De kop is er weer vanaf! | Blog JanWillem Nijkamp

02 april 2018 | JanWillem Nijkamp

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

In mijn laatste blog schreef ik over de winterwedstrijden die ik had gevist in de binnenhavens van Huizen en Harderwijk. Hoewel deze wedstrijden eigenlijk het gehele kalenderjaar doorgaan, noem ik de havenvisserij voor mezelf de afsluiting van het seizoen. En maart betekent vervolgens voor mij de start van het nieuwe visjaar. 

 

Eén van de eerste grotere evenementen stond al vroeg op de kalender. In het weekend van 24 en 25 maart jl. stonden aan het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel de eerste twee wedstrijden van de Evezet Nationale Teamcompetitie Feeder op het programma. Een uitermate belangrijke krachtmeting, want de winnaar van deze competitie mag zonder verdere selectieprocedures volgend jaar deelnemen aan het WK- Feedervissen in Portugal. Samen met Marcel Boel, Jurgen Spierings, Frank van der Schaft en de gebroeders Arjan en Corné Klop hebben we een nieuw team gevormd onder de naam Dutch Feeder Squad.

 

In aanloop naar het eerste weekend 'Topcompetitie' hebben we een trainingssessie gepland om nog eens wat zaken onder de loep te nemen. Wanneer je met diverse vissers serieus dingen gaat uitproberen, kun je nu eenmaal veel nuttige informatie inwinnen over aasgedrag en te volgen tactiek.
Het weekend aansluitend op de training stond de jaarlijkse teamwedstrijd van THC Rivierenland uit Tiel op het programma; een mooie testcase. De loting zat niet tegen, dat mag gezegd worden, maar de uitgestippelde tactiek bleek prima te werken. Ook op gunstige stekken zwemmen de vissen niet vanzelf je leefnet in, zeker niet op het kanaal bij Tiel. 

 

Het deelnemersveld bestond deze wedstrijd uit 22 teams van vier vissers, verdeeld over eveneens vier sectoren. Dat zijn toch weer bijna 90 vissers die de weg naar Tiel weten te vinden. Het Amsterdam-Rijnkanaal aldaar is en blijft in mijn ogen één van de beste wedstrijdwateren van ons land. De goede loting gecombineerd met een aardig uitgestippelde tactiek resulteerde in slechts 12 punten en dat bleek ruim voldoende voor de winst in de wedstrijd. Ons eerste succesje als team was binnen en dat smaakte naar meer. Jurgen en Arjan zijn vooral bekend van het vissen met de dobber, maar zij maken met al hun ervaring en inzicht moeiteloos de switch naar het feederen. Sterker nog: die toppers zijn heel lastig te verslaan in iedere discipline. Hun inzichten gaan ons als team van feederaars absoluut verder helpen.

 

De kop is er weer af 02

Het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel is en blijft in mijn ogen één van de beste wedstrijdwateren van ons land.

 

De eerste twee wedstrijden uit de serie van zes voor de Teamcompetitie Feeder verliepen grotendeels positief. Alleen op de eerste dag konden we niet voorkomen dat we twee heel matige resultaten moesten laten noteren. Met 21 punten (met vijf vissers) op de eerste dag was een plekje in de middenmoot ons deel. Arjan was echter positief en zei gekscherend dat 12 punten op dag 2 genoeg zouden zijn om de schade te repareren. En dat lukte! Met slechts 11 punten en Frank als individueel dagwinnaar konden we afsluiten als Runner Up in de tussenstand van de competitie. Grote winnaar van dit eerste weekend was het team van JWP Waterservice. Zij hebben alvast een voorsprong van acht punten aan de start van ronde twee. Niet onoverkomelijk, maar de andere teams gaan er een flinke kluif aan krijgen om de opgelopen achterstand nog in te lopen. Het Harinxmakanaal bij Leeuwarden is het decor van de derde en vierde wedstrijd en staat eind juni op de kalender.

 

de kop is er weer af 03

De ene dag baksteendikke voorns, de volgende dag ‘slechts’ blieken…

 

Beide weekenden toonden de grillen van het Amsterdam-Rijnkanaal maar weer eens aan. Het eerste  weekend gaven hoofdzakelijk voorns de doorslag, waaronder echt baksteendikke exemplaren. Tijdens het aansluitende weekend werden blieken de targetvis en nog slechts sporadisch werden er grote voorns gevangen. De grote verschillen, soms zelfs per dag, zijn kenmerkend voor dit kanaal. Je moet overal op voorbereid zijn. Deze grilligheid en de relatief fijne visserij zijn ongetwijfeld de redenen waarom ik hier zo graag vis.

 

de kop is er weer af 04

De Amstel vraagt weer om een geheel andere aanpak dan het Amsterdam-Rijnkanaal.

 

In april richt mijn visserij zich hoofdzakelijk richt op de Amstel. De komende vier zondagen zijn mijn vismaat Jan en ik te vinden aan dit prachtige water onder de rook van Amsterdam om deel te nemen aan de voorjaarscompetitie van de Mokumse AHV. De Amstel staat in deze tijd van het jaar bijna garant voor mooie vangsten. Ook wanneer je onverhoopt een ongustige stek loot, krijg je doorgaans nog voldoende aanbeten voor een leuke visdag. Het enige aspect dat roet in het eten zou kunnen gooien, zijn de late winterse stuiptrekkingen van afgelopen maand waardoor het oprukkende  voorjaar enige vertraging heeft opgelopen. De series wedstrijden in maart en april zijn weliswaar allemaal met de feeder maar daar houdt de gelijkenis ook meteen op. De Amstel vraagt weer om een geheel andere aanpak dan het Amsterdam-Rijnkanaal. Wormen spelen vaak een grote rol, zowel op de haak als in het voer. Tenminste, zo was het vorig jaar. We zullen zien of dat wederom zo is. Deze week ga ik mijn spulletjes weer zo goed mogelijk prepareren voor de aanstaande wedstrijden.

 

de kop is er weer af 05

Aan de IJssel vang ik met regelmaat mooie barbelen!

 

Nationale Barbeeldag

Later dit jaar, op zaterdag 22 september om precies te zijn, staat de Nationale Barbeeldag weer op de agenda. Dit leuke evenement wordt inmiddels al weer voor het vierde opeenvolgende jaar georganiseerd aan de oevers van de Gelderse IJssel bij Veessen. Initiatiefnemer van het eerste uur en barbeelgoeroe, Cees van Dongen, heeft mij opnieuw gevraagd act de présence te geven en de feedervisserij aan de rivier te demonstreren. Dat doe ik graag. Hoewel ik op de IJssel niet speciaal op barbeel vis, vang ik ze heel regelmatig met een actieve en gerichte aanpak op andere witvissoorten. Op zo'n praktijk-demodag is het altijd leuk om andere mensen enthousiast te maken voor de visserij op de IJssel en hen te voorzien van de nodige tips en tricks. De locatie aan de rivier is uniek en het aanliggende terrein bij de camping biedt plaats voor diverse lezingen, clinics, verkoopstands en een heus jeugdplein. Voor jong en oud is er genoeg te zien en beleven. Save the date!    

 

 

de kop is er weer af 06

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.