Twee Persoonlijke Records | Blog Nico Breevaart

05 maart 2018 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Nog nagenietend van mijn geslaagde Lot-expeditie met na al die jaren eindelijk een barbeel van boven de magische 70 cm grens, ben ik met Isabel alweer vol bezig met de voorbereiding van een oktobersessie in ‘onze’ vertrouwde Ardennen. Het is herfstvakantie en het we boeken een hotelletje zodat we twee dagen op één van onze favoriete plekken kunnen blijven. Bij vertrek kunnen we warme kleding thuis laten, want de weerberichten geven voor beide dagen rond de 20 graden op. Uniek voor deze tijd van het jaar, alsof het zo had moeten zijn…

 

Het heeft weinig geregend de periode voorafgaand aan onze trip en we krijgen dus te maken met een erg lage waterstand en een hele heldere L’Ourthe. Isabel heeft in fotograferen een tweede passie gevonden en wil deze twee dagen gebruiken om de camera goed te testen en de Ardennen in de herfst is fenomenaal mooi met al die gekleurde bladeren.

 

Zeker nu het water laag staat, heeft de beoogde visstek maar een beperkt aantal gedeeltes waar goed te vissen is. Ik moet nu wel kort na een stroomversnelling gaan vissen, omdat alleen daar nu nog enig water van betekenis staat. Door diezelfde stroming is daar het zicht in het water beperkt, met als voordeel dat de vis ons in dat stuk dus ook minder goed kan waarnemen.

 

twee persoonlijke records 02

Met Isabel terug in ‘onze’ vertrouwde Ardennen.


Ik start met een lichte feederhengel en een korfje van 25 gram. Dit is nu voldoende om vanaf de oever haaks op de rivier te vissen. Eerst gaat er zoals gebruikelijk een halve liter hennep en 4 mm pellets de stroomversnelling in en niet veel later deponeer ik mijn voerkorf met een combi met casters en maden hoog in de stroomversnelling. Normaliter krijg ik hier al vrij snel de eerste aanbeten, maar het blijft het eerste half uur angstvallig stil. Ik switch naar cheesy-garlic pellets in de hoop dat dit vandaag de favoriet is van de barbeel.


Ruim een uur later heb ik nog geen enkele activiteit op de hengeltop gehad en besluit ik om een stuk langs de rivier op te lopen, om te kijken of er in de heldere rivier ergens vis te bespeuren is.

 

twee persoonlijke records 03

Met dat heerlijke zomerweer staat het water laag…

 

Op wat kopvoorns na zie ik geen enkele vis. Mijn gevoel zegt dat ze toch echt in het deel net na de stroomversnelling moeten liggen en dus strijk ik daar maar weer neer. Ik probeer het nu met een cocktail van wormen en maden. Dit heeft zowaar effect in de vorm van een eerste barbeel die zich heldhaftig verzet, maar toch zijn meerdere moet erkennen. Dit geeft mijn vertrouwen een boost en ik weet nu ook dat ze zich inderdaad in die stroomversnelling verschansen. In het half uur daaropvolgend krijg ik nog twee aanbeten en beide weet ik te verzilveren. Wederom mooie gekleurde barbelen van nog geen halve meter.

 

twee persoonlijke records 04

De visserij is stroef, al komt er een enkele fraai gekleurde barbeel binnen.

 

Daarna valt het stil, al vang ik het net voor het opruimen nog een vis die ik nog niet eerder heb weten te vangen, te weten een rivierdonderpadje van welgeteld 7 cm.

 

Ik dacht eerst nog aan een zwartbek- of kesslergrondel, maar dit is toch echt een onvervalste inheemse donderpad. Alhoewel het een heel klein visje betreft, vind ik het zelf erg leuk om deze meteen als persoonlijk record aan mijn lijstje toe te mogen voegen. Isabel kan een kleine glimlach niet onderdrukken en vraagt zich af wat er nu werkelijk zo bijzonder is aan zo’n ‘grondeltje’. Ik heb nog meer foto’s genomen van deze mini, dan van de drie barbelen van eerder die middag. We kunnen er later tijdens het eten in ieder geval smakelijk om lachen.

 

twee persoonlijke records 05

twee persoonlijke records 06

Hoe blij kun je zijn met zo’n mini!

 

Na een goede nachtrust starten we dag twee niet meteen aan de waterkant, maar gaan we wat toeren in de omgeving en stoppen we op een aantal plekken met prachtig panoramisch uitzicht. De camera maakt overuren. Aan het eind van de ochtend hebben we genoeg foto’s voor de rest van het jaar en begeven we ons richting dezelfde stek aan de L’Ourthe. De situatie is zoals verwacht nog hetzelfde als de dag voordien. Wederom is de start stroef en is een aanbeet ver te zoeken. Ik besluit om de oever te verlaten en om de rest van de sessie wadend te vissen. De waterstand en stroming laten dit nu toe en als je dan toch een waadvergunning hebt, waarom niet!

 

Even later sta ik dus midden in de rivier en kan zo perfect ook het midden van de stroomversnelling aanhouden. Ik deponeer om de vijf minuten een combi van hennep, pellets en maden. Een totaal andere manier van vissen en ik moet even de feeling krijgen. Na een aantal worpen weet ik waar ik de montage moet droppen om deze op de juiste plek te krijgen en te houden. Nu nog wachten op een aanbeet…

 

twee persoonlijke records 07

twee persoonlijke records 08

Als je dan toch een waadvergunning hebt…

 

Na een half uur heeft het voeren het gewenste effect. Ik krijg een enorme poeier op de hengel en in een fractie van een seconde sla ik aan en moet ik echt vol aan de bak. De vis neemt run na run en gelukkig weet ik deze te pareren. Vervolgens blijft de vis lang in de stroming hangen en duurt het voor mijn gevoel een eeuwigheid voordat ik wat terrein win. Uiteindelijk kan ik de vis uit de stroomversnelling dirigeren en zie ik een bak van een barbeel door het ondiepe water heen schieten. Isabel is mijn redder in nood en schept de vis vakkundig.

 

twee persoonlijke records 09

Voor dit stuk rivier met 70 cm een uitzonderlijk grote vis!

 

Als we de barbeel goed bekijken, zien we meteen dat het om een uitzonderlijk grote vis gaat. Dit is voor mij niet de stek waar normaliter de monsterbarbelen gevangen worden. Tien jaar terug ving ik ze hier niet groter dan 55 cm. In de loop van de jaren ving ik ze hier wel steeds iets groter, met vorig jaar als hoogtepunt voor zowel Isabel als mijzelf een vis van 66 cm. De vis van vandaag is veruit de grootste die we tot nu toe hebben gevangen en gaat zelf over de 70 cm.

 

twee persoonlijke records 10
Wat een heerlijk gevoel om zo’n bak te mogen retourneren…

 

Ik kan mijn geluk niet op. Net als een paar weken geleden op de Lot vang ik juist op de dag dat het totaal nog niet loopt een zeventiger en tevens mijn recordvis voor de betreffende rivier. Na een korte fotoshoot mag deze prachtige torpedo weer zijn vrijheid tegemoet. Voldaan rijden we niet veel later weer richting huis. Vandaag twee nieuwe PR’s neergezet voor zowel de rivierdonderpad als voor een Ardenner-barbeel. Het kán slechter!

 

twee persoonlijke records 11

Vader-dochter weekend met een gouden randje…


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.