Lotverslaving (deel 3) | Blog Nico Breevaart

29 januari 2018 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Zoals ik al in eerdere blogs met jullie heb gedeeld –zie Lotverslaving deel 1 en deel 2- heb ik een grote voorliefde voor de Franse rivier de Lot. Op de één of andere manier heeft die rivier een magnetische werking op mij.  Afgelopen jaar ben ik in het voorjaar al twee keer richting het diepe zuiden van Frankrijk gereden en begin oktober mocht ik daar een derde trip aan toevoegen. Samen met vismaat Edwin had ik een week een prachtig huis gehuurd, met de tuin direct aan de rivier. Mooier kunnen we het niet krijgen!

 

Tegen onze verwachting in geven de weersvoorspelling zomerse waarden aan van rond de 25 graden. Dat betekent dat w dus ook het bij het gehuurde huis behorende zwembad volop kunnen gebruiken. En dat versterkt het vakantiegevoel nog meer. Op zich is het traject van de Lot waaraan het huis ligt geen barbelen-hotspot. In een voorgaande sessie hebben we wel een enkel exemplaar gevangen, maar de hoofdmoot van het visbestand wordt hier gevormd door karper en meerval. Hoewel barbeel mijn grote voorkeur heeft, vind ik meerval beslist ook een machtige vis om te bevissen. De kracht van deze altijd wat mysterieuze vis is ongekend en hopelijk lukt het ons om zo’n grote Lotmeerval te verschalken. Voordeel van deze locatie is dat op 20 minuten rijden een stuwvak ligt waar wél volop barbeel aanwezig is. Dus naast de visserij op karper en meerval vanuit de tuin, staan ook minimaal twee barbeelsessies ‘buitenshuis’ op het programma.

 

Lotverslaving deel 3 0203

Hoezo vakantiegevoel?

 

De eerste twee dagen richten we ons op de visserij bij onze accommodatie. Edwin heeft een hele voerstrategie bedacht en vist net als voorgaande sessie met een ingenieus boeiensysteem waarmee de kans om de vissen uit de obstakels aan de overzijde te houden vele malen wordt vergroot maakt. We worden de twee dag al vorstelijk beloond met prachtige karpers. De nachtelijke sessies laat ik aan me voorbij gaan, alhoewel het juist die tijdstippen zijn dat de meerval actief wordt. Edwin weet er ’s nachts een aantal te vangen. De echte grote meervallen van tussen de 1,50 en twee meter laten zich nog niet zien, maar ook vissen van ruim over de meter leveren de nodige strijd. 

 

De stemming is dan ook opperbest en wordt nog versterkt door het heerlijke weer. Overdag als de activiteit van de vis minimaal is, bivakkeren we heerlijk bij het zwembad. Voor ons een perfecte combi van vissen en vakantie. Dit is wat wij inmiddels noemen ‘het goede Franse leven’. 

 

Lotverslaving 3 03

lotverslaving deel 3 05

Vismaat Edwin vangt ze gewoon vanuit de tuin…

 

De derde dag sta ik zo mogelijk nog enthousiaster op dan de voorgaande omdat de eerste barbeelsessie op het programma staat. We besluiten op mijn aandringen eerst een stuwvak op een uur rijden te gaan bevissen. Edwin is daar nog niet eerder geweest, maar ik heb er in de eerste sessie van dit jaar al heel goede resultaten behaald. Vol goede moed starten we beiden met één hengel, de haak voorzien van 8 mm cheesy-garlic pellets. Ons geduld wordt nauwelijks op de proef gesteld, want Edwin weet in een tijdbestek van een half uur al vijf of zes barbelen te vangen. En hoewel het geen grote vissen betreft, geven deze krijgers goed gas en vooral de aanbeten zijn fenomenaal hard. 

 

Ik vis zelf in het midden van de rivier en het duurt even voordat de barbelen ook op mijn stek actief worden. Na een uurtje zonder enige activiteit begint het echter ook bij mij te lopen. Ik moet tijdens het drillen nog wel een enorm wierbed als hindernis passeren en dat kost mij dan ook helaas een paar vissen, die lossen. Als ik het trucje eenmaal door heb, lukt het me wel om ze veilig naar het net te dirigeren en we vangen echt serieuze aantallen. We hopen nog op een bonusvis in de vorm van karper of een barbeel van groot formaat, maar dat is ons vandaag niet gegeven. Desalniettemin hebben we een geweldige sessie gehad, met samen rond de 25 barbelen van gemiddeld 35 tot 50 cm. De stuwvakken die ik bevis, zitten vaak vol met barbeel, maar dat zijn geen echt grote exemplaren. Vissen van dik in de 60 cm zijn hier al groot, maar de aantallen maken wat dat betreft veel goed.

 

lotverslaving 6

lotverslaving 07

In dit stuwvak barst het van de barbelen, maar ze zijn er niet van het meest imposante formaat.

 

Ik zit meteen weer in de barbeelmodus en ga de volgende dag solo op pad om het dichtstbij gelegen stuwvak met barbelen te bevissen. Na zo’n dag met serieuze aantallen raak je echter een beetje verwend en het verwachtingspatroon voor deze dag ligt dan ook hoog. Dit blijkt in de praktijk vandaag helaas ongegrond. Op de stek waar ik normaal veel barbeel vang, krijg ik in de ochtend geen enkele beet. Ik verkas aan het begin van de middag naar een alternatieve stek een paar kilometer verderop, waar ik in het verleden ook altijd goede vangsten kon noteren. Na een paar uur vissen krijg ik hier ook geen enkele beet. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Normaliter krijg ik hier om met regelmaat van de klok vis op de mat, maar na zeven uur vissen heb ik nog geen enkele beet gehad. Ik trek alles uit de kast qua haakaas, grondvoer en lengte en dikte van onderlijn, maar het mag allemaal niet baten. Enigszins confused besluit ik eind van de middag terug te keren naar de eerste stek. Net als ik het bijna wil opgeven, krijg ik dan toch nog die verlossende aanbeet. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo blij ben geweest met een barbeel van rond de halve meter. Tijdens het maken van de foto’s krijg ik een aanbeet op de andere hengel. Deze vis geeft duidelijk meer gas dan de eerste en ik slaak een vreugdekreet als ik het formaat van de tweede barbeel voor het eerst zie. Deze blijdschap wordt nog groter als de vis ook daadwerkelijk in het net verdwijnt en op de meetplank kan worden gelegd. Na al die jaren vang ik voor het eerst een barbeel aan de Lot van meer dan 70 cm, welgeteld 71 cm. 

 

Lotverslaving 3 08

Ruzie met de camera, maar met 71 cm wél een nieuw PR voor de Lot!

 

Wat kan er in een tijdbestek van 10 minuten gebeuren met iemands gemoedstoestand… Vol euforie kom ik terug bij Edwin, vertel over het verloop van de dag en laat hem de foto’s zien. Edwin heeft ook al veel barbelen voorbij zien komen, maar dit formaat is voor deze rivier voor ons echt ongekend! Helaas had ik tijdens het fotograferen ruzie met mijn camera en kreeg ik de vis dan ook niet scherp op de foto, maar dat is dan een klein smetje op een moeizame visdag met een geweldige climax.

 

Edwin maakt de dag helemaal compleet, want hij vangt begin van de avond nog een bak van een schubkarper. Mijn barbeeldrang is weer enigszins gestild voor de rest van de week. De laatste dagen van deze vakantie genieten we nog van het heerlijke weer en maken we overuren in het zwembad.

 

Lotverslaving 3 09

Daarvan word je ronduit gelukkig en we gaan dus beslist weer terug!

 

De volgende trip naar de Lot staat inmiddels alweer ingepland, want dit gaat nooit vervelen en smaakt echt naar meer!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Rico

Wat een genot om te lezen. Ik kan mij volledig de situatie inbeelden. Supergaaf!