Na een trage start komt de vaart erin! | blog Bradley van Horssen

07 mei 2018 | Bradley van Horssen

Bradley van Horssen

Wedstrijdvisser

Het lijkt erop dat het vieze gure winterweer Nederland zo langzaamaan heeft verlaten. Het afgelopen weekend gaf al een voorproefje van de komende zomer, hopelijk met een lekker zonnetje en aangename temperaturen. Wij zijn er met ons MAP-team klaar voor; alle materialen zijn met veel wedstrijden in de planning gereed voor het echte harde werken… 
Het uit vijf vissers bestaande MAP-team, dat komend seizoen deelneemt aan vrijwel alle grote commercial wedstrijden bestaat uit Dennis van Berkum, Dave Frederiks, Kevin van Hattum, Christian Pastoor en onze blogger Bradley van Horssen.
 
Mijn eerste seizoenstrip met het team ging naar Visvijver 't Broek te Gendt. Een ons goed bekend water en met een goede voorbereiding moest het toch wel voormekaar zijn. Hoewel de vis nog niet echt los was, was het zaak om bij de loting een goede enveloppe te pakken om ook die factor netjes voor elkaar te hebben. Helaas lukte dit niet naar wens, maar ja: dan zit er alsnog niks anders op dan de materialen uit te pakken voor de wedstrijd en je spullen tip top in orde te maken. Het welbekend gezegde luidt immers: “goed gereedschap is het halve werk”. Met dát aspect in ieder geval goed voor elkaar, zou je kunnen zeggen dat het vervolgens aan de visser ligt. 
 
De aanpak voor deze eerste ronde van de Dutch Carp Lakes op 't Broek bestond uit een 14/00 hoofdlijn geknoopt met de MAP Power Optex, met hieraan een 4x14 dobber. Als loodsetting een gespreidde setup vanaf de dobber tot aan de lus, waaraan ik mijn 08/00 of 10/00 onderlijntje monteerde. Een haakmaat no. 16 waarop ik een trosje maaien kon zetten, moest zorgen voor de finishing touch. Als elastiek koos ik voor de Gele MAP TKS Twin core in maat 5-8. 
 
Tevoren had ik besloten om voor twee verschillende dieptes te gaan, mits deze dan aanwezig zouden blijken op de gelote stek. Helaas bleek dit tijdens het peilen niet het geval en was het maximale verschil maar een centimeter of 12 à 14. Mijn basisplan moest dus gewijzigd worden en ik koos er nu voor om één stek op het ‘diepe’ stuk te vissen en links van mij een kantstek op te bouwen. En met deze beschrijving van de opzet kan ik het laten en houd ik het verhaal verder maar kort. Na vijf uur vissen had ik geen enkele aanbeet gehad en er ontstond heel, heel veel irritatie gedurende de wedstrijd, die we maar beter heel snel kunnen vergeten. We begonnen onze nieuwe avonturen in de DCL competitie in ieder geval in mineur en met een schamele drie punten.
 
Na een trage start komt de vaart 02
 
Actie op Aquavita.
 
Geen tijd om lang te blijven treuren of mokken echter, want ik had me ingeschreven voor een open wedstrijd op Aquavita. Ik was er daarbij vanuit gegaan dat ik op Match Lake ingeschreven stond, maar kwam bij aankomst tot de ontdekking dat ik niet op Match zou komen te zitten, maar op Spring. Nu is dat gelukkig ook een vijver vol met vis en ik dacht al snel: “Ook goed!” Op deze vijver lootte ik stek 8. Bij het opzetten van de spullen voelde ik me echter niet helemaal topfit en dus besloot ik om het allemaal wat simpel te houden. Ik wilde één stek gaan bevissen met uitsluiten casters & maden en een andere met expanders en micro pellets. Geen gekke dingen verder. 
 
Mijn keuze viel op een 14/00 hoofdlijn met onderlijnen van 08/00 en 10/00. Eigenlijk dus hetzelfde als bij de laatste wedstrijd op Het Broek. Spring bleek inderdaad een mooie vijver, maar mijn keuzes waren niet de juiste. Ik ving wel vis, maar het was allemaal geen vetpot. De vissers om mij heen vingen er drie, waar ik er dan slecht eentje ving. Helaas voelde ik me gedurende de wedstrijd steeds zieker en ik was blij dat de pauze begon. Even een stukje wandelen en wat eten naar binnen, in de hoop dat ik me wat beter zou gaan voelen. Ik voelde me echter steeds minder en kon me daardoor niet volledig inzetten voor een goed resultaat. Ik besloot zelfs om nog een stukje te wandelen en te kijken hoe het op de Matchvijver ging. Uiteindelijk ving ik 11 kilo, waarvan 9 voor de pauze. Ik baalde enorm van mijn gezondheid, maar ja: daaraan kun je nu eenmaal niet veel doen…
 
Een weekje later ging ik samen met Christian naar de Berenkuil. Jullie zullen vast wel hebben gehoord dat er op dit fraaie complex tussen Amersfoort en Putten een visvijver is aangelegd in de vorm van zo’n vanuit Engeland bekend Snakelake, een kronkelende brede wetering. Wat een prachtig concept en een mooie accommodatie! Voor wie er nog niet gevist hebben, is het zeker de moeite waard om een stek te reserveren aan Snakelake en richting Putten te rijden.
 
