Code groen

09 juni 2018 | Luciën de Rade

In bijna ieder watertype zijn ze te vinden. Maar dan toch bij voorkeur als dat water begroeid is, helder en niet al te diep: zeelt (!) Luciën de Rade vindt deze ‘doktersvis’ een van de mooiste vissoorten om te vangen. Met de feeder, de matchengel of method feeder, maar het liefst toch met de vaste stok. Juist deze laatste vismanier is voor Luciën in veel gevallen de effectiefste keuze. Vooral omdat zeelten echte oevervissen zijn, en zich dus ook vaak ophouden binnen het bereik van de vaste stok.

 

Bij wedstrijden die georganiseerd worden in mijn eigen omgeving (Het land van Heusden en Altena) speelt zeelt heel vaak de hoofdrol. Deze wedstrijdjes vinden vaak plaats op stilstaande vaartjes vol met begroeiing. Er is daar zeker zeelt in aanwezig en weet je ze te vangen, dan telt dat natuurlijk flink aan. Maar hoe vang je ze? Met andere woorden: hoe lok je ze aan -en wanneer je beet krijgt- hoe verspeel je ze vervolgens niet? 

 

Code groen 02

 

Plantenbedden

Precies weten hoe de bodem verloopt, is natuurlijk altijd van cruciaal belang. Dit watertype vraagt in mijn ogen echter om nog meer inspanning tijdens het peilen. Zo vis ik heel vaak net tegen de buitenste rand van de begroeiing onder water. Je kunt deze plantenbedden het gemakkelijkst vinden door een zwaar peillood te gebruiken van zo’n 25 gram. Op het moment dat je het peillood laat zakken, kun je daarmee al voelen of er zich op de bodem planten bevinden. En door de hengeltop steeds 30 - 40 cm naar links en naar rechts te bewegen, kun je aan de lijn zien of het peillood moeiteloos meebeweegt met de top, of als het ware blijft hangen.

 

Die aanwezigheid van planten is van groot belang, aangezien er momenten zijn dat de zeelt zich alleen midden in die planten laat vangen. Maar hoe tegenstrijdig dat dan ook klinkt: het belangrijkst is natuurlijk dat je een plekje tussen al die vegetatie vindt waar de bodem juist schoon is. Dáár moet je immers je voer en aas kunnen aanbieden, want te midden van alle groen gaat dat lekkers verloren.

 

Vind je zo’n plekje midden in de bush-bush, dan is dit vaak echt een hotspot. Zo’n soort plekje van laat ik zeggen 30 bij 30 cm valt natuurlijk alleen te bevissen met de vaste stok. Om dit plekje keer op keer op keer terug te vinden, breng ik met Tipp-ex een kleine markering aan op m’n vaste stok aan en kies ik daarnaast een vast (oriëntatie)punt te aan de overkant waar de hengeltop naar toe wijst.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 97 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.