Visraces met fantastische gewichten | Blog JanWillem Nijkamp

26 februari 2018 | JanWillem Nijkamp

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

Lange tijd leek de winter rustig door te kwakkelen op weg naar mijn geliefde voorjaar en konden we heerlijk onbeperkt vissen, met op diverse plaatsen leuke vangsten. Af en toe wat neerslag neem je vervolgens op de koop toe. Mede door Siberische invloeden, gaan de temperaturen nu -aan het einde van de winter- toch nog even keihard onderuit en worden op veel plaatsen ijsvloertjes gevormd.

 

De échte diehards breken de boel open en weten nog steeds hun visjes te vangen. Er zijn echter ook al de nodige wedstrijdjes afgelast vanwege de ijsvorming en voor de komende dagen ziet het er niet al te best uit. Het is te hopen dat het late koufront niet te veel negatieve invloed heeft op de start van het nieuwe seizoen in maart. De agenda met wedstrijden loopt al weer snel vol en het eerste weekend van de Top Competitie (TC) Feeder staat eind maart as. alweer op het programma.

 

Maar goed: dat ligt in het verschiet. Eerst maar eens wat terugblikken op de afgelopen weken en wat werd er in diverse binnenhavens veel vis gevangen! Wanneer je dan ziet hoeveel voorns zich verzamelen op een relatief klein oppervlak, vraag je jezelf wel eens af waarom het in andere jaargetijden soms zo moeizaam vissen is... Veel wedstrijden hebben zich ontpopt tot ware visraces met enorme aantallen vis en bijbehorende fantastische gewichten.

 

Zo was ik in januari uitgenodigd door de Groenlose GHV om mee te doen aan de door deze actieve vereniging georganiseerde wedstrijd in de haven van Elburg. Dit was voor mij eigenlijk nog onbekend terrein en dus ik had vooraf wat informatie ingewonnen bij bevriende vissers die wel terplekke bekend zijn. Op die manier moest ik het uitsluitend doen met theoretische kennis. Ik lootte een mooie stek tussen twee afgemeerde boten en al tijdens het opbouwen van de spullen in de schemering verraadden diverse kringen aan het wateroppervlakte de aanwezigheid van veel vis.

 

visraces 02

Geen grondvoer, slechts casters en hennep!

 

Mede door mijn onbekendheid met de situatie wist ik niet helemaal goed wat ik kon verwachten. Om die reden besloot ik te starten met twee verschillende stekken om te kunnen rouleren wanneer de vis zich even terug zou trekken. Ik prepareerde dus één stek op vier meter en eentje op zes. Dit bleek niet helemaal de juiste strategie te zijn. Ik ving wel gestaag vis op zes meter, maar de stek korter bij wilde niet echt los komen. Mijn vermoeden was dat dit kwam doordat het constante voeren van casters en hennep op de verre stek de vis ervan weerhield om dichter onder de kant te komen.

 

Gelukkig was er halverwege de wedstrijd een pauze gepland. Mijn idee was om na die rustperiode de verre plek op te geven en de aandacht volledig te richten op de korte stek. Hier was het aanzienlijk minder diep en dat maakt dat de snelheid van vissen aanzienlijk opgevoerd kan worden. Net voor de pauze besloot ik deze stek nog even te ‘boosten’ met een paar cups hennep. Dit pakte goed uit en de laatste twee uurtjes verdween de een na de andere voorn, baars en winde in het net. Circa 300 vissen maakten een totaalgewicht van 20 kilo en dat bleek voldoende voor de winst.

 

Twee weken geleden visten we onze laatste koppel winterwedstrijd in de haven van Harderwijk. De vangsten daar waren helemaal bizar. Onze sector van negen koppels werd gewonnen met 23 kilo, terwijl we zelf als derde eindigden met 18 kilo. Het andere vak stond uitgezet tussen de bootjes en op het ondiepere deel van de haven. Hier was 23 kilo het gewicht van de hekkensluiter! De winst was voor Ramon Ansing en Edwin Timmer met maar liefst 36 kilo. Ramon gaf aan dat zij meer dan 550 vissen hadden gevangen… Waanzinnig!

