Vissend de winter door…

07 april 2018 | Willem Bakhuizen

In deze bijdrage neem ik jullie mee naar een kanaal c.q. haven in het westen van het land, om te laten zien hoe je in een dergelijk water de winter al vissend kunt doorkomen. De meeste havens zijn niet alleen lekker diep, maar ook nog eens gelegen te midden van stedelijke bebouwing, waardoor het water er in de regel iets warmer is dan elders op het open water. En dat trekt de blankvoorns, die onder die omstandigheden graag overwinteren.

 

Als je ook in de winterperiode lekker wilt vissen -en vangen!- moet je als het ware de vis achterna en daarbij verlaat je dus je vertrouwde stekken en kom je op wateren terecht die je niet goed kent. Voordat je dan ergens gaat zitten, is het zinvol om eerst het water en de omgeving wat te verkennen. Wedstrijdvissers noemen dit vaak het ‘lezen van het water’. Let er dan bij voorbeeld op of het water helder is of niet. Dit is eenvoudig te ontdekken door een paar witte maden onder de kant te gooien en te kijken hoe lang je deze kunt volgen.

 

Aan de haven die ik vandaag wil gaan proberen, is het water behoorlijk helder en ik constateer ook dat het niet stroomt. Vervolgens kijk ik naar de lucht en de weersverwachting. Op een mooie winterdag met een heldere blauwe winterlucht is of  als het weer in de loop van je vissessie opklaart en helder wordt, kun je namelijk het beste in de buurt van een boot gaan zitten. Bij helder water en zon op het water zoekt de vis vaak beschutting op en concentreert zich dan tussen of zelfs onder afgemeerde boten. Nadeeltje is dat de vis in dergelijke omstandigheden ook wat passiever is in zijn aasgedrag. Een grijze winterdag met een kabbeltje op het water is dan ook vaak nét wat beter voor de visserij…

 

WT96 06

In de koude wintermaanden gaat mijn voorkeur eigenlijk altijd uit naar pennetjes met een carbon onderantenne.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 96 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.