Onvervalste herfstknaller | Blog Nico Breevaart

16 april 2018 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Met een nieuw seizoen inmiddels alweer een eindje op weg, kijk ik nog één keertje om naar het afgelopen jaar. Zo eind november worden de opties om ergens nog goed barbeel te kunnen vangen steeds beperkter. De watertemperaturen lopen hard terug en daarnaast krijgen we met regelmaat te maken met hoge waterstanden als gevolg van het herfstweer. Thuis blijven is voor mij echter geen optie en dus zoek ik naar het juiste moment en vooral de juiste locatie. De waterstand en nog belangrijker de stroming lijken op de Franse Maas op dat moment ideaal en dat betekent dus visspullen inpakken voor een uitdagende tweedaagse.

 

Het geluk is die vrijdagmiddag aan mijn zijde, want ik glip zonder enige vertraging zo langs Antwerpen en Brussel en een half uur later hoor ik op de radio dat beide rondwegen inmiddels al fikse files noteren. Als dit de voorbode is voor het vissen, dan zit ik goed!

 

Zo halverwege de middag rijd ik op langs de Maas, die er rustig bij ligt. Precies zoals ik het me op basis van de waterdata had voorgesteld. De geplande stek blijkt gelukkig ook nog eens vrij en ik sta te popelen om mijn hengels te water te laten. Na een aantal proefworpen kom ik tot de conclusie dat korven van 75gram afdoende zijn en dat het drijfvuil in de Maas momenteel te verwaarlozen is.

 

 

herfstknaller 02

Het ’s ochtends thuis al geprepareerde voer hoefde alleen nog te worden bevochtigd.


Het te gebruiken voer had ik al grotendeels die ochtend thuis reeds geprepareerd en dat hoef ik nu dus alleen nog maar iets te bevochtigen. Een kwartier na aankomst ligt de eerste hengel in. Ik verwacht niet dat het deze sessie écht los gaat en daarom wil ik met die hengels gaan vissen. Met de vergunning die ik heb, is vier hengels het maximum, maar dat is er op deze stek net eentje teveel. De haken van twee hengels voorzie ik van pellets en de derde in eerste instantie van een flinke tros wormen. Op die manier spreid ik de kansen. Strategie is dan verder om de gehele sessie met de pellets te blijven vissen en de derde hengel als een soort van variabele te gebruiken qua aas.

 

herfstknaller 03

Ik durfde het aan om met drie hengels te vissen en zo te variëren met haakaas.

 

Al na een half uur mag ik de eerste gast verwelkomen.  Een kopvoorn van een halve meter kon de crabpellet niet weerstaan. Altijd fijn als de kop er af is en te weten dat er in ieder geval nog vis actief is in deze periode van het jaar. Ik ben de vangst nog in mijn telefoon aan het noteren, als de baitrunner vol af gaat. Mijn barbeelhart weet dat het bij zo’n aanbeet goed zit. Prachtig, zoals deze vis mij weerstand biedt. De zo vurig gehoopte barbeel glijdt in het net en er ontvouwt zich een scenario waarvoor ik vooraf zo had getekend. Amper een half uur gevist en nu al een dikke kopvoorn op de kant en een barbeel van 65 cm!

 

 

herfstknaller 04

Amper een half uur gevist en nu al een dikke kopvoorn en een al even fraaie barbeel.

 

Tijd om uitgebreid foto’s te maken, krijg ik niet, want wederom wordt de testcurve van de hengel getest. Weer is het een barbeel en opvallend genoeg komen alle vissen tot nu toe van dezelfde hengel, waaraan bovendien nog steeds dezelfde pellet gemonteerd zit. 

 

Na 2 ½ uur zonder aanbeet wissel ik daarom mijn vertrouwde cheesy-garlic pellet op de andere hengel ook in voor een crabpellet. Of dit verstandig is, betwijfel ik, want terwijl ik met één van die twee hengels aan het drillen ben, krijg ik eindelijk ook beet op de andere hengel. Gezien de felheid van de aanbeet besluit ik om deze eerst maar te proberen te verzilveren. Ik dril de vis wat korter dan normaal gesproken, onthaak de barbeel in het schepnet en gebruik deze even als tijdelijk leefnet. Vervolgens spurt ik naar de hengel waarop ik als eerste beet kreeg en zo waar hangt te vis er nog aan. Dit had ik eerlijk gezegd niet verwacht, aangezien ik weerhaakloos vis. Niet veel later liggen er twee barbelen in het net en heb ik een hectische 10 minuten achter de rug. Nu beide hengels even op de kant liggen, kan ik eindelijk even rustig de tijd nemen voor wat foto’s met deze duo-vangst.

 

 

herfstknaller 05

Na een hectische 10 minuten ligt er een duo barbelen op het net.

 

Daarna trakteer ik mezelf op een overheerlijke maal lasagne en voldaan lurk ik mijn koffiemok leeg. Het is inmiddels ook donker geworden en de ergste barbeelstorm is ondertussen wel een beetje geluwd. Ik kan gewoon zelf niet geloven hoe lekker ik hier zit te vissen. Werkelijk run na run gehad en een hele serie prachtige vissen op de mat gekregen!

 

Kort na het eten vang ik de eerste brasem, meteen opgevolgd door mijn tweede kopvoorn van de dag. Pas na vier uur krijg ik uiteindelijk ook de eerste aanbeet te verwerken op de derde hengel. Ik heb deze eerder afwisselend al voorzien van wormen, maïs en maden en nadat ik weer terug ben geswitcht naar de wormen danst het breekstaafje van deze hengel de lambada. Tijdens de vreemde dril kan ik de vis niet plaatsen en vermoed ik dat ik een vis vals gehaakt heb. De verrassing is compleet als ik zie dat het een kleine meerval betreft, de eerste die ik na negen jaar vissen op deze rivier vang. 

 

herfstknaller 06

herfstknaller 07

De avond valt en er meldt zich warempel een onvervalste Maasbarbeel!

 

Het mooiste van vandaag heb ik voor het laatst bewaard. Wederom een genadeloze run en na het zetten van de haak voel ik een fijne weerstand aan de andere kant van de lijn. De vis vecht tot het bittere eind en plaatst run na run om uiteindelijk moegestreden zijn meerdere in mij te erkennen. In het net ligt een enorme dikke barbeel en ik kan mijn geluk niet op. Waar ik hoopte op überhaupt een vis, sta ik nu al op 10 barbelen, drie kopvoorns, twee brasems en een meervalletje. En dat eind november!

 

herfstknaller 08

Een zware barbeel als nachtelijke bonus.

 

Het is inmiddels tijd om de slaapzak op te zoeken. De volgende morgen wil ik nog een paar uur vissen en wellicht kan ik er nog een paar mooie vissen bij vangen. Het koelt die nacht flink af en de volgende morgen heb ik moeite om de warme slaapzak te verlaten. Als ik terug denk aan de voorgaande dag, komt de motivatie echter al rap weer terug en na een vluchtig petit-dejeuner liggen de hengels weer in. 

 

 

herfstknaller 09

Het kón werkelijk niet op!

 

De beloning voor het vroege opstaan, krijg ik wederom in keiharde barbeelmunt uitbetaald. Uiteindelijk weet ik die ochtend er nog vier te vangen en meer dan voldaan ruim ik eind van de ochtend mijn auto weer in. Met een gelukzalig gevoel rijd ik vervolgens door het Franse land richting huis. Deze sessie viel echt alles op de goede plaats en dat maakte het terugkijken nog even de moeite waard!

 

Nu maar hopen dat komend seizoen nét zo’n succesvolle sessies gaat opleveren…


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.