Is er een beter aas dan maden?

19 mei 2018 | Kayleigh Smith

Hoewel er steeds meer keuze komt aan aassoorten is de made nog steeds een universeel aas. De vangkracht is en blijft enorm op alle soorten wateren. Kayleigh Smith is in ieder geval een groot fan van die oeroude maai…

 

Maden vormen een prima eiwitrijke voedingsbron. Vele vissoorten kunnen er geen genoeg van krijgen. Uiteraard is er geen standaard aanpak wanneer deze kleine rakkers worden ingezet. Dus zomaar een liter vliegenlarven in de majem plonzen zal niet werken. Maar evengoed kan de visserij met maden ook erg simpel zijn.

 

Discipline en doorzettings-vermogen 

Ik verwacht veel vis vandaag en met ‘two pints of maggots’ (2 x 0,57 liter) kun je meer vis vangen dan je denkt. Het gaat erom de maden met beleid in te zetten. Geen volle cups schieten dus, maar telkens met beleid vijf à tien maden brengen. Dit vergt vooral in het begin discipline en doorzettingsvermogen. Juist het volhouden van de aanvoer van kleine porties van een gelijk aantal maden heeft mij al vele dagen met heel wat vis opgeleverd.
Bovendien maak ik de maden die door het voer gaan dood. De ballen voer hebben dan een langere aantrekkingskracht en de maden blijven op de voerstek en kruipen niet weg. Het zijn eigenlijk heel voor de hand liggende dingen die ertoe doen.

 

Is er een beter aas dan maden? 02

 

Niet te zwaar…

Juist op commercials is het gebruik van maden aan te raden en wat mij betreft dan ook nog eens het hele jaar door. De verleiding is groot om wat zwaarder te vissen, maar juist dat is niet nodig. Zeker als er naast karper ook brasem en voorns te vangen valt – en dat is op steeds meer commercials tegenwoordig zo.
Ik gebruik dus een aantal relatief lichte setups:

  • 0,6 gram dobber, voorzien van bulkloodje met twee droppers
  • 7 x 14 rig (vier loodjes nr. 4)
  • 4 x 10 rig ( vier loodjes nr. 10)

Met bovenstaande montages kan ik de gehele waterkolom bevissen, zowel on the drop als met staande haak. In de regel gebruik ik hoofdlijnen van 10/00 tot 12/00 en Matrix zilveren weerhaakloze haken in de maatjes no. 16 en no. 18. Deze beschadigen de maden nauwelijks en zijn vlijmscherp. Uiteraard is bij het gebruik van dergelijke haken belangrijk om de lijn tijdens het drillen van een vis voortdurend onder spanning te houden. Soms prik ik een made op de haak, maar net zo goed ook wel drie of vier. Alles hangt af van het aasgedrag en telkens wisselen qua aantallen kan nooit geen kwaad.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 97 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.