Volop mooie perspectieven! | blog Jaco Verhagen

30 april 2018 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Wat is lekkerder dan de winter uit te komen en als je bijna aan de voorbereiding voor het nieuwe seizoen wilt gaan beginnen de kans krijgen om aan de waterkant één van de meest toonaangevende sportvisserijbrands van Nederland te mogen gaan vertegenwoordigen? Jawel: ik ga mij inzetten voor SPRO en dan met name voor de witvisproducten van Cresta en daar ben ik ontzettend blij mee. 
 
Vanzelfsprekend was ik al wat op de hoogte van de topmaterialen die onder de naam Cresta in de hengelsportspeciaalzaken te vinden zijn, maar ik stond desondanks toch wel even te kijken in de schitterende showroom in Vianen waar het complete assortiment te vinden is. Daar vind je bijvoorbeeld ook alles van Gamakatsu en ik stond versteld van al die verschillende super nylonlijnen die dit van origine Japanse merk te bieden heeft. En iedere sportvisser heeft de haken van Gamakatsu in zijn viskist. Dat dit merk ook prachtige barbless (weehaakloze) karperhaken voert, was voor mij bijvoorbeeld nieuw en daarop kom ik later dan ook beslist terug. 
 
Duidelijk te zien is dat achter de complete lijn aan Cresta Blackthorne producten een doorgewinterde wedstrijdvisser zit. Over werkelijk elk product uit die range is tot in de details nagedacht. Denk aan de fraaie collectie luggage (tassen en foedralen) en aan het uitgebreide commercial pakket in zowel de hengels als alle benodigde toebehoren.  In de toekomst zullen jullie mij individueel in de kleuren van Cresta zien vissen, terwijl ik in teamverband blijf vissen voor mijn vertrouwde team van Neobaits.
 
vollop mooie perspectieven
 
En over dat vissen met mijn team gesproken: bij het ingaan van de laatste wedstrijd van de WTCC aan de Vossekuil stond ik derde in het algemeen tussenklassement en was er voor mij nog van alles mogelijk. Maar zoals steeds opnieuw blijkt, is elk jaar dan toch weer anders en dit jaar was het op de Vossekuil soms erg taai vissen. Ik startte deze wedstrijd ook weer op een meter of 25, met een method met 2 mm micro’s en een wafter in de hair. En al na drie minuten stond ik een karper te drillen. Met deze vis veilig in het net voelde ik me meteen wat relaxter en dacht: “Dit gaat wel goed komen vandaag!” Maar hoe anders kan het gaan… Wat ik ook probeer, er was vervolgens nergens meer een vis te vangen en na de weging bleek ik met mijn ene karpertje als 4de te zijn geëindigd, waardoor ik in het algemeen klassement zakte naar een zesde plaats. Eric Mellema won overigens deze reeks winterwedstrijden, door de laatste dag zijn vak winnend af te sluiten. Van harte proficiat, Eric!
 
vollop mooie perspectieven 03
De wedstrijden concentreerden zich op het ons inmiddels zo vertrouwde complex van De Vossekuil…
 
En dan is het alweer eind maart en staat voor ons Neobaits team de eerste Dutch Carp Lakes (DCL) wedstrijd van 2018 alweer op het programma. De loting bracht ons opnieuw naar de Vossekuil en na de nodige trainingen voorafgaand aan de wedstrijd dachten we de juiste tactiek wel gevonden te hebben. Op 13 meter moest ik rustig mijn stek opbouwend met micro’s en 4,5 mm pellets cuppend proberen een karper te vangen. Mocht dit niet gaan lukken, had ik als back-up lijn op een meter of zes wat donker grondvoer met wat maden en hennep gecupt. Het idee was om hier te proberen zo snel van de nul af te komen door wat voorns te vangen. Het verliep die wedstrijd allemaal stroef, want bij het begin van de wedstrijd zat ik weliswaar als eerste in de vis, maar deze was net zo snel gelost als ik hem eraan had. Een schub op de haak wees erop dat het hier om een lijner ging. Daarna van alles geprobeerd, maar niks lukte…
 
