De lente naakt...

26 mei 2018 | Arjan Klop

De wintervisserij met de stok heeft iets speciaals. De omstandigheden zijn vaak niet eenvoudig en de stekkeuzes beperkt. Om nog maar te zwijgen over het afzien vanwege de kou aan handen en voeten. Maar de enorme voldoening van zo’n geslaagde sessie is waar het allemaal om draait! Wanneer het voorjaar nadert, verruilt Klaas Mozes desondanks zijn vaste hengels maar wat graag om voor zijn feeders. De winterse voornvisserij met een dobbertje vindt hij prachtig, maar de eerste brasems van het jaar vangen, geeft hem altijd een bijzonder goed gevoel…

 

Wanneer we de afspraak maken voor deze sessie hebben we al enkele mooie dagen achter de rug, maar juist op de geplande dag keert het winterweer terug. Desondanks besluiten we erop uit te gaan en na een lange rit met sneeuw en ijs, tref ik Klaas aan op een mooi beschutte stek aan de Wide Greons bij Leeuwarden. Dit water vormt de verbinding tussen Nieuwe kanaal en het Van Harinxma kanaal. Zijn spullen heeft Klaas al opgebouwd en het is tijd om het voer nog eens te bevochtigen. Thuis heeft hij zijn mix van één deel Supercup en twee delen DS feeder als voor de eerste keer nat gemaakt. “Deze mix komt mooi uit de korf en geeft bij het uitblijven van brasem ook kans op bliek of voorns”, zegt Klaas. Tijd om de hengels op te tuigen. Vandaag kiest Klaas voor twee hengels uit de IDentity serie, uitgerust met een Advantor 4000 molen.  Beide feederhengels zijn voorzien van Visorate 8/00 gevlochten lijn en een zes meter lange voorslag van 25/00 nylon. De voorslag houdt Klaas bewust kort voor een zo direct mogelijke beetindicatie. 

 

De lente naakt... 02

 

De juiste korf

Dan begint het peilen. De 3,50 meter hengel voorziet Klaas van een grote 40 grams speedkorf. Met deze korf kan hij de bodem goed aanvoelen. Onderaan het talud vindt hij een mooi en hard stukje bodem, waarop hij de korf gemakkelijk kan verplaatsen. Hij verruilt vervolgens de ‘peilkorf’ voor een veel kleiner model speedkorf van 30 gram om daarmee te gaan vissen. De afstand wordt nagemeten en blijkt 32 meter te zijn. De 3,3 meter hengel die Klaas ook heeft opgetuigd, is bedoeld voor de korte lijn. Daaraan wordt een 20 grams gaaskorfje gemonteerd en dat belandt op 14 meter uit de oever. Hier blijkt de bodem vrij zacht en modderig te zijn. 

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 97 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.