiteindelijk je keuze afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Als je een verwoed feedervisser bent en alle vertrouwen hebt in die methode, begin daar dan mee. Immers: vertrouwen is het sleutelwoord voor je eigen gemoedsrust aan het water. 

 

Feeder of vaste stok? 02

 

Meer of plas

Veel vissers kiezen bij het vissen aan een meer automatisch voor  de feeder ‘omdat het een groot water is’. De vraag is echter of dat wel altijd een goede keuze is. In Friesland heb ik op veel meren met de 13 meter vaste stok heel veel vis gevangen en ook grote brasems. Wat bleek namelijk? In het vroege voorjaar, nadat de eerste zonnestralen het water hadden verwarmd, waren de brasems naar ondiep water getrokken ter voorbereiding op de paai. Vandaar dat dichtbij de vissen goed te vangen waren. Een andere keer kwam ik er na het peilen met de feeder achter dat de diepte op 50 meter afstand dezelfde was als die op 10 tot 15 meter. Ook toen koos ik voor de vaste stok en de resultaten waren goed. En tijdens een dagje vissen met een vismaat kozen we voor de feeder en de vaste stok. Mijn maat viste met 11 meter en ik met de feeder op 30 meter. De vangsten waren qua vissoort, hoeveelheid en grootte nagenoeg hetzelfde. Ik kom geregeld op het Lauwersmeer in het noorden van Nederland. Daar zie ik de gerenommeerde wedstrijdvissers ook met de 13 meter vaste stok de ene brasem na de andere binnenhalen. Kortom: de praktijk bewijst dat je aan groot water niet altijd ver weg hoeft te vissen.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 97 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.