Na een twee uur vissen toch maar even de onderhouden zes meter gaan bekijken, of hier alsnog wat voorns zijn gearriveerd. En warempel:  al snel vang ik daar twee voorns en is de 0 er in ieder geval vanaf. Hier verder door vissen op die voorns heeft echter geen zin, want inmiddels had vrijwel iedereen al wel één of meer karpers gevangen en had ik nu dus vooral gewicht nodig. Terug dus naar de 13 meter lijn om daar met een pellet of een maïspitje op de haak te proberen een karper te vangen. Dit wilde maar niet lukken en met nog twee uur te gaan moest het roer om. Ik besloot om wat vaker en agressiever te gaan schieten en meer 4,5 mm pellets te gaan brengen. Dit werkte, want ik kreeg ineens indicaties, en wist op deze manier nog vier karpers te vangen en zo uiteindelijk 10,5 kilo te kunnen laten wegen. Jack Aarts van ons team wist deze dag overtuigend een 1 te vissen met ruim 29 kilo en met de punten van de rest van ons erbij opgeteld eindigden we met het team als Runner Up, zeer kort achter het winnende team van de Bliek. 
 
vollop mooie perspectieven 04
Een schitterend complex met maar liefst negen vijvers, met elk een ander karakter.
 
Begin april stond vervolgens onze jaarlijkse trip naar de UK alweer op het programma. Dit jaar hadden we besloten om weer wat verder te trekken en af te reizen naar de Midlands van Engeland en wel naar de omgeving van Coventry om daar een week op Tunnel Barn Farm te gaan vissen. Dat is een werkelijk schitterend complex met maar liefst negen vijvers, met elk een ander karakter. Wat ze echter wél allemaal gemeen hebben is dat ze allemaal ram vol zitten met F1`s. Een visserij die wij nog niet zo kennen , maar waar de Berenkuil in Nijkerk verandering in wil brengen, want daar zijn immers op het begin dit jaar geopende Snake Lake ook vele F1`s uitgezet. 
 
Helaas hadden we deze week niet veel geluk met het weer. Was de temperatuur de eerste dag met zo’n 12 graden nog redelijk, de rest van de week zakte die naar hooguit 8 - 9 graden. Tel daarbij nog de nodige regen op en dan weet je lekker is anders. Maar we zijn niet van was en gevist zou er worden. En dan is het mooie van die massaal aanwezige F1`s dat ze het hele jaar door actief zijn en zelfs in de winter prima te vangen. De F1`s bleken ook nu prima vangbaar, al moet daarbij dan wél de aantekening worden gemaakt dat zo’n F1 een super slimme karper is, die zich nu ook weer niet ‘zo maar’ laat vangen… Hoe fijn je je dobber ook uit had gelood, deze werd zelden resoluut onder getrokken. Meestal zag je slechts zeer zuinige, uiterst voorzichtige aanbeten, waarbij het puntje van de dobber gelijk wordt getrokken met de waterspiegel. Wanneer je dan op het juiste moment aansloeg bleek je al snel een F1 gehaakt te hebben. 
 
volop mooie perspectieven 05
Al zaten de weersomstandigheden niet erg mee, het was heerlijk vissen op het complex van Tunnel Barn Farm.
 
Na de zaterdag om een uur of 12 in de middag gearriveerd te zijn, moest er natuurlijk direct gevist worden. Het was weekend en er waren verschillende wedstrijden aan de gang , maar plek genoeg daar en we besloten op New Pool te gaan zitten. Het mooie van Tunnel Barn Farm is dat je er op vrijwel alle stekken tegen een eiland of iets dergelijks aan kunt vissen en dat zijn de hot spots waar de F1 zich graag ophoudt. Eenmaal alles uitgepakt en geïnstalleerd, was weldra iedereen aan het vissen en al snel had ook iedereen al een vis aan zijn elastiek hangen.  
 
Het was voor mij verder niet alleen een uitgelezen kans om de F1-visserij onder de knie te krijgen, maar ik kon meteen ook de nieuwe haken van Gamakatsu ees goed gaan uitproberen. Ik had de G-hard  ls7010B haken gemonteerd, die zeer sterk en scherp zijn en dus uitermate geschikt om de toch wel schuw bijtende F1`s te haken. Tel daar bij op dat je er soms wel een 100 op een dag moet vangen en dan is een haakpunt die zeer lang scherp blijft dus een absolute pre.
 
volop mooie perspectieven
Als je het trucje eenmaal doorhad, bleek de F1 goed vangbaar.
 
Na terugkomst uit Engeland bleek het hier in Nederland een stuk beter te zijn geweest met het weer en ook de weersvooruitzichten zagen er een stuk beter uit. Ik zeg: laat het mooie weer maar komen, want het is niet alleen een stuk plezieriger vissen, maar dan zal immers ook de vis definitief uit zijn winterslaap komen en hopelijk wat actiever gaan azen.
 
Tot de volgende keer!

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.