Het betrof in dit geval een koppelwedstrijd waaraan 17 koppels deelnamen. Gezelligheid en lachen, zo'n dag met elkaar. Ik mocht als derde persoon loten en trok stek 54 uit de muts. Een kopplek, een stek met mogelijkheden, blij mee! En dan kleeft er aan ieder voordeel ook een nadeel. Het was een knap end sjouwen naar onze stek en koppelmaat Christian ik waren eenmaal ter plaatse bekaf: wat een afstand! Hopelijk was al die inspanning de moeite waard!
 
na een trage start komt de vaart erin 03
Samen met Christian koppelen op Snake Lake, de schittende nieuwe commercial van vijvercomplex De Berenkuil.
 
We hielden even overleg en besloten dat Christiaan rechts zou gaan zitten en ik links. Als hoofdlijn monteerde ik een 14/00 MAP Power Optex, met als onderlijn 12/00 Power Optex met daaraan een haak no. 12 op een lasso. Ik gebruikte verder elastiek oranje en geel, 3-6 en 5-8. We besloten om ieder bij aanvang diverse stekken aan te leggen. Ik maakte er eentje op 5,6 meter, één op 10 meter en een derde op 11,5 meter. Christian ging eveneens voor 5,6 meter en hij maakte daarnaast een stek op 13 meter tegen de kant aan. Christian viste met geweekte Fishery 2 mm pellets en ik met gewone pellets. We wisten eigenlijk de gehele dag in de beet te blijven en konden uiteindelijk 62,4 kg ter weging aanbieden. Genoeg voor een eerste plaats in het vak en de Runner Up positie overall. Daarmee was de nare smaak van de voorgaande twee wedstrijden in ieder geval weer wat weggepoetst.
 
Vol goede moed dus met het team aan het voorbereiden voor de tweede ronde van de Dutch Carp Lakes aan Aquavita. Hoewel: een optimale voorbereiding is er eigenlijk niet. “Veel trainingssessies, veel kijken, spioneren, scouten” -  eigenlijk is het er in het geheel niet van gekomen. Een paar weken voor de wedstrijd de tactieken met elkaar doorgenomen en deze ook netjes in de praktijk uitgevoerd. Dat was het wel. Effectief, maar er zaten misschien toch wat verbeterpunten in...
 
Aangezien ons team uit vijf man bestaat en we slechts met vier mogen vissen, hebben we besloten dat ik mijn hengels ingepakt zal laten en zal optreden als  Bankrunner. Christian nam plaats op stek 3, waar twee voerplekken voor vis moesten gaan zorgen. Op de 13 meter lijn had hij gekozen voor een 13/00 hoofdlijn met als onderlijn 11/00 en een haakje no. 16 of 18. In de margin verwachtte hij een grotere slag vissen en koos hij derhalve voor een 14/00 hoofdlijn met 12/00 onderlijn. Christiaan monteerde als elastiek een roze 6-9 MAP Twin Core hollow. Hij wist hier een nette vierde plek te vissen met 15.875 gram.
 
na een trage start komt de vaart erin 04
De deelnemers aan de tweede ronde van de DCL aan het werk op Aquavita.
 
Dave nam plaats op stek 8 tegen het eiland en viste met nagenoeg dezelfde lijnkeuzes als Christian. Hij kon echter tegen dat eiland aanvissen en koos voor een dippertje om aldaar het talud te bevissen. Dave viste 11.975 gram bij elkaar en dat betekende een 11e plaats. Kevin viste vanaf stek 16 en had daar ook een eilandje recht voor zich. De keuze was dus alles of niet op zijn manier. Zijn 16/00 hoofdlijn met een 15/00 onderlijn en een haak no. 14 viste hij met een zwaardere groene elastiek. Als de vis immers kans zag om onder het eilandje kon komen, was het immers zaak om direct aan te slaan en de vis meteen van dit ‘obstakel’ weg te trekken. Dennis nam tenslotte plaats op de Lagoon vijver en koos daar voornamelijk voor de witte 6-10 elastiek, met als hoofdlijn 14/00 MAP Power Optex in combinatie met een 12/00 onderlijn. Tegen het eiland aanvissend en met als tweede stek naar rechts op ‘open’ water wist hij 13,2 kg te vangen.
In totaal wisten onze vier man 26 punten bij elkaar te vissen en dat bleek goed voor een nette tweede plaats.
 
na een trage start komt de vaart erin 05
Gert-Jan in actie op ’t Mun.
 
Op zaterdag 28 april tenslotte nam Gert-Jan deel aan een wedstrijd op 't Mun. Hij mocht plaats nemen op plek 16, in de hoek van de landtong van de oude vijver 7. Hij had begrepen dat de vis het weekend voordien druk aan het paaien was geweest en vandaar dat hij twee stekken in de margin beviste. Het zou immers heel goed kunnen dat de vis zich nog dicht onder het kantje ophield. Hij begon echter op 13 meter met de mf2 dobber 4x14 vanwege de wind die dwars op het water stond. Daar viste hij met 16/00 en 18/00 MAP Power rechtdoor. De margin stekken heeft hij gevist met de sf2 en 18/00 MAP Power. Hij wist op deze wijze drie stekken bevissend uiteindelijk 12,6 kg bij elkaar te sprokkelen en dat bleek goed voor een 11e plek overall.
 
In mijn volgende blog aandacht voor de Dutch Carp Classics, die binnenkort weer van start gaan. Dit circuit staat garant voor vele visavonturen en ik kijk naast het teamvissen altijd ook enorm uit naar die wedstrijden. 
 
Tot dan en Tight Lines!

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.