 

visraces 03/4

Waanzinnige hoeveelheden vis!


Hoewel het vissen in de havens natuurlijk in beginsel relatief eenvoudig is met overwegend korte hengeltjes en tuigen met loodzettingen zonder veel poespas, blijft het toch een kwestie van techniek en tactiek om uiteindelijk het grootste aantal vissen in het netje te krijgen. Voeren speelt daarbij ook een belangrijke rol. Grondvoer wordt lang niet altijd gebruikt -of beter gezegd: ik gebruik het nooit- maar gekiemde hennep en casters zijn daarentegen wel belangrijk. Het is de kunst om te zorgen dat de vissen zich niet te ver en te snel terugtrekken. Hoe korter je de vissen kunt houden, des te vlugger kun je ze vangen. Ik gooi de mix van hennep en casters steeds ruim voor mijn dobber waardoor je de vissen als het ware triggert om dichter naar de kant te komen. Het ritme van voeren bepaalt uiteindelijk hoe gretig de vis gaat azen en dus hoe snel je aanbeten kunt afdwingen. Persoonlijk houd ik ervan om 'agressief' te voeren. Ik wil eigenlijk dat er een constant spoor van aasjes door de waterkolom valt om de vissen zo geïnteresseerd te houden en aan te zetten tot azen.

 

Een ander zeer efficiënt trucje is het vissen met ‘kunstaas’, de bekende nabootsingen van natuurlijk aas, die tegenwoordig in tal van vormen en kleurtjes te koop zijn. Dat hoeft niet eens een perfecte imitatie van een caster te zijn. Een stukje zogenaamd spaghetti voldoet ook prima. Het voordeel is dat het kunstaasje niet na elke vis vervangen hoeft te worden. Met één stukje nepaas kun je soms wel 20 of meer vissen vangen. Dat scheelt veel vistijd ten opzichte van het beazen van de haak na iedere vis. Zeker wanneer je tijdens een wedstrijd 200-300 vissen moet vangen om mee te doen.

 

visraces 05

Een ander zeer efficiënt trucje is het vissen met ‘kunstaas’.

 

Een uitzondering op deze manier van voeren ervaarde ik tijdens een wedstrijd in de haven van Huizen. Ik viste stekend met de lange hengel op 11 meter en met de katapult schoot ik in hoog tempo hennep en casters op de stek. Ik kreeg wel beet en ving ook vis, maar iets zei me toch dat deze tactiek op deze bewuste dag niet de juiste was…

 

Om iets te forceren, stortte ik een halve polecup met hennep en casters in één keer op de stek. De reactie was even verrassend als onverwacht. Na het weer inzetten van de dobber verdween deze meteen onder water en dat zeker 10 keer in korte tijd. De vissen stortten zich onmiddellijk op de grotere hoeveelheid aas die op de bodem lag. Na circa 10 vissen werd het echter weer snel minder. Een nieuwe cup aas leverde dan weer een nieuwe serie beten op.

 

Deze tactiek bleef ik doorzetten tot aan het eind van de wedstrijd en daar waar de meeste deelnemers de laatste twee uurtjes minder beet begonnen te krijgen, liep het bij mij steeds beter. Tijdens de weging bleek dat we een opgelopen achterstand toch nog hadden ingelopen en omgebogen in een voorsprong op de meeste andere koppels, met als resultaat een tweede plaats in de sector. Na zo'n wedstrijd ga je met een tevreden gevoel huiswaarts!

 

visraces 06

Na zo'n wedstrijd ga je met een tevreden gevoel huiswaarts!

 

Komend weekend gaat de reis naar Bremen voor de Stippermesse, de grootste hengelsportbeurs van Duitsland. Dat belooft weer een druk en gezellig weekendje te worden. Even niet vissen dus. Gezien de voorspelde periode van kou en ijs hadden we waarschijnlijk sowieso ijsvrij gekregen voor wat betreft vissen. Voor wie er de komende dagen (weken?) nog wél op uit gaat/kan...
veel succes!  


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.