Steuren in de winter

10 februari 2018 | Frits Verschoor

Steuren vangen op een commercial vijver en dan met name met de vaste stok? Dat kan toch niet? Zijn die steuren niet te groot en/of te sterk voor je materiaal en duurt het drillen niet te lang? De DAM-teamleden laten zien dat het vissen op steur leuk is om te doen en ook nog eens in de winter zeker mogelijk is.

 

De Russische- of diamantsteur is in steeds meer commercials te vangen.

 

De laatste jaren zijn in commerciële visvijvers in Nederland en Vlaanderen steeds vaker ook steuren te vinden. Daarbij gaat het niet om de ooit bij ons inheemse en inmiddels uiterst zeldzame Atlantische steur (Acipenser sturio), maar om gekweekte exemplaren van verwante soorten die oorspronkelijk in het gebied rond de Kaspische Zee thuishoren. Diverse van die soorten worden tegenwoordig commercieel gekweekt en zijn ook heel populair in (grotere) tuinvijvers. In tuincentra zijn dergelijke ‘vijversteuren’ dan ook volop te koop. Soorten die worden aangeboden in de sierviswereld en steeds vaker ook worden uitgezet in commercials zijn de Siberische steur of Baeri (Acipenser baerii baerii), de Diamantsteur of Russische steur (Acipenser gueldenstaedtii), de Spitssnuitsteur of Stellatus (Acipenser stellatus) en de kleinere sterlet (Acipenser ruthenus). Van deze soorten worden er vaak ook nog eens albinovormen gekweekt en geleverd voor uitzetting.

 

Gedrag

Hoewel het verschillende soorten betreft, vertonen alle genoemde steuren zo’n beetje hetzelfde gedrag. Het zijn vissen die ‘zwemmend’ ademhalen, net zoals haaien dat doen. De vis moet dus altijd in beweging blijven en omdat ze moeten blijven zwemmen en dat dus energie kost, moeten ze ook blijven eten. Dit geldt ook in de koude maanden.  Dat betekent dan ook dat de steuren in de koude periodes van de winter tot het vroege voorjaar, wanneer de karpers passief in winterrust verkeren, nog steeds te vangen zijn. In die koudere periodes hartje winter zoeken wij vaak met ons team dan ook graag een steurenvijver op, zodat we ook in deze periode nog een visje kunnen vangen en… niet de kleinste! 


Dat de steuren blijven zwemmen, wil echter niet zeggen dat ze makkelijk te vangen zijn. Ook steur past zijn activiteit aan op basis van zijn omgevingstemperatuur om zijn ‘energieverbruik’ dan in ieder geval zo laag mogelijk te houden. Als je hier goed op in weet te spelen, kan de steur in het de koude maanden een leuke sportvis zijn, waar je er op een dag zomaar een twintig of dertig van kunt vangen. Een steur van een meter weegt ongeveer 4,5 kilo en reken dus maar uit wat je op een winterdag met steuren aan gewicht kunt vangen. 

 

95WT11-02

95WT11-03

95WT11-04

95WT11-05

 

Steuren zijn het gehele jaar door te vangen.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 95